• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/ATV

10.08.2021

13:36

GENERAL SAVČIĆ NEĆE LEŽATI U PRITVORU! Dodik žestoko reagovao na odluku Suda BiH - Dudaković šeta slobodno, Imate dokaze za Orića...

Balkan

GENERAL SAVČIĆ NEĆE LEŽATI U PRITVORU! Dodik žestoko reagovao na odluku Suda BiH - Dudaković šeta slobodno, Imate dokaze za Orića...

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milirad Dodik izjavio je danas da je određivanje pritvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske Milomiru Savčiću, optuženom za genocid u Srebrenici,

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Milomir Savčić neće ležati u pritvoru.

Dodik je na tribini "Inckov zakon - kraj Srpske ili raspad BiH", poručio da se Dudaković šeta slobodno, a general Savčić treba da leži u pritvoru samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine.

"Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru,a sada Milomiru Savčiću predsjedniku BORS-a samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine određuje se pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u pitanju politička odluka, takođe smatra da je reč o pokušaju zastrašavanja i zloupotrebe Suda i Tužilaštva BiH i da se, kako kaže, od početka znalo da će služiti za disciplinovaje, pre svega, Srba.

- Ovo je politička odluka koja je išla za tim da probere najvažnije i najviđenije ljude u Republici Srpskoj i nije prva te vrste - rekao je Dodik novinarima u Beogradu pre početka skupa "Inckov zakon-kraj Srpske ili raspad Bosne".

Dodik je naveo da o tom odnosu govori i to što je u ponedeljak Vijeće suda smenilo tužioca, koji je bio Hrvat, i postavilo Bošnjaka, koji je, kaže, odmah predložio pritvor Savčiću.

- To je bilo nepotrebno, Savčić je sarađivo sa Sudom i Tužilaštvom, ali izgleda da to nije dovoljno, da mora da bude skršeno, jer ako nije skršeno onda nije dobro - rekao je Dodik.

On smatra da će odluka o pritvoru Savčiću dodatno usložiti situaciju u BiH i dovesti do potpunog otklona od Suda i Tužilaštva i odbacivanja njihovih odluka. Žele da institucionalizuju progon i satanizuju srpski nacionalni interes

 

Foto: Printskrin Youtube/ATV

Penzionisani general Milomir Savčić

Sud i Tužilaštvo u BiH su vanustavne institucije kojih, kaže Dodik, nema u Ustavu BiH, to je veštački nametnuto odlukama visokih predstavnika uz snažnu podršku zapada.

"Nemam poverenja..."

- Oni žele, putem tog suda,tužilaštva i Ustavnog suda, u kojem su tri stranca i dva Bošnjaka većina, da naprave pravni okvir progona koji treba da potpuno satanizuje i deplasira srpski nacionalni interes u BiH - kazao je Dodik.

Na pitanje da je najavio pomoć Savčiću i kakva će to pomoć biti, Dodik je kratko odgovorio da je "već pomognuto".

Na pitanje o zahtevu Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala Hrvatske vojske osumničenih za ratne zločine u akcijo "Bljesak", Dodik je rekao da u Republici Srpskoj nisu o tome obavešteni i da taj zahtev mnogo kasni i da među osumnjičenima ima preminulih.

Dodik kaže da treba očekivati od Hrvata da će odbiti taj zahtev i ističe da je reč o "klackalici" i da se ništa neće desiti.

- Nemam poverenja u Sud i Tužilaštvo, pa ni u tome. Zašto nisu to uradili pre pet,šest godina,zašto to sada rade - upitao je Dodik.

Nisu ga našli

Sarajevski portal Klix, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da policija Suda BiH nije pronašla na kućnoj adresi predsednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića, kome je određen pritvor zbog kršenja ranije izrečenih mera zabrane.

Sud BiH je juče odlučio o određivanja pritvora za Savčića, a njegov advokat je najavio žalbu na odluku suda za koju ima rok od tri dana.

Klix piše da je naredba suda za privođenje Savčića stigla juče oko 16 sati, te da je policija na njegovoj adresi bila okko 21 sat i nisu ga našli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vujko

pre 2 godine

Milorade Delijo od prazne price nema nikakve fajde. Puske u ruke i zavrsite posao koji je zapoceo nas vodja gospodin Karadzic.

Baća

pre 2 godine

Bakir očigledno pokušava da zajaše Srpsku. Ovo je najbolji primer kako bi funkcionisala "građanska" BiH. Srbi treba da se jednom za sva vremena ratosiljaju takve države, a Bakiru ponuditi sikter kafu.

Baća

pre 2 godine

General da bude u Republici Srpskoj koju treba zatvoriti prema Tužilaštvu BiH i ostalim vanustavnim organima. Krajnje je vreme da se Srpska suprotstavi devastiranju dejtonske Bosne.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija