• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

26.08.2021

08:56

NARODE, NA CETINJE SAMO AUTOBUSIMA, IMA RAZLOGA! Poruka mitropolita Joanikija pred ustoličenje 5. septembra!

Balkan

NARODE, NA CETINJE SAMO AUTOBUSIMA, IMA RAZLOGA! Poruka mitropolita Joanikija pred ustoličenje 5. septembra!

Podeli vest

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC Joanikije pozvao sve vernike, koji žele da prisustvuju ustoličenju, da na Cetinje doputuju isključivo autobusima

Razlog za takav poziv je malo prostora za parking, ali i zbog bezbednosne situacije. Preporuke Odbora za ustoličenje saopštio je sveštenik Slobodan nakon liturgije u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru. Preporuke su objavljene u jeku tenzija oko ustoličenja, koje je najavljeno za 5. septembar i kome se oštro protivi deo crnogorske javnosti.

On je kazao da će prevoz će biti organizovan u svakom gradu.

"Zbog bezbednosne situacije brojne ulice će biti zatvorene, a Cetinje ima dosta oskudan prostor za parking", dodao je Zeković, prenosi portal Dan.

Preporuke mitropolita su takođe da se maksimalno poštuju sve preporuke i mere Instituta za javno zdravlje.

„Potrebno je imati potvrde o vakcinaciji, potvrdu o PCR testu, negativni antigenski test ili potvrdu o preležanom virusu. Budimo dostojanstveni kao što smo bili, budimo isti onakvi kao na litijama, budimo odgovorni i da damo svoj doprinos da ovaj svečani čin bude za pamćenje“, poručio je Zeković.

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković je saopštio da će patrijarh Porfirije doći u Podgoricu 4. septembra sa svetim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Patrijarh Porfirije stiže u Podgoricu 4. septembra

„Patrijarh će služiti večernju službu u Hramu, a nakon toga će se obratiti vernicima. Pošto se patrijarh bude obratio javnosti, biće priređena svečana akademija. U 9 sati 5. septembra na Cetinju biće služena liturgija koju će služiti patrijarh i arhijereji koji će doći iz drugih pomesnih crkava. Nakon toga slijedi čin ustoličenja“, kazao je otac Zeković sinoć u Baru.

Sednica Saveta za odbranu i bezbednost, na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija zakazanog za 5. septembar na Cetinju, biće održana sutra.

O bezbedonosnoj situaciji su juče razgovarali i premijer Zdravko Krivokapić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Ocenjeno je da bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko - privrednom progresu.

Veliki broj građana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju. Organizatori protesta, grupa gradjana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17