• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

29.08.2021

12:41

PRESUDA GLASI - KRIV JE! AMIR REKO JE SPASAO 44 SRPSKA CIVILA, 26 GODINA KASNIJE JE PERSONA NON GRATA! Bivši komandant u Armije BiH je ljudina, možete da ga samo mrzite!

Printskrin video

Balkan

PRESUDA GLASI - KRIV JE! AMIR REKO JE SPASAO 44 SRPSKA CIVILA, 26 GODINA KASNIJE JE PERSONA NON GRATA! Bivši komandant u Armije BiH je ljudina, možete da ga samo mrzite!

Podeli vest

Gradsko veće Goražde proglasilo je Amira Reku, poznatijeg kao Makedonac, ratnog komandanta 43. Drinske udarne brigade personom non grata, zbog, kako se navodi, minimiziranja "časne borbe" tzv. Armije RBiH u medijskim nastupima, a njegov jedini greh je što je tokom posljednjeg rata spasao 44 srpskih civila.

U usvojenoj Deklaraciji o proglašenju Reke za personu non grata u goraždanskoj opštini se navodi i da je on iznosio neistine i "bacao ljagu" u medijskim istupima na, kako se navodi, "istinske branioce ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniocima".

Sarajevski portal Klix piše da je Gradsko veće preporučilo i Skupštini BPK Goražde i opštinskim većima Pale i Foča u FBIH da donesu identične deklaracije.

A ko je zapravo Amir Reko?

Reko je bivši je oficir JNA, a kasnije i komandant 43. Drinske brigade "Armije BiH" u Goraždu, koji je leta 1992. spasio smrti 44 srpska civila.

On je odbio da napadne selo Bučje, koje je bilo na meti jedne od operacija, pozvao je meštane da se predaju i garantovao im sigurnost.

VOJSKA SRBIJE JE BRUTALNA, SAMO SU RUSI I KINEZI ISPRED! U LEĐA NAM GLEDAJU IZRAELCI, MONGOLIJA, BELORUSIJA... VOZAČI VS TREĆI NA MVI!

Svi su preživeli, a Amir je ovim činom vratio dug prijatelju, oficiru JNA Draganu Simiću koji mu je spasio život.

Na projekciji dokumentarnog filma "Makedonac" u Sarajevu akteri priče poručili su da mržnja ne sme da bude biti ničiji put.

Film "Makedonac" priča je o ljudskosti koja nadilazi lične tragedije. Govori o Amiru Reki, bivšem oficiru JNA kojem je najpre život spasio njegov kolega, Dragan Simić. U jeku ratnih dejstava tri dana je putovao s njim kako bi ga doveo do Goražda, u kojem se, kako je verovao Reko, nalazila njegova najbliža familija. Rastali su se na mostu kod Ustiprače, koji ih je, kako su verovali, zauvek razdvojio.

Amir je stigao u Goražde, ali, porodica je ostala u selu Gudelj, nadomak Foče, koje se nalazilo pod kontrolom srpskih snaga.

S obzirom na to da je bio školovani oficir, Reko je postao komandant 43. Drinske brigade najpre Teritorijalne odbrane, a potom i "Armije BiH" u Goraždu.

ŠTA SE DEŠAVA, NEMCI TRAŽE KALJINGRAD NAZAD, ŠTAMPANE SU I KARTE SA RUSKIM GRADOM U SASTAVU NEMAČKE! Rusija na nogama, nebitna provokacija ili najava novog...

Leta 1992. godine, u jeku najžešćih operacije srpske vojske na Goražde, Reko je dobio naređenje da napadne selo Bučje, naseljeno mahom Srbima.

- Teritorijalna odbrana je smatrala da selo Bučje predstavlja potencijalnu pretnju. Ja sam smatrao da je to selo gde žive ljudi, žene, deca i da bi napad na to selo izazvao tragične posledice. Ja sam uspeo da sprečim direktan napad i da utičem svojim autoritetom na ljude iz sela da mi veruju. Bilo je dobro naoružanih ljudi u tom selu, ali bilo je i žena i dece - svedoči Reko u filmu.

Seljani su predali naoružanje i odlučili su da veruju Reki i svi su preživeli.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ono

pre 2 godine

Тренуци када се човек уздигне и остане човек. Гледао сам једну репортажу о њему. Данас има радионицу за израду предмета од дрвета и добро им иде.

Esad

pre 2 godine

Što ne napišete da su Reki, četnici pobili oca, majku, i još nekoliko članova najuže porodice, i to prije nego što će on spasiti ove ljude... I njima nije niko prijetio da će ih ubiti, pa ih on zaštitio! Pozvao ih je na predaju oružja, jer su to bile njegove komšije i nije htio da ginu ni ti ljudi, a ni njegovi borci!!!I tako i treba, to je ljudski i komšijski! Al što bi vi pisali istinu, kad ste od laži postali!!

Istina

pre 2 godine

Prijatelju još pre tri godine je gostovao na ovdašnjoj televiziji i ispričao celu svoju priču! https://www.youtube.com/watch?v=osz2uC_ZiOw

Hogar

pre 2 godine

Niste napisali da su mu četnici pobili cijelu porodicu a on je uprkos tome spasio srpsko selo!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija