• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno

28.11.2019

07:00

(VIDEO) BRITANIJA NIKAD NIJE OVAKO PONIŽENA! Mediji ismevaju umišljenu kolonijalnu silu, KO JE NAPRAVIO DVA BESKORISNA NOSAČA AVIONA!

Vesti

(VIDEO) BRITANIJA NIKAD NIJE OVAKO PONIŽENA! Mediji ismevaju umišljenu kolonijalnu silu, KO JE NAPRAVIO DVA BESKORISNA NOSAČA AVIONA!

Podeli vest

U Velikoj Britaniji nema teme koja se na kraju ne pretvori u skandal i sramotu. Svađa Borisa Džonsona i Sandej tajmsa oko izgleda britanskih oružanih snaga se pokazala tačno kao takva sramota

Sandej tajms objavio je opsežan materijal o tome "kako London namerava da nastavi da izdvaja najmanje dva odsto svog BDP-a za potrebe odbrane, kako to zahteva članstvo u NATO paktu".

- Planira se smanjenje broja kopnenih snaga sa sadašnjih 73.000 na 60 do 65.000. Osim toga, vlasti žele saveznicima da daju u najam jedan od dva najnovija nosača aviona, piše Sandej tajms.

Boris Džonson je, demantujući ove "poražavajuće stavove", žestoko izjavljivao kako se ne očekuje smanjenje vojske. Ali ni reči nije rekao o nosačima aviona.

Ali baš o njima vredi raspravljati, jer su fluktuacije u broju kopnenih snaga normalna stvar u svakoj vojsci, a nosači aviona su poslednjih godina postali "omiljene igračke" cele britanske elite, koje još uvek muče postimperijalistički bolovi.

- Pravilo je da Velika Britanija vlada svetskim morima, ali to je prošlost. Sada je pravilo da britanska flota, koja je pre stotinu godina bila moćna sila, treba da sustigne dve flote svojih verovatnih protivnika, a taj proces je prožet mešovitim osećajima užasa i nostalgije.

Nakon Drugog svetskog rata se bivša "Vladarica mora" topila i smanjivala, sve dok se nije smanjila na nivo da joj nedostaju veliki brodovi. Nema dovoljno čak ni raketnih krstarica, a da ne spominjemo nosače aviona. Početkom XXI veka najmoćniji brodovi bili su razarači, a britanska "velika fota" ih ima "čak" šest komada.

OVO JE NAJLUĐE RUSKO ORUŽJE! NAPRAVILI DRON KOJI PROTIVNIČKE DRONOVE HVATA U MREŽU! Zvuči smešno, ali radi ubitačno!

Naravno da ovakvo stanje stvari prilično nervira sve nostalgičare za bivšom veličinom "Britanskog carstva nad kojim sunce ne zalazi". Stoga su odlučili da sagrade dva nosača aviona "HMS Kvin Elizabet" i "HMS Princ od Velsa".

I napravili su ih, ali jedan čak bez katapulta, dok su oba s malim avio krilom i dva glupa "ostrva" na palubi.

No, najdosadnije se pokazalo to što su Britanci radili i gradili, ali gde ih na kraju staviti? Koje će to funkcije da obavljaju dva nosača aviona zemlje čija je imperijalna prošlost davno pokopana? Plašiti bande "mudžahedina" na granicama zemlje? Lutati po stranim lukama u posetima u kojima će se "pokazivati zastave"? Objektivno, Velikoj Britaniji nosači aviona nisu potrebni ili, bolje rečeno, potrebni su joj isto koliko Kanadi ili Norveškoj.

Ali, "biće dobri", možda "za svaki slučaj". Nije to tako ni loše, samo ako ne uzmete u obzir troškove njihove izrade. Ovde treba uzeti u obzir troškove izgradnje i održavanja broda i veličinu njegove posade, plus obuka za pilote, raketno gađanje, razne manevre i tako dalje. Osim toga, ove dve grdosije nemaju ni nuklearni pogon, što je možda razumljivo za ruskog "Admirala Kuznjecova" porinutog 1985. godine. Kad smo kod toga, nosači aviona "HMS Kvin Elizabet" i "HMS Princ od Velsa" nisu nuklearni i "žderu" lož ulje kao da nisu pri sebi. Srećom, imaju nešto bolje dimnjake, pa "zeleni" Velike Britanije do sada ništa nisu primetili.

U Londonu su se prilično užasnuli kada su shvatili da su umesto dva dragulja britanskog prestiža dobili dva tega na budžetu, i to potpuno beskorisna.

(VIDEO) RUSI VEĆ PRODAJU SU-57, PRAVE LOVCA ŠESTE GENERACIJE! Postoji velika tehnološka razlika između F-35 i Su-57!

Sandej tajms je doslovno napisao: "Britanski vojnici mrze nosače aviona, koje smatraju beskorisnima."

Čitava ova priča neverovatno je dosadna. Zamislite samo kako bi započela subota u svim svetskim medijima da je Rusija dovršila "Krimski most", a zatim počela da ga rastavljati. To bi otprilike bilo isto kao slučaj s britanskim nosačima aviona.

Izgradili su dve beskorisne igračke ukupne vrednosti osam milijardi dolara i, ne znajući šta s njima, odluče da ih poklone Sedinjenim Državama, jer su Amerikanci pametni i naći će gde će ih upotrebiti.

Dakle, zaključak je da ako na svetu postoje nepotrebne i potpuno bezvredne stvari, onda su to novi britanski nosači aviona.

Kako se ne suzdržati na zajedljive komentare pristalica kriptokolonijalne sekte u kojoj britanski mudraci s planovima za nadolazeće decenije vode priču u pravcu koji im  odgovara?

Očigledno su gospoda i mudri starci u Londonu, koji su odlučili da izgrade dva nosača aviona, čvrsto verovali da će tačno do trenutka kada budu dovršeni brzo naći gde ih aktivno koristiti. Možda to i nije problem, dovoljno je brzo organizovati i pokrenuti rat na moru, i to je sve. Ali se čini da se Britancima nešto ne ratuje. I sada imamo muk u salonima za britansku aristokratiju i njihova glupa lica koja se pitaju gde bi ih sada poslati u plovidbu? Ali kome treba nosač aviona na kojeg ni muva ne može da sleti? Naime, čak i opis na Vikipediji navodi kako su jedan i drugi "nedovršeni", odnosno, dovršeni su 80%.

U zaključku treba naglasiti jednu stvar, koju je detaljnije pojasnio američki stručnjak Majk Bekli za Forin Polisi.

Rusija i Kina su daleko od svetskih lidera u razvoju najnovijeg oružja, ali ne žure s proizvodnjom na stotine najnovijih tenkova i aviona. Tačno, tenk "Armata" i Su-57 polako ulaze u rusku vojsku, ali bolje je vojsku naoružavati promišljeno i odgovorno, uz dodelu budžetskih sredstava za razvoj i proizvodnju oružja budućnosti, hipersoničnih projektila i drugih sistema, nego kao Englezi, koji su pali u kolonijalnu groznicu i sada, užasnuti, plaćaju račun zbog pogrešnih odluka.

Foto: printscreen

Konačno, kako tvrdi Majkl Bekli, skupe i beskorisne glomazne platforme, poput nosača aviona i drugih projekata, potpuno su beskorisne u hipotetičkom sukobu s najvećim rivalima, Rusijom i Kinom, naravno. U tom slučaju, nosače aviona "HMS Kvin Elizabet" i "HMS Princ od Velsa", u međuvremenu britansko ministarstvo odbrane može rasporediti da plutaju pred migrantskim kampom "Džungla" u francuskom Calaisu, možda svojom pojavom uplaše "mudžahedine" u ilegalnom pokušaju ulaska u Veliku Britaniju. 

Konačno, bolje išta nego ništa, jer osam milijardi dolara nisu mala stvar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Doca

pre 4 godine

Dovoljno su jaki i zli da se mogu iživljavati na male zemlje kao što je Srbija. Na veće ne smeju.

Bane

pre 4 godine

A odakle ti ideja da mogu nad nama? To bi ti tako voleo i zeleo izgleda?

Balkanac

pre 4 godine

Ljudi, šta da radimo sa Britanijom ? Ne smemo je prepustiti samoj sebi...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija