• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

26.12.2019

22:24

AMERI, ŠTA ĆETE SAD?! IRAN, RUSIJA I KINA POSLALI RATNE BRODOVE U OMANSKO MORE, cilj je obezbediti bezbednu  plovidbu, ALI I SPREČITI BAHAĆENJE SAD!

Vesti

AMERI, ŠTA ĆETE SAD?! IRAN, RUSIJA I KINA POSLALI RATNE BRODOVE U OMANSKO MORE, cilj je obezbediti bezbednu plovidbu, ALI I SPREČITI BAHAĆENJE SAD!

Podeli vest

Zajednički manevri Irana, Rusije i Kine u Omanskom moru mogli bi se tumačiti kao izazov američkoj vojnoj sili i i hegemoniji u tom delu sveta

Činjenica da su Rusija i Kina poslale svoje poslednje generacije ratnih brodova severno od Indijskog okeana, odnosno u Omansko more, kako bi učestvovali u vojnim vežbama nazvanim "Pomorski sigurnosni pojas", odražava veliki značaj koji su Moskva i Peking ovim manevrima, objavila je u sredu iranska novinska agencija IRNA.

Iranski mediji napominju da Rusija stiže na mesto manevara s fregatom Jaroslav Mudri", tankerom ""Jelnja" i tegljačem Viktor Konecki", dok Kinu predstavlja razarač klase 52D, nazvan ""Xining".

Prema iranskoj agenciji, prisutnost fregate Jaroslav Mudri", koja pripada Baltičkoj floti, koja je bila uključena u nekoliko opasnih scenarija s američkim razaračima u međunarodnim vodama, mogla bi sa sobom nositi "neizravnu poruku" Rusije Sjedinjenim Državama.

Osim toga, četverodnevni ratni manevri, koje će početi u petak, takođe bi mogli značiti stvaranje "koalicije" pre propale koalicije koju su SAD uzalud pokušavale stvoriti pod izgovorom garancije bezbednosti u Perzijskom zalivu i Omanskom moru.

ISTORIJSKA NEOPHODNOST JE SAVEZ RUSIJE, BELORUSIJE I SRBIJE, neka se Brisel, Pariz, London i Vašington svakog jutra bude sa pitanjem: Šta hoće Beograd, Minsk i Moskva?!

Američka ideja formiranja međunarodne koalicije za zaštitu slobodne plovidbe u regiji i za suprotstavljanje Iranu pojavila se nakon "hapšenja" britanskog teretnog broda "Stena Impero" od strane mornaričkih snaga Iranske revolucionarne garde u Ormuškom moreuzu, smeštenom između Perzijskog i Omanskog zaliva. Brod je zarobljen jer nije poštovao međunarodni pomorski kodeks.

Iranske vojne vlasti takođe kažu da su manevri "Pomorski sigurnosni pojas" znak uspešne diplomatije koju Iran na međunarodnom nivou vodi u sektoru obrane.

BITKA RUSIJA I SAD ZA SRBIJU I BALKAN ULAZI U ZAVRŠNU FAZU! Zapad nije uspeo da unese razdor između Beograda i Moskve, SADA SLEDI...

SAD i dalje nastoje pojačati prisustvo u regiji kako bi se sprečile izvoz nafte iz Irana. Teheran, pak, garantuje kako sankcije neće moći sprečiti prodaju iranske nafte kroz strateški Ormuz.

Osim toga, iranske vlasti insistiraju na tome da će Iran nastaviti da osigurava plovidbu Perzijskim zalivom i "učiniće sve što je potrebno u slučaju da netko pređe njegove crvene linije".

Razlog neprijateljstava bi mogao biti taj što SAD traže novu vojnu avanturu u kojoj bi dokazale da su i dalje svetski hegemon, iako je sve manje verovatno zbog postojanja sila u nastajanju poput Rusije, Kine i samog Irana.

Različiti analitičari se slažu da Teheran ne može puno očekivati od Europe u američkoj agresiji, jer bi EU u slučaju američkog napada na Iran agresora i napadnutu zemlju stavila na istu ravan. 

VUČIĆ ODBRUSIO KOMŠIĆU: DA UKINEMO REPUBLIKU SRPSKU? PA, NE MOŽE! Član Predsedništva BiH tražio šamarčinu, pa je i dobio!

Iran zato puno može očekivati od sila poput Rusije i Kine, koje su izrazile podršku Iranu, a i same su meta jednostranih kaznenih mera nametnutih od strane američkih vlasti. Stoga se ove vežbe, koje se u ovom formatu održavaju prvi put, treba gledati u puno širem kontekstu od službeno navedene svrhe uvežbavanja, "bezbednosti plovidbe i borbe protiv terorizma i piratstva".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija