• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2020

15:30

PALESTINCI PRETE NOVIM RATOM PROTIV IZRAELA! Donald Tramp izazvao potpuni haos na Bliskom istoku!

Vesti

PALESTINCI PRETE NOVIM RATOM PROTIV IZRAELA! Donald Tramp izazvao potpuni haos na Bliskom istoku!

Podeli vest

Palestinci prete novim ratom protiv Izraela, odnosno trećom intifadom, nakon što je američki predsednik Donald Tramp u utorak objavio mirovni plan za Bliski istok. Iako je njime predviđeno stvaranje palestinske države i Palestincima data veća teritorija od sadašnje, oni kažu da je plan skrojen po meri Izraela, kojem će pripasti većina Jerusalima i naselja na Zapadnoj obali, te da ga nikad neće prihvatiti

Sve palestinske frakcije odlučno su odbacile Trampov mirovni plan, koji on naziva "dilom veka". Predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

- Posle besmislice koju smo čuli kažemo hiljadu puta "ne" dogovoru veka - rekao je Abas.

Jordan stao uz Palestinu

Administracija jordanskog kralja Abdulaha II saopštila je da je posvećen stvaranju palestinske države s granicama kakve su bile pre rata 1967. godine.
- Posledice unilateralnih izraelskih mera poput aneksije palestinske zemlje mogu biti veoma opasne - saopštio je kralj.
On je dodao da je Jordan posvećen rešenju izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranju palestinske države na čitavoj Zapadnoj obali, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Nema predaje

On je dodao da Palestinci ostaju posvećeni okončanju izraelske okupacije i uspostavljanju države sa prestonicom u Jerusalimu.

- Nećemo pokleknuti i nećemo se predati - rekao je Abas i dodao da će Palestinci pružiti otpor planu.

I palestinska militantna grupa Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, odbacila je plan kao "zaveru" SAD i Izraela. U trenutku dok traju nasilni protesti u Pojasu Gaze Hamas je poručio da su sve opcije "otvorene" kao odgovor na Trampov plan.

- Ovaj plan nikad nećemo prihvatiti. Ako treba, ustaćemo protiv Izraelske okupacije kao što smo to dva puta dosad radili. Vreme je za treću intifadu - rekao je jedan od komandanata hamasa, misleći na dva palestinska ustanka (intifade) protiv Izraela - prvi, koji je trajao od 1987. do 1993, i drugi od 2000. do 2005.

E, SAD JE GOTOV! AMERI KRENULI NA MILA, RAZLOG JE SPC! Đukanović je pretvorio Crnu Goru u MAFIJAŠKU zemlju, državu ubija 30 godina, VREME JE DA SE ZAUSTAVI!

Kako je dodao, jedini prihvatljiv plan za Palestince jeste da se granice vrate na period iz 1967, pre šestodnevnog rata u kojem je Izrael osvojio veliki deo palestinske teritorije.

Netanijahu prezadovoljan

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je stajao pored Trampa kad je predstavljao "dogovor veka", rekao je da u pitanju "izuzetan" plan i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".
- Ovo je istorijski dan. I danas ste iscrtali svetlu budućnost, sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region. Danas ste postali prvi svetski lider koji je priznao izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji, koja su ključna za našu bezbednost i za naše nasleđe - rekao je Netanijahu.

Palestincima u planu najviše smeta to što će većina Jerusalima pripasti Izraelu. Naime, prema Trampovom planu, Palestina može da dobije samo deo istočnog Jerusalima, koji je trenutno pod kontrolom Izraela. S druge strane, kao glavni grad Izraela naveden je Jerusalim, koji je Tramp priznao još pre dve godine. Dodatno, u planu piše da Zapadna obala, koju trenutno kontroliše Izrael, pripada Palestini, ali će jevrejska država imati nadležnost nad naseljima koje je izgradila. Palestinci ne žele da prihvate ni to što je Tramp propisao da njihova nova država mora biti u potpunosti demilitarizovana, odnosno bez ikakvog oružja. Takođe, problem je i u tome što Palestinci ne žele da priznaju Izrael kao jevrejsku državu, što se od njih traži. Smeta im i to što je, prema Trampovoj mapi, država Palestina skoro u potpunosti okružena Izraelom.

Dobar za sve

S druge strane, Tramp istinski misli da će svojim "dogovorom veka" uspeti da reši konflikt, koji traje i pre 1948, kad je država Izrael napravljena. On je rekao da je uradio mnogo za jevrejsku državu, ali da je želeo da sporazum bude dobar i za Palestince.

SRBIJO, ŠTO DALJE OD EU - JOŠ TRI ZEMLJE ĆE USKORO NAPUSTITI UNIJU! EU će se raspasti za 10 godina, tvrdi Najdžel Faraž, lider stranke Brekit!

- Palestinci su dobili istorijsku mogućnost da imaju svoju nezavisnu državu - rekao je Tramp o planu, koji je nastao bez konsultacije s Palestincima, a na kojem je njegov zet i savetnik Džared Kušner, inače Jevrejin, radio skoro tri godine.

Ključne tačke Trampovog mirovnog plana


- buduća palestinska država bila bi napravljena u naredne četiri godine. Ona bi se sastojala od Zapadne obale i pojasa Gaze koji bi bili povezani i putevima i tunelima. Ipak, delovi Zapadne obale, u kojima su Jevreji gradili naselja, pripašće Izraelu
- Izrael će kontrolisati teritoriju od reke Jordan do Mediteranskog mora. Jevrejska vojska neće morati da napusti Zapadnu obalu
- glavni grad Izraela trebalo bi da bude Jerusalim. Glavni grad Palestine trebalo bi da bude Istočni Jerusalim. Predviđeno je da dve prestonice budu fizički odvojene barijerom, koju bi izgradio Izrael
- nije predviđeno da Izrael odmah prizna palestinsku državu
- potpuna demilitarizacija palestinske države
- Palestinci moraju odmah da prekinu da finansiraju militante poput Hamasa i Islamskog džihada
- traži se da Palestina stane na put korupciji, da poštuje ljudska prava, slobodu religije i štampe
- ograničen broj palestinskih izbeglica i njihovih potomaka moći će da se vrati u Palestinu, ali niko od njih neće moći da uđe u Izrael
- ako Palestinci ispune sve to, dobiće 50 milijardi dolara za izgradnju moderne države i podizanje ekonomije

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17