• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.04.2020

13:11

MOĆ SE SELI NA ISTOK! Svetski poznati stručnjaci tvrde: KORONA ĆE UBITI KAPITALIZAM!

Vesti

MOĆ SE SELI NA ISTOK! Svetski poznati stručnjaci tvrde: KORONA ĆE UBITI KAPITALIZAM!

Podeli vest

Nakon svetske epidemije koronavirusa globalizacija više neće postojati, nacionalizam će ojačati, a moć će se sa Zapada preseliti na Istok, smatraju ugledni politikolozi iz celog sveta, koji su govorili za zapadne medije

Pandemija koronavirusa ubiće kapitalizam, saglasni su ugledni politikolozi iz celog sveta. Oni su u intervjuima za zapadne medije predvideli da će nakon okončanja pandemije svet biti potpuno drugačiji - globalizacija više neće postojati, nacionalizam će ojačati, a moć će se sa Zapada preseliti na Istok.

Okretanje sebi

Ova pandemija će naterati vlade, kompanije i društva da se okrenu sebi
Robin Niblet

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard Stiven M. Volt smatra da će ova pandemija ojačati funkciju države i da će podstaći nacionalizam.

- Sve vlade sveta, bez obzira na to kojeg su tipa, usvojiće neke ekonomske mere kako bi se izvukle iz krize. Zemlje će se uzdržavati od dalje hiperglobalizacije, a građani i kompanije gledaće u svoje vlade, tražeći da ih spasu posle ekonomskog šoka. S obzirom na to da se Kina u ovoj krizi sjajno ponela, a SAD i Evropa nisu baš najbolje odgovorile na pandemiju, videćemo verovatno i transfer moći i uticaja sa Zapada na Istok. Ukratko, kovid-19 će napraviti svet manje otvoren, manje napredan i manje slobodan. Za to su odgovorni kombinacija smrtonosnog virusa, neodgovarajuće planiranje i nekompetentni lideri - kaže profesor Volt.

SVETSKI MOĆNIK PREDVIĐA KATASTROFU! Henri Kisindžer: Korona će uništiti globalnu ekonomiju, PATIĆE GENERACIJE!

S njim je saglasan i Robin Niblet, direktor londonskog Četam hausa, odnosno Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

- Koronavirus će biti čekić koji će slomiti globalizaciju. Ova pandemija će naterati vlade, kompanije i društva da se okrenu sebi kako bi se nosili sa narednim periodom ekonomske samoizolacije. Malo je verovatno da će se svet nakon ove pošasti vratiti ideji globalizacije, koja za cilj ima zajedničku korist, kako je definisana početkom 21. veka. Političkim liderima će biti potrebna ogromna samodisciplina da bi uopšte održali međunarodnu saradnju i da se ne bi vratili geopolitičkom ratu - smatra Niblet.

Foto: Pixabay

Njegov kolega Kišor Mabubani, profesor na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, misli da će pandemija koronavirusa iz korena izmeniti ekonomski pravac u svetu.

- Samo će ubrzati promenu koja je već počela. Umesto sveta koji vodi Amerika, imaćemo svet koji vodi Kina. Vlada u Pekingu dobro zna da je Kinu mnogo koštalo to što je mislila da može da se izoluje od celog sveta i zato sada radi na tome da se poveže sa ostatkom planete. Iskoristila je šansu čak i tokom ove epidemije. Kina će nastaviti sa globalizacijom, koja će biti drugačije definisana, a pritom neće imati konkurenciju - objašnjava Mabubani.

(VIDEO) KORONA JE SAMO POČETAK, KATASTROFE TEK DOLAZE! Noam Čomski upozorava na UŽAS koji nas tek čeka ako ne naučimo lekciju!

I Šenon K. O'Nil, članica Saveta za međunarodne odnose na Latinoameričkom univerzitetu u Meksiku, smatra da će pandemija uništiti sadašnji poredak.

- Ovaj virus podrio je temelje globalne proizvodnje. Firme propadaju, fabrike se zatvaraju... Kompanije će morati ponovo da razmisle i smanje svoje multinacionalne lance snabdevanja, koji dominiraju danas. Zahtevaće da znaju odakle im dolaze sirovine i želeće da ih uvek imaju, tako da će se bazirati samo na jednoj, najviše dve zemlje. Vlade će morati da intervenišu sa paketima podsticaja, tako da će svaka država zahtevati da za taj novac firme povećaju domaću proizvodnju. Profiti velikih kompanija će pasti, ali će zato ekonomija svake zemlje biti stabilnija - navodi O'Nilova.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Amater

pre 3 godine

KINA JE POKRENULA EKONOMIJU POSLE KRIZE SA KORONOM 19 TAKO DA CE SE NAJBRZE I OPORAVITI STO I ZASLUZUJU.KAPITALIZAM JE POKAZAO SVOJU VELICINU U PANDEMIJI SIROM SVETA GDE SU NAJACE EKONOMIJE GLEDALE SAMO SVOJE D**E A PRITOM ZA NAROD NIJE IH BILO BRIGA.SADA DOLAZI SRBIJA DO IZRAZAJA I TREBA TO ISKORISTITI NA NAJBOLJI NACIN...

Ja

pre 3 godine

O cemu ti pricas? Ako padne globalizam i kapitalizam, pada i Kina, jer je kineska ekonomina zasnovana na globalizmu i kapitalizmu.

Ja

pre 3 godine

Naprave virus i puste ga a ti kazes kako zasluzuju da se oporave.

Johan

pre 3 godine

"...kovid-19 će napraviti svet manje otvoren, manje napredan i manje slobodan. Za to su odgovorni kombinacija smrtonosnog virusa, neodgovarajuće planiranje i nekompetentni lideri ..." Kako u ovoj rečenici provejava žal za, prolazećom, sveobuhvatnom dominacijom zapada nad ostatkom planete. Nema ništa loše u suverenim državama koje poštuju druge suverene države i sa njima ekonomski i kulturno sarađuju, ali tu nema direktne dominacije i eksploatacuje svakojake vrste, od strane zapada, a to već nije u redu. Kakvo licemerstvo bez granica.

zoran

pre 3 godine

Hm..da..i zapadna civilizacija ce mirno posmatrati kako moc ide na istok?

Johan

pre 3 godine

Znamo da neće mirno posmatrati kao što i nikada nisu, samo sam naglasio licemerstvo zapadnih zemalja, koje je bilo, koje je sada i koje će biti i u buduće. Ko je pljačkom, porobljavanjem i ubijanjem nastao ne može biti drugačiji.

Marcco

pre 3 godine

Kad vidim Četam haus, meni pozli. Ti nam rade o glavi već 100 godina.

Crna Gora

pre 3 godine

Tri mjeseca sa ovim cijenama nafte i gledaćemo sahranu Putinove Rusije. Ruske vlasti trenutno manje brine epidemija (a situacija je alarmantna), nego što ih brine socio-ekonomska situacija. Posle jednog ovakvog sloma cijena nafte propao je i SSSR u vrijeme Gorbačova.

Marcco

pre 3 godine

Najveći problem za zapad je što sve počiva na tuđem novcu. Bukvalno sve, od auta preko stana do malih i velikih firmi, počiva na kreditima koji su zategnuti do krajnjih granica. Dovoljno je da nešto stane par nedelja ili mesec dana i da se cela finansijska kontrukcija uruši. A kada se ruši onda svako gleda isključivo svoj interes a pogotovu banke i investicioni fondovi. Da ih država pokrije, ovog puta neće moći jer nema odakle, moraće selektivno. Mala i srednja preduzeća će nestati a krupni kapital je spor i trom, teško se prilagođava i opterećen "bajnim" procedurama i poslovnim procesima koji često služe da se opravda neka nebuloga i gomila radnih mesta u upravi. Kina nije takva, hvala bogu. Oni se prilagođavaju za dva dana.

Istina

pre 3 godine

Drugim rečima Zapad više neće moći varati i pljačkati ostatak sveta!

Bato

pre 3 godine

Kakva glupost od priče-...pa SAD i Zapad ce samo osloboditi penzione fondove i otarasiti se radno nesposobnih... I uvesti novi poredak Tehnokratiju,u kojoj ce iste porodice dodatno kontrolisati svijet

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59