• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

07.04.2020

13:55

AUSTRIJI JE PRETILA BROJKA OD 2 MILIONA ZARAŽENIH To se ipak nije desilo, već NEŠTO SASVIM SUPROTNO I EVO U ČEMU JE NJIHOVA TAJNA

Vesti

AUSTRIJI JE PRETILA BROJKA OD 2 MILIONA ZARAŽENIH To se ipak nije desilo, već NEŠTO SASVIM SUPROTNO I EVO U ČEMU JE NJIHOVA TAJNA

Podeli vest

U Austriji je broj pozitivnih na testu na korona virus porastao na 12.332, uz 243 umrlih, proizilazi iz podataka Ministarstva zdravlja.

Više od jedne petine svih umrlih otpada na Beč, a u 100 odsto slučajeva postojalo je ranije oboljenje.

Austrijski kancelar Sebastian Kurc u dogovoru sa svojim kriznim štabom doneo je odluku o otvaranju malih prodavnica već 14. aprila, a početkom maja mogle bi biti otvorene i ostale prodavnice.
Hoteli i restorani još će morati pričekati sredinu maja pre nego što otvore svoja vrata, a o njihovom će se statusu razgovarati tek krajem meseca.

Kurc je mere relaksacije restriktivnih mera predstavio istovremeno apelujući na građane da ostanu disciplinovani i da nastave poštuju upustva nadležnih o društvenom distanciranju.

Cilj je, tvrdi kancelar, iz korona krize izaći brže od ostalih zemalja.

Austrija je prvi slučaj koronavirusa zabeležila 25. februara, a trenutno broji 1.344 obolela na milion stanovnika.

Foto: AP/Photo

 

Sredinom marta brojka obolelih u Austriji kretala se stopom od 40 posto. Da se tada nije intervenisalo uvođenjem strogih i restriktivnih mera, upozorava ministar zdravlja Rudolf Anšober Austrija bi brojala više od 2 miliona obolelih, što je gotovo jedna četvrtina ukupnog stanovništva te zemlje.


Federalna vlada je 16. marta donela odluku o samoizolaciji, kojom je građanima zabranila da napuštaju mesto stanovanja osim zbog četiri razloga; odlazak na posao koji nije moguće raditi od kuće, odlazak u kupovinu esencijalnih namirnica, pomaganje poznanicima u nabavi namirnica i lekova kao i kratka šetnja ili samostalna fizička aktivnost na otvorenom.

Već sledećeg dana zatvoreni su svi kafići, restorani i barovi, a donešena je i zabrana okupljanja više od petoro ljudi, dok je krajem marta odlučeno da građani tokom kupovine moraju nositi zaštitne maske kojim prekrivaju usta i nos.

Austrija je dosadašnjim merama smanjila stopu novoobolelih koja je poslednjih dana iznosila oko 1,6 posto, dok je juče 'pala' na samo 0,5 posto. Ministar je istakao je da je to jedan od najuspešnijih rezultata u EU.

Tajna njihova uspeha krije se i u masovnom testiranju građana, tvrdi. Do današnjeg dana testitano je više od 111,000 građana, čime su se pravovremeno locirala žarišta zaraze poput zapadnog Tirola koji je skladno tome bio stavljen u karantin.


Zahvaljujući dobrim rezultatima, vlada će za tačno nedelju dana otvoriti prodavnice manje od 400 kvadratnih metara, baštenske prodavnice i one sa građevinskom opremom. Od kupaca će se i dalje tražiti nošenje zaštitne opreme, a u prostorijama moći će biti samo jedna osoba na 20 metara kvadratnih.

Ostale prodavnice otvoriće se tek 1. maja, uz iste higijenske uslove.

Hoteli i restorani još će nekoliko nedelja ostati zatvoreni, a vlada će o njihovom eventualnom otvaranju razmišljati tek krajem aprila, nakon što oceni učinak prvog talasa popuštanja restriktivnih mera.

Škole će ostati zatvorene do sredine maja, a još nije poznato hoće li se austrijska deca ove godine uopšte vraćati u školske klupe.

Građane je zbunila najava o popuštanju restriktivnih mera samo nekoliko dana pre Uskrsa, pa je ministar zdravlja pojasnio da je i dalje zabranjeno posećivati rodbinu za praznike.

- Hoćemo li moći na more ovo ljeto ministre? - upitali su novinari na konferenciji tokom koje su predstavljene nove mere vlade.

Foto: AP/Photo

 

Ministar je izjavio je kako "još ne može ništa sa sigurnošću da tvrdi zato što će ova zdravstvena kriza trajati nekoliko meseci, pa je teško predvideti njen tok", prenose austrijski mediji.

Vlada upozorava građane da će im dopustiti slobodno i bezbrižno putovanje tek u onom trenutku kada vakcina bude spremna za upotrebu. Od građana koji će morati da putuju na poslovni put, najverojatnije će  tražiti potvrdu o zdravstvenom stanju.

Mobilna aplikacija Crvenog krsta biće zadužena za praćenje kontakata, pa će obaveštavati poznanike COVID-19 pozitivnih pacijenata o potrebi za samoizolacijom. Kancelar Kurc naglasio je da će korišćenje te aplikacije biti na dobrovoljnoj bazi, zato što bi se u suprotnom kompromitovala zaštita podataka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija