• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

13.05.2020

14:21

KLANICE U NEMAČKOJ POSTALE NOVO ŽARIŠTE! Virus otkrio jezivi istinu o ovim mestima

Vesti

KLANICE U NEMAČKOJ POSTALE NOVO ŽARIŠTE! Virus otkrio jezivi istinu o ovim mestima

Podeli vest

Radni uslovi za migrante u nemačkim klanicama došli su u centar pažnje nakon što je više od 200 radnika bilo pozitivno na koronavirus u fabrici u Kosfeldu, na zapadu zemlje

Eksplozija korona virusa dogodilo se u još najmanje druge dve fabrike za preradu mesa u Nemačkoj. Većina inficiranih radnika je iz Rumunije i Bugarske.

Zvaničnici kažu da se virus najverovatnije proširio kroz zajedničko stanovanje osoblja, a epidemija je privukla pažnju na teške radne uslove ove industrije, prenosi Juronjuz.

- Radnici u nemačkoj mesnoj industriji rade vrlo često preko kooperanata, a ne za same klanice, a uslovi rada ovih kooperanata su često veoma, veoma loši - rekao je Sabolks Sepsi, koji brani prava radnika migranata u Nemačkoj.

On je dodao kako se oni suočavaju sa "izuzetno dugim radnim satima", nesigurnim poslovima i često lošim smeštajem, a kako je rekao, spavaću sobu često dele sa još dvoje ili troje ljudi i moraju da rade zajedno.

Uslovi života jednostavno ne dozvoljavaju mere socijalnog distanciranja - rekao je Sepsi.

Foto: Shutterstock

Nemački Dojče Vele razgovarao je sa radnicima u ovim fabrikama natrpanim u oronulim domovima, pišući kako je eksplozija epidemije razotkrila "moderno ropstvo" u industriji.

U poslednjih nekoliko nedelja došlo je do eksplozije pandemije u klanicama u brojnim zemljama, najviše u SAD, ali i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Australiji i Španiji.

Trend je počeo da otkriva neprijatnu realnost: većinu jeftinog mesa na policama u marketima u zapadnim državama spremaju radnici migranti koji imaju niske plate, često žive zajedno u domovima i rade u prenatrpanim uslovima čak i usred pandemije.

- Većina radnika u mesnoj industriji i drugoj prehrambenoj industriji zapravo plaća cenu za ovo jeftino meso i za jeftinu hranu - rekao je Sepsi.

Nakon višegodišnjih rasprava i polemika, Nemačka je uvela minimalnu platu u 2015. Ona iznosi oko 1.500 evra mesečno bruto za radnike koji rade sa punim radnim vremenom.

Ali Sepsi kaže da različiti zakoni uvedeni u poslednjoj deceniji radi poboljšanja života radnika migranata u nemačkoj industriji mesa bave se samo simptomima, a ne korenom problema: činjenica da većinu radnika iz klanica angažuju podizvođači koji pokušavaju da potkopaju jedni druge.

- Mislimo da klanice treba direktno da zapošljavaju ljude i daju im posao - dodao je Sepsi, rekavši kako bi ovo pomoglo radnicima da imaju sopstvene stanove umesto da žive zajedno u domovima za vreme pandemije.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 3 godine

Zar su radnici jos i dalje robovi u Nemackoj.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija