• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

15.05.2020

17:52

ITALIJA KLJUČA! FAMILIJE PRODAJU POSLEDNJE ŠTO IMAJU, budzašto odlazi porodični nakit i burme, GNEV MILIONA osiromašenih više se NE MOŽE KONTROLISATI!

Vesti

ITALIJA KLJUČA! FAMILIJE PRODAJU POSLEDNJE ŠTO IMAJU, budzašto odlazi porodični nakit i burme, GNEV MILIONA osiromašenih više se NE MOŽE KONTROLISATI!

Podeli vest

Beznađe zbog sve većeg siromaštva, zaustavljena delatnost gotovo tri meseca a najavljena pomoć države toliko kasni da donosi nepopravljivu štetu malim i srednjim privrednicima i građanima

Beznađe zbog sve većeg siromaštva, zaustavljena delatnost gotovo tri meseca a najavljena pomoć države toliko kasni da donosi nepopravljivu štetu malim i srednjim privrednicima igrađanima koji nisu radili u ovim mesecima. Kasa uzajamne pomoći je kasnila, a toliko je evidentna nova sirotinja.

Iako je Vlada konačno usvojila Dekret težak 55 milijardi evra za pomoć raznim sektorima koji su na kolenima, ostaje ogromna neverica i nemogućnost ponovnog otvaranja zaustavljenih aktivnosti. Premijer Đuzepe Konte i ministar ekonomije Roberto Gualtieri podvlače da niko neće ostati nezaštićen i da će se lansirati ekonomiju. Neverica je ogromna jer je sve na dugom štapu. Sada se čeka usvajanje u Parlamentu a potom je pitanje kojom će brzinom pomoć biti realizovana. Hitnost je toliko evidentna da na svako obrazloženje o strpljenju već odavno stiže odgovor - „ne verujemo".

Na stotine hiljada, a procenjuje se da će i više od tog broja, ostati definitivno zatvorenih restorana, barova, svih uslužnih firmi gde se mora držati prostorna distanca. Upravo onih radnji koje su posećivali ponajviše strani turisti kojihove godine neće biti u Italiji. Otvaranje košta, a u međuvremenu su stizalesamo dažbine kao da je sve bilo uredu i da su radili. Ukratko,neće biti zarade da pokrije troškove održavanja i radne snage. Na kolenima je i turizam, mere koje su uveledistance na plaži i smanjen broj korisnika morskih struktura, dovele su do očaja posebno one koji su prostore iznajmili za sezonu. Moraju da plate zakup, a potpuno je neizvesno kada će početi sa radom.

EVO SA KAKVIM ZLOM SE SUOČAVAJU SPC I SRBI U CRNOJ GORI! Poglavar fantomske CPC Miraš Dedeić je oličenje onog što Milo hoće da napravi od "srpske sparte"!

Familije prodaju poslednje što imaju, koji gram dugo čuvanog porodičnog nakita zajedno sa venčanom burmom. Vlasnici barova razbijaju šankove jer znaju da ne mogu popovo da otvore, ne mogu da zarade da pokriju troškove i račune jer u mali bar sme da uđe samo jedna osoba najviše dve.

Vlasnik bara u mestu Ploage na Sardiniji razbio je svoj bar, šank, lokal. Đan Mario Fenu, 59 godina, barista i poznati „picajolo", vodio je svoju delatnost 29 godina, sve do dolaska korona virusa, od tada je imao samo plaćanja ne i zaradu i svoj bes iskalio je tako, vrišteći „hvala Kovid".

U Katanaiji, na Sicliji, ušao je u stanicu karabinjeravlasnik radnje, prodavao je voće i povrće, saopštio im je da je zapalio radnju jer ne uspeva da plati zakup. Frančeska je bila nastavnik plivanja u Rimu, bazeni su zatvoreni, bez jednog evra mesecima:

- Na stolu za ručak imam samo pastu, a računi samo stižu, uopšte ih ne otvaram. Stalni posao nema, kao ni fiksnu zaradu, muž je ostao bez posla. Nemamo ni kasu uzajamne pomoći, odloženo nam je plaćanje kredita za stan, plaćamo kamatu, a deca ne znaju šta to znači meso na roštilju".

MILO VIŠE NEMA KUD, BORIĆE SE DO POSLEDNJEG POLICAJCA, A AKO NE SLOMI NARODNU BUNU MORAĆE DA BEŽI IZ CRNE GORE?! Svi se plaše da građanski rat može da počne svakog minuta...

Na Španskom trgu u Rimu okupili su se vlasnici radnji iz Rima i onih luksuznih i manje poznatog imena, barova, restorana. Njih oko 200 mirno je protestvovalo tražeći pomoć države. Izašli su sa plakatima na najčuvenije stepenice na svetu „Trinita dei Monti" sa natpisom „bez pomoći 18. maja ne možemo da otvorimo". Traže skidanje taksi, spašavanje zaposlenih, smanjenje cene iznajmljivanja prostora. Kako da otvori butik neko ko ima ogromne troškove zakupa, razne takse, kada se zna da su tu ulazili uglavnom stranci sa dubokim džepovima. Neće ih ni videti ove godine jer neće doći u Italiju, a poručenu robu moraju da plate.

Foto: Shutterstock

"Karitas", katolička humanitarna organizacija sakupila je podatke o uvećanju onih koji traže pomoć. Do krona virusa bilo je u Italiji 2,7 miliona stanovnika koji su se obraćali menzama i za ekonomsku pomoć, sada ih je preko 3,7 miliona, u gradovima je obraćanje parohijama uvećano za 115 odsto. Sociolozi smatraju da je to samo početak „socijalnog beznađa i ekonomskog očaja" i da će se pravo ogledalo sirotinje i sva dramatičnost videti na jesen kada ne bude više ni efekata kase uzajamne pomoći, jer se ona planira zaključno sa krajem avgusta, tada će se videti ko se spasao a ko ne.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 3 godine

Šta li će kod nas biti? Plaši se Pičkousti besa i nezadovoljstva naroda, pa ukida vanredno stanje, deli lovu, ali ništa to ne pomaže. Kraj je blizu...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija