• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs

20.05.2020

11:37

KODNO IME - RATNIK BUDUĆNOSTI! Evo kako izgleda i šta sve može ruski vojnik za 21. vek! (VIDEO)

Vesti

KODNO IME - RATNIK BUDUĆNOSTI! Evo kako izgleda i šta sve može ruski vojnik za 21. vek! (VIDEO)

Podeli vest

U okviru programa preporoda vojske angažovani su inženjeri, oružari, tehnolozi, elektroničari i dizajneri, koji su osmislili sistem ratnika budućnosti

Budući da borbena tehnika nasleđena iz perioda Sovjetskog Saveza nije u stanju da pokrije potrebe vojske u savremenom ratnom okruženju, pokrenut je obiman program kodnog imena "Ratnik", koji je trebalo da pruži odgovor kako treba da izgleda ruski vojnik u budućnosti.

Stiče se utisak da su raspad Sovjetskog Saveza i burni događaji u Rusiji tokom devedesetih godina 20. veka, nekada najmoćniju oružanu silu sveli na nivo skoro dezorganizovane grupe. Lokalni sukobi poput onog poznatog kao Prvi čečenski rat dodatno su urušavali poverenje građana u njenu vojsku. Ipak, dolazak do tada široj javnosti nepoznatog premijera i uskoro predsednika, Vladimira Vladimiroviča Putina, predstavljalo je istorijsku prekretnicu za koju su sposobni samo zaista veliki narodi.

Foto: printscreen

Uspešan ekonomski i politički oporavak zemlje, u kombinaciji sa takođe uspešnom vojnom kampanjom u Čečeniji, dobijeni kratkotrajni rat u Gruziji i teritorija Krima vraćena u ustavno-pravni poredak Rusije, snažno su uticali na popularnost Oružanih snaga Ruske Federacije. Vojnim planerima je bilo jasno da borbena tehnika nasleđena iz perioda Sovjetskog Saveza nije u stanju da pokrije potrebe vojske u savremenom ratnom okruženju. Zbog toga je pokrenut obiman program kodnog imena "Ratnik", koji je trebalo da pruži odgovor kako treba da izgleda ruski vojnik u budućnosti. Prvo javno prikazivanje organizovano je 2011. godine, dok je vojna testiranja prošao u decembru naredne godine na podmoskovskom poligonu "Alabino".

Foto: printscreen

Sistem je dobio pozitivno mišljenje vojnih stručnjaka, a i samih pripadnika samostalne 27. motostreljačke brigade. Na neki način, može se nazvati ruskim pandanom francuskog sistema FELIN. Osmišljen je tako da poboljša komunikaciju i ukupnu borbenu efikasnost. U svom sastavu ima mnogo delova, a posebno se ističu sredstva lične zaštite, komunikacioni sistem i HUD (Head up display). Prvi masovan "izlet" u javnost bio je 2014. godine prilikom poznatih događaja na Krimu, a zatim i u Siriji. 

Šlem službene dezignacije 6B47, kao integralni deo sistema lične zaštite izrađen je od aramidskih vlakana, zahvaljujući kojima ima masu od približno jednog kilograma. Bez obzira na to i dalje pruža odličan nivo balističke zaštite od fragmenata i pištoljskih zrna. Svojim konstruktivnim svojstvima omogućava nesmetanu upotrebu odgovarajućih aktivnih antifona, montažu svetiljki i dnevno/noćnih optoelektronskih uređaja.

Pancirni prsluk 6B45 je modifikacija starijeg modela 6B43 i pruža dve bitne stvari. Prva je visok nivo bezbednosti, a druga modularnost, za koju je zaslužan i MOLLE sistem kačenja dodataka. Neprobojan je za zrna ispaljena iz većine savremenog standardnog naoružanja, poput pušaka AKM, AK-74M, SVD ili M-16A2. Zahvaljujući modularnom konceptu, moguće je dodatno nadograditi zaštitu, dodacima u vidu zaštite za genitalije, ramena ili debljim zaštitnim pločama. Osim dodatne zaštite, moguće je direktno na prsluk postavljati dodatne džepove za okvire i ostalu opremu, ukoliko je to potrebno.
 

Stari-novi kalašnjikov

Foto: printscreen

Što se naoružanja tiče, usvojen je AK-12. Zbog modularnosti i usavršenih konstrukcionih osobina, namenjen je za podizanje efikasnosti vatre pojedinca i voda. U pitanju nije radikalno nov dizajn, kao što je to na početku razvoja predviđano, ali očigledno je da nema potrebe za tim. Stari i pouzdani sistem pozajmice gasova i rotacionog zatvarača, koje je primenio pre više od šest decenija Mihail Timofejevič Kalašnjikov i dalje odrađuje posao kako treba. Barem tako smatraju ruski stručnjaci za naoružanje.
Zahvaljujući brojnim Picattiny šinama moguće je postaviti mnoštvo različitih dodataka, kako namenski razvijenih, tako i onih koji se mogu naći na slobodnom tržištu. Pripadajući dnevno-noćni nišanski kompleks (DNPK) se sastoji od pasivnog monokulara, kolimatorskog i optičkog nišana, kao  i laserskog obeleživača cilja. Monokoular i kolimatorski nišan su izvedeni tako da se mogu koristiti u tandemu, što se danas smatra standardom, pogotovo u specijalnim operacijama. Tu treba dodati i termovizijske uređaje, kako nišanske, tako i one namenjene izviđanju koje svojim performansama omogućavaju otkrivanje ciljeva na daljinama do 1.200 metara.

Pored pancira, razvijen je i dodatni sistem za nošenje opreme koji se sastoji od modularnog borbenog prsluka i ranca. Izrađeni su od visokokvalitetne kordure koja garantuje dugotrajnost upotrebe i u vrlo teškim uslovima eksploatisanja. Sudeći po snimcima iz Sirije, borbeni prsluk je izuzetno popularan ne samo među ruskim vojnicima već i sirijskim kolegama.

Foto: printscreen

Kako se kompleks "Ratnik" sastoji od preko 40 delova, nemoguće ih je sve ovde predstaviti. Ipak, smatramo da je i ovo sasvim dovoljno da se stekne uvid u pravce razmišljanja ruskih stručnjaka. Vredno pažnje je navesti razmatranje uvođenja egzoskeleta do 2025. godine.

Zasad, reakcije korisnika na terenu su vrlo pozitivne. O tome svedoči i činjenica da je do sada isporučeno 200.000 kompleta OS RF, a da je zarada od inostranih ugovora preko 30 miliona dolara. Očigledno, zainteresovanih za program savremenog ratnika ima i izvan granica Rusije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17