• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

21.05.2020

09:16

IZ ŠVEDSKE JE UPRAVO STIGAO JEDAN BROJ koji pokazuje da li je njihovo kontriranje CELOM SVETU BILO POGUBAN ILI PAMETAN POTEZ

Vesti

IZ ŠVEDSKE JE UPRAVO STIGAO JEDAN BROJ koji pokazuje da li je njihovo kontriranje CELOM SVETU BILO POGUBAN ILI PAMETAN POTEZ

Podeli vest

Švedska ima najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa po glavi stanovnika u proteklih sedam sadan u odnosu na bilo koju drugu zemlju na svetu.

Naime, u Švedskoj je taj procenat od 13. do 20 maja bio 6,08, što je gore nego u bilo kojoj drugoj državi - u Velikoj Britaniji je 5,57, Belgiji 4,28, Americi 4,11, Italiji 2,97, Španiji 2,62 i Francuskoj 2,26, prenosi Dejli mejl.

Međutim, tokom pandemije, sve ove zemlje imale su veći broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika nego Švedska.

U Švedskoj su skoro polovina svih smrtnih slučajeva  bili stanovnici domova za stare, pokazali su podaci koje je BBC-ju dostavila Švedska agencija za javno zdravstvo.

Prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku Švedske, u aprilu je preminulo ukupno 10.458 ljudi, tako da je to najsmrtonosniji mesec u Švedskoj od decembra 1993. godine, kada je u epidemiji sezonskog gripa preminulo 11.057 osoba.

Zemlja je vrlo brzo odustala od restriktivnih mera karantina koje su uvedene u drugim državama Evrope, bazirajući svoj pristup u borbi sa epidemijom na principu odgovornosti.

Škole su otvorene za decu mlađu od 16 godina, zajedno sa kafićima, barovima, restoranima i drugim poslovnim objektima, a na građane je apelovano da poštuju mere fizičkog distanciranja.

Foto: Reuters

 

U toku aprila ove godine, usled epidemije korona virusa, u Švedskoj je zabeleženo 10.458 smrtnih slučajeva, najviše od decembra 1993. godine.

Te godine Švedska je imala 97.008 smrtnih slučajeva ukupno, najviše nakon 1918. godine kada je pandemija španskog gripa odnela veliki broj života u zemlji.

Iz švedskog zavoda za statistiku navode da ne postoji zvanično objašnjenje za tako veliki broj umrlih decembra 1993. godine, ali napominju da je u to vreme vladala epidemija gripa.


Švedski pristup epidemiji bio je predmet kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a broj umrlih od COVID-19 u ovoj zemlji znantno je viši nego u susednim zemljama koje su uvele restriktivnije mere.

U Švedskoj je od početka epidemije zabeleženo 30.377 slučajeva zaraze korona virusom, od čijih je posledica do sada umrlo 3.698 ljudi.

Istovremeno, u Geteborgu, čuveni plavo-beli tramvaji prestali su popodne da saobraćaju nakon što su zvaničnici sindikata vozača Komunal izrazili bojazan za zdravlje i bezbednost vozača tokom pandemije.

Foto: AP/Photo

 

Komunal je saopštio švedskim medijima da nisu svi vozači bili odvojeni od putnika i da su ih primoravali da rade na linijama gde je bilo mnogo ljudi.

Korijere dela sera podseća da je švedska vlada donela odluku da ne uvodi blokadu kao što su to učinile mnoge evropske države u borbi protiv korona virusa, već se oslanjala na individualnu odgovornost ljudi, tražeći od njih da ostanu kod kuće ako su bolesni i da na otvorenom prostoru budu na bezbednoj međusobnoj razdaljini.

Najveći broj kompanija u Švedskoj nije prestao sa radom usled pandemije virusa kovid-19, dodaje list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija