• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.10.2020

12:30 >> 16:27

FRANCUSKA U STANJU PRIPRAVNOSTI! Otac sprečio masakr u Parizu, osujećen napad u Lionu, Makron stigao u Nicu!

Vesti

FRANCUSKA U STANJU PRIPRAVNOSTI! Otac sprečio masakr u Parizu, osujećen napad u Lionu, Makron stigao u Nicu!

Podeli vest

Francuska je u stanju pripravnosti posle dva napada u kojim su ukupno ubijene četiri osobe, a nekoliko je povređeno. Prvi napad dogodio se u Nici, gde je napadač usmrtio tri osobe, a drugi u Avinjonu kada je policija upucala napadača. Istovremeno, u Džedi napadač je nožem izbo stražara u francuskom konzulatu, a sada su stigle i informacije da je su u Parizu i Lionu sprečeni teroristički napadi

16:45 Papa Osudio napad

- Terorizam i nasilje su neprtihvatljvi - rekao je papa Franja.

16:20 Makron stigao u Nicu i najavio mobilizaciju!

Odlučio sam da se naši vojnici mobilizuju u narednim satima, a mobilizaciju ćemo provesti u okviru stražarske operacije od 3.000 do 7.000 vojnika na našem tlu - dodao je Makron.

 

 

Šta je sve Makron rekao o terorističkom napadu koji se desio u Nici možete čitati OVDE.

15:23 - Sprečen teroristički napad u Parizu!

Nedaleko od Pariza (Yvelines), pored crkve, policija je uhapsila muškarca koji je, verovatno, nameravao da izvede napad.

 

 

Kako navodi „Parisien“, uhapšena osoba je saopštila svom ocu, pre izlaska iz kuće, da želi da „uradi isto kao u Nici“. Otac se obratio policiji koja je locirala njegovo vozilo i uhapsila muškarca.

15:00 - Spreman još jedan napad?!

Policija u Lionu lišila je slobode osobu naoružanu nožem na železničkoj stanici u ovom gradu, a prema prvim informacijama, reč je o Avganistancu koji je planirao teroristički napad. Više o tome čitajte OVDE.

14:45 - Francuski predsednik Emanuel Makron sitgao je u Nicu.

 

 

14:18 - Predsednik Vučić poslao snažnu poruku francuskom narodu!

Foto: Informer/Aleksandar Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da terorizam nikada neće pobediti moralne i ljudske vrednosti i da saoseća sa porodicama ubijenih u Nici. Više o tome pročitajte OVDE.

13:52 - Putin izjavio saučešće Makronu

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je telegram saučešća francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

„Posebno ogorčenje izaziva cinični i surovi zločin počinjen unutar zidina crkve. Još jednom smo se uverili da je koncept ljudskog morala apsolutno stran teroristima. Očigledno je da borba protiv međunarodnog terora zahteva realno ujedinjenje napora čitave svetske zajednice“, ističe se u telegramu.

 

 

Putin je potvrdio spremnost Rusije za bliskom saradnjom sa Francuskom i drugim partnerima u svim pravcima borbe protiv terorizma, navodi se u telegramu. Ruski predsednik je naglasio da državljani Rusije dele bes i tugu naroda Francuske, a porodicama i prijateljima žrtava uputio je najiskrenije saučešće.

13:44 - Italijani osudili terorističke napade u Francuskoj

Visoki italijanski zvaničnici osudili su napad u francuskoj Nici. Predsednik Italije Serđo Matarela uputio je telegram saučešća francuskom kolegi Emanuelu Makronu.

- Nakon što sam čuo užasne vesti o varvarskom ubistvu nenaoružanih građana u Nici, želim da izrazim Vama, porodicama žrtava i svim građanima Francuske duboko saučešće Republike Italije - navodi se u poruci italijanskog predsednika, prenosi agencija Ansa.

 

 

On je dodao da osuđuje ovo nasilje i istakao da Italija "ostaje odlučna u borbi protiv netrepeljivosti u bilo kom vidu, u odbrani principa tolerancije koji predstavljaju vezivno tkivo naših demokratskih društava".

Sa svoje strane, italijanski premijer Đuzepe Konte i ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo nazvali su napad podlim i varvarskim, izražavajući podršku francuskom narodu.

- Podli napad koji se dogodio u Nici neće probiti zajednički front u odbranu vrednosti slobode i mira. Naša uverenja su jača od fanatizma, mržnje i terora - napisao je Konte na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Di Majo takođe je izjavio da Italija izražava duboko "saučešće u vezi sa varvarskim napadom u Nici".

 

 

- Italija odbacuje svaki ekstremizam i ostaje na strani Francuske u borbi protiv terorizma i svakog radikalizma sa nasiljem - istakao je ministar.

13:23 - Merkel: Potresena sam...

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je saučešće u vezi sa napadom vernika u francuskoj Nici.

„Duboko sam potresena stravičnim ubistvima u crkvi u Nici“, rekla je Merkelova. „Nemačka je solidarna sa narodom Francuske u ovim teškim časovima“.

 

 

13:20 -Turska oštro osudila napade u Francuskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je napad u Nici. U izjavi Ministarstva ističe se "solidarnost sa narodom Francuske", a posebno sa građanima Nice, protiv terorizma i nasilja.

- Ubijanje ljudi i upotreba nasilja ne mogu se opravdati nikakvim razlogom. Očigledno je da oni koji su izvršili ovaj divljački napad na svetom mestu nemaju nikakvog poštovanje prema verskim, ljudskim i moralnim vrednostima - ističe se u saopštenju. 

13:00 - Francuski premijer Žan Kasteks objavio je da je zbog napada u Nici vlada odlučila da podigne nivo upozorenja za napad na zemlju na "hitan", tako da je sada na snazi stanje pripravnosti!

 

 

12:55 - Predstavnik Francuskog saveta za muslimansku veru najoštrije je osudio napad. 

- U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu sve proslave praznika Mevlid el šerif.

 

 

Praznik je rođendan proroka Muhameda koji se danas proslavlja.

 

 

12:15 - Napad na konzulat

Nepoznati muškarac počinio je napad oštrim predmetom na čuvara konzulata Francuske u Saudijskoj Arabiji, prenosi Sputnik. Napadač je uhapšen, prenose mediji. Do napada je došlo u gradu Džeda, u provinciji Meka. Prema saopštenju koje je objavila francuska ambasada u Saudijskoj Arabiji, čuvar je odveden u bolnicu i njegov život nije u opasnosti.

Prema pisanju medija, u pitanju je državljanin Saudijske Arabije. Francuska ambasada u Saudijskoj Arabiji pozvala je državljane Francuske u toj zemlji na oprez.

12.25 - Incident na Kipru

Gotovo u isto vreme grupa muslimana napala je francusku ambasadu na Kipru. Grupa se okupila ispred francuske ambasade na Kipru i sukobila se sa policijskim snagama.

Policija je izvestila da su okupljeni uklonili francusku zastavu i da su dve osobe uhapšene.

Kiparska vlada odlučila je da pojača mere bezbednosti kako bi zaštitila francuske ciljeve koji bi mogli biti mete napada u zemlji.

 

 

Da podsetimo, incident na Kipru je već četvrti napad na Francusku od jutros.

Prvi se dogodio ispred crkve u Nici, kada je nepoznati napadač ubio najmanje tri osobe - jednoj ženi je odsekao glavu, dok je muškarca više puta izbo nožem u grlo.

Do drugog napada došlo je posle malo više od dva sata u francuskom gradu Avinjon. Više o tome čitajte OVDE.

Napadi se događaju samo dve nedelje nakon što je u Parizu obezglavljen profesor Samjuel Pati. Njega je ubio 18-godišnji Čečen jer je Pati učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda. Više o tome čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija