• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

21.12.2020

09:10

PREDNOSTI I BRIGE KOJE SE POVEZUJU SA KINESKIM VAKCINAMA! Evo šta kažu stručnjaci!

Vesti

PREDNOSTI I BRIGE KOJE SE POVEZUJU SA KINESKIM VAKCINAMA! Evo šta kažu stručnjaci!

Podeli vest

Kineski zdravstveni zvaničnici saopštili su da će Kina vakcinisati stanovnike u što kraćem roku, međutim, kineske farmaceutske kompanije još nisu objavile zvanične podatke o kliničkim rezultatima u kasnoj fazi što izaziva zabrinutost za efikasnost i bezbednost vakcina, navodi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN)

Kina je od jula davala eksperimentalne vakcine ljudima koji se suočavaju sa visokim rizikom od zaraze virusom kovid-19.

Više od milion doza vakcine primili su ljudi koji spadaju u rizične kategorije stanovništva i "do sada nisu zabeleženi ozbiljni neželjeni efekti", rekao je zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije, na čelu kineskog tima za razvoj vakcina protiv kovida-19, Dženg Džungvej (Zheng Zhongwei) na konferenciji za novinare u subotu, na pitanje da li su kineske vakcine efikasne jer nisu dostupni zvanični podaci.

- Među onima koji su vakcinisani, više od 60.000 njih putovalo je u visokorizična područja u inostranstvu i nije zabeležena nijedna ozbiljna infekcija - izjavio je Dženg.

Foto: Tanjug/Reuters

Vakcina protiv korona virusa


Prema njegovim rečima, za neke vakcine koje su razvijene prikupljeno je dovoljno podataka za privremenu analizu ispitivanja u trećoj fazi na ljudima, što se kontinuirano daje na uvid regulatoru za lekove, a relevantni podaci, kako je kazao, "biće objavljeni na vreme".

Kina u aprilu gotovo zaustavila širenje kovida 19

Kina je u aprilu gotovo zaustavila širenje korona virusa pošto se broj novih slučajeva do kraja marta kretao oko nekoliko desetina dnevno u poređenju sa više hiljada dnevno kada je bio vrhunac zaraze u toj zemlji, piše CGTN.

- S jedne strane za Kinu je dobra vest da je virus pod kontrolom, ali sa druge strane proizvođačima lekova i vakcina postalo je mnogo teže da nastave ispitivanje na ljudima jer je dostupno manje pacijenata - ističe se u članku.

Kompanije Sinofarm (Sinopharm) i Sinovak (Sinovac) su zbog toga sprovele klinička ispitivanja u Brazilu, Turskoj, Indoneziji i još nekoliko zemalja i prema zvaničnim podacima vakcine je primilo ukupno 75.000 učesnika ispitivanja i nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni efekti.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vakcinacija
Stručnjaci ocenjuju da kineske vakcine imaju više prednosti u kratkom roku

Pojedini stručnjaci ocenjuju, navodi CGTN, da kineske vakcine protiv kovida-19, za koje se koristi tradicionalna tehnologija za proizvodnju, "imaju više prednosti u kratkom roku" u odnosu na one koje su razvili američki Fajzer (Pfizer) i Moderna.

Već testirana tehnologija poput inaktiviranih vakcina, a to je metoda za koju se opredelio Sinovak, koristi mrtve čestice virusa da pokrene imuni sistem tela da proizvede antitela, dok „mRNA“ vakcina poput one koju su razvili Moderna i Fajzer koristi napredniju tehnologiju, a koje deluju ubrizgavanjem dela genetskog koda virusa u telo kako bi se imuni sistem osposobio za napad, navedeno je u tekstu.

- Vakcine ''mRNA'' su nova vrsta vakcine i (trenutno) nema uspešnog primera koji se koristi u populaciji - rekao je vanredni profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta Naniang, Luo Dahai za Bi-Bi-Si (BBC).

Pored toga, dodaje se u članku, na osnovu različite tehnologije proizvodnje različiti su zahtevi za skladištenje i otpremu pošiljke vakcina, pa se tako kineske vakcine mogu distribuirati na dva do osam stepeni, dok se vakcine proizvođača Fajzer moraju držati na minus 70 stepeni Celzijusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija