• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

10.03.2021

16:27

AMERIČKI GENERAL PRED SENATOM IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE: Kina će napasti Tajvan, a slediće udari i na teritoriju SAD!

Vesti

AMERIČKI GENERAL PRED SENATOM IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE: Kina će napasti Tajvan, a slediće udari i na teritoriju SAD!

Podeli vest

Kina bi mogla napasti Tajvan u narednih šest godina, upozorio je američki admiral Filip Dejvidson na saslušanju pred američkim Senatom

Dejvidson je najviši američki oficir u Aziji, a kineska opasnost objasnila je zahtev Senata da odobri razmeštanje protivraketne baterije Aegis Ashore na ostrvu Guam, američkoj bazi u zapadnom Pacifiku, koja bi mogla presresti najmoćnije kineske rakete.

"Guam se mora braniti i pripremiti za pretnje koje će uslediti u budućnosti", upozorio je Dejvidson.

Pozvao je Senat da odobri finansiranje sistema protivraketne odbrane, ne samo za odbranu Tajvana, već i Australije i Japana, "kako bi Kina znala da je cena onoga što žele da rade previsoka".

Tajvan je ostrvo koje je bilo deo Kine do pobede komunističke revolucije. Kina to smatra svojom teritorijom. SAD prihvataju politiku "jedne Kine", ali imaju sporazum sa Tajvanom koji ga neformalno definiše da brani ostrvo u slučaju kopnenog napada.

"Bojim se da Kina ubrzava ostvarenje svojih ambicija da istisne Sjedinjene Države i našu vodeću ulogu u međunarodnom poretku", rekao je admiral Philip Dejvidson.

Upozorio je da bi Kina mogla da shvati pretnju da će Tajvan vratiti u svoje redove tokom ove decenije, ili "u narednih šest godina". Dejvidson je upozorio da postoji sve veći rizik da bi Kina mogla da odluči da jednostrano promeni trenutni status kuo, pre nego što američke snage mogu efikasno da odgovore.

Tajvan se otcepio od kontinentalne Kine na kraju građanskog rata 1949. godine, kada je tamo šef nacionalističkog Kuomintanga Chang Kai-shek zadržao vlast, dok je Komunistička partija Mao Zedonga pooštrila kontrolu nad kontinentalnom Kinom.

Tenzije između dve Kine pojačale su se od pobede Tsai Ing-vena na izborima 2016. godine. Predsednik Tajvana nije sklon jačanju veza sa kontinentom, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Pekingu. SAD naoružavaju Tajvan i šalju svoje ratne brodove u moreuz, dalje podižući tenzije.

Kina uslovljava diplomatske odnose sa zemljama nepriznavanjem Tajvana. Vašington je preneo diplomatsko priznanje sa Tajvana na Kinu 1979. godine, ali je ostao najvažniji tajvanski nezvanični saveznik. Ali zvanično, Sjedinjene Države ne žele da kažu da li će vojno napasti Tajvan u slučaju invazije. Admiral Dejvidson predložio je Senatu da se ovo preispita.

Tramp je snažno podržao Tajvan, šaljući razarače i nosače aviona u okolne vode. Nakon inauguracije Džoa Bajdena, Stejt department je u januaru rekao da je američka posvećenost ostrvu čvrsta. Osoba koja deluje kao tajvanski nezvanični ambasador u Sjedinjenim Državama pozvana je na Bajdenovu inauguraciju, potez bez presedana od 1979. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mile

pre 3 godine

Prvo , bagro treba vas napasti i poraziti , a Tajvan ostavite na miru , kako tajvan sam sebe da napadne , vi ste bolesni

Marcco

pre 3 godine

To američki general projektuje svoje ponašanje i ponašanje svoje države. Priča šta bi on uradio da je kineski general... sve bi spržio oko sebe što iole ne sluša! Generalno, sve američke analize polaze od ponašanja, mentaliteta i divljaštva njih samih!

ProkopijeS

pre 3 godine

Mali im budžet pa pokušavaju da na nažickaju kintu. Kad god pentagonu treba još para, pošalju neke generale da izvaljuju ovakve gluposti pred senatom i kongresom.

Boyko

pre 3 godine

Kojesta. Kao mi ne znamo. Ono sto ce da se desi je napad na siriju i iran i donbas ukraina. Samo je pitanje kojim redom ili na sve odjednom.

Bezimeni

pre 3 godine

Tragikomična predvidjanja "uvaženog" generala! Kako je uspeo da proceni da će Kina napasti Tajvan za šest godina? Verovatno je konsultovao astrologe ili vračare! Kakav blam je da će Kina napasti i Australiju,Japan! Da im je Kina trn u oku,znaju i vrapci,ali generalova "procena" koga i kada će Kina napasti navedene zemlje je u najmanju ruku smešna! Da SAD mora da se "instalira" na svakoj tački zemljine kugle znaju i vrapci,pa je njegova teza o potrebi smeštanja protiv raketnih sistema na Guamu,u cilju odbrane navedenih Kineskih "ciljeva" providna i smešna i laicima,a ne vojnim ekspertima! Cilj teme,da nam prodje vreme i odreši "kesa" američkim poreskim obveznicima.Nevidjena ludost su teorije vojnih stručnjaka i analitičara da bi moglo doći do direktnog ratnog sukoba najvećih svetskih vojnih sila,em ako o tome budu odlučivale psihopate! Sve te priče imaju za cilj da se umesto u mirnodopske svrhe i rešavanje globalnih problema uništavanja svih živih vrsta i planete Zemlje,ogromne sume budžetskih sredstava ulažu u trku za naoružanje,kao najproitabilniju investiciju! Pretnje ratovima teraju i male,siromašne zemlje da se odriču elementarnih životnih potreba,pa su sigurni kupci naoružanja najmoćnijih vojnih sila,pre svega zastarelog,prazneći njihova vojna skladišta i finansirajući razvoj njihove vojne industrije!Zlo!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17