• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.06.2021

11:34

KIM DŽONG UN ZAPOČEO RAT PROTIV SIMBOLA KAPITALIZMA! Novi zakon i stroge kazne za strane filmove, farmerke, sleng...

Vesti

KIM DŽONG UN ZAPOČEO RAT PROTIV SIMBOLA KAPITALIZMA! Novi zakon i stroge kazne za strane filmove, farmerke, sleng...

Podeli vest

Severna Koreja je nedavno uvela novi zakon kojim želi suzbiti bilo kakav strani uticaj, strogo kažnjavajući sve one koji imaju strane filmove, inostranu odeću ili čak ako koriste sleng

Stanovnica Seula Jon Mi So je za britanski Bi-Bi-Si ispričala da je imala 11 godina kada je prvi put videla da su vlasti pogubile muškarca zbog toga što je kod sebe imao južnokorejski film.

Čitavom njegovom susedstvu je naložzeno da prate pogubljenje.

- Da to niste uradili, to bi bilo klasifikovano kao izdaja - rekla je ona iz svoje kuće u Seulu.

- To nikada neću zaboraviti. Još uvek vidim kako mu teku suze. Vezali su mu oči, ali je povez bio potpuno natopljen suzama. To je za mene bilo traumatično. Vezali su ga za drveni stup, a zatim ustrelili - dodala je ona.

Zamislite da ste u stalnom lokdaunu bez interneta, socijalnih medija i sa samo nekoliko državnih kanala osmišljenih tako da vam kažu šta lideri države žele da čujete - ovo je život u Severnoj Koreji, piše Bi-Bi-Si.



Međutim, lider Severne Koreje Kim DŽon Un je sada otišao i dalje, uvodeći novi opsežni zakon protiv onoga što režim opisuje kao "reakcionarnu misao".

Naime, svakoga ko bude uhvaćen s velikom količinom video-sadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Država ili Japana, čeka smrtna kazna, a onima koji gledaju takve snimke preti 15 godina zatvora.

Nedavno je Kim DŽon Un napisao poruku preko državnih medija u kojoj poziva Ligu mladih da preduzme mere protiv "individualističkog, antisocijalističkog ponašanja" među mladima, a sada želi zaustaviti upotrebu stranih izraza, frizure i odeće, za koje je rekao da su "opasni otrovi".

Politički analitičari smatraju da severnokorejski vođa pokušava da zaustavi spoljne informacije koje dolaze do naroda Severne Koreje, jer, kako navode, život u zemlji postaje sve teži.

Severna Koreja je sada, nakon zatvaranja granica zbog pandemije, odsečena od spoljnog sveta više nego ikada pre, a gotovo u potpunosti je zaustavljena čak i trgovina sa susednom Kinom i dotok vitalnih zaliha, navodi Bi-Bi-Si.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17