• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.06.2021

19:23

MA DA LI TO NATO PLAČE ZA RUSIJOM! Alijasna se oglasila nakon saopštenja Moskve da će istupiti iz sporazuma o otvorenom nebu do kraja godine - EVO KAKO SU PODNELI TU ODLUKU!

Vesti

MA DA LI TO NATO PLAČE ZA RUSIJOM! Alijasna se oglasila nakon saopštenja Moskve da će istupiti iz sporazuma o otvorenom nebu do kraja godine - EVO KAKO SU PODNELI TU ODLUKU!

Podeli vest

Nakon odluke Rusije i današnjeg saopštenja da će istupiti iz Sporazuma o otvorenom nebu, oglasio se NATO, u čijem saopštenju se navodi da Alijansa "duboko žali zbog odluke Rusije da se povuče iz sporazuma"

- Žao nam je da čujemo da se Rusija povlači iz sporazuma, koji je pravno obavezujući instrument jer doprinosi transparentnosti, bezbednosti i stabilnosti, kao i zajedničkom poverenju u evro-atlantskoj oblasti. Rusija je dugi niz godina odbijala da ispuni svoje obaveze iz Sporazuma o otvorenom nebu, između ostalog, uvodeći zabrane nadletanja Kalinjingradske oblasti, kao i oblasti u blizini ruske granice sa Gruzijom - poručili su iz sedišta NATO u Briselu.

- Mnogo puta zvali Rusiju da se pridržava sporazuma, preduzimajući određene korake kako bi se rešila pitanja pridržavanja sporazuma - kaže severnoatlanski savez.

Umesto toga, dodaje se - Rusija nije uspela da učestvuje u sporazumu konstruktivno, nije preuzela korake ka vraćanju potpunom pridržavanju sporazuma - ističu.

Foto: informer.rs

 

- Delimo zabrinutost Amerike i razloge na koje se pozvala prilikom odluke. Ostajemo posvećeni konvencionalnoj kontroli naoružanja kao ključnom elementu evroatlantske bezbednosti. Nastavićemo da težimo konstruktivnom odnosu sa Rusijom, kada ruske akcije to dozvole. Apelujemo na Rusiju da preostalih šest meseci razmisli o donetoj odluci i da se vrati potpunom pridržavanju Sporazuma o otvorenom nebu - zaključuje NATO.

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice, a omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Jel pamćenje medija postalo tako kratko da se ne sećaju da su se SAD povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu još prošle godine... i da naravno, taj Sporazum nikad nije ni zaživeo na nebu iznad SAD.... ne nad nekim strateški bitni delom SAD, već generalno...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija