• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.09.2021

15:45

SRPSKE TROBOJKE U HERCEG NOVOM, Dan srpskog jedinstva obeležen u manastiru Savina

printscreen rthn.co.me

Vesti

SRPSKE TROBOJKE U HERCEG NOVOM, Dan srpskog jedinstva obeležen u manastiru Savina

Podeli vest

Povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas je u manastiru Savina služen parastos rodoljubima iz Boke, poginulim u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, koji su noseći zastavu kao simbol pobede oslobodili Srbiju, Crnu Goru, ali i druge porobljene zemlje

Konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, rekao je da ih na Savini ujedinjuje i spaja slavna prošlost i da je zastava trobojka jedan od simbola kojim se srpski narod ponosi.

- Srpska vojska je noseći trobojku na današnji dan pre 103 godine izvršila proboj Solunskog fronta što je naznačilo i ubrzalo okončanje Prvog svetskog rata na čitavom evropskom kontinentu. Taj veliki vojnički uspeh predstavlj deo pobede koja je donela mir i slobodu čitavoj Evropi - rekao je Dojčinović.

Istakao je da je junačka srpska vojska u svojim redovima tada imala više hiljda boraca iz Boke Kotorske i Crne Gore.

Foto: printscreen rthn.co.me


- Noseći zastavu kao simbol naših pobeda u silovitom proboju za manje od dva meseca nakon proboja Solunskog fronta oslobodila je Srbiju, Crnu Goru ali i druge porobljne zemlje - istakao je Dojčinović.

Ukazao je da srpski narod i danas daje doprinos boljoj budućnosti i razvoju čovečanstva sa svojim istaknutim naučnicima, umetnicima, ali i sportistima sa jasnom željom za opšti napredak mir i boljom budućnošću za sve ljude na svetu.

- Iako se danas suočavamo sa brojnim izazovima budimo dostojni svojih predaka. Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva i slobode za koju su se naši preci borili i za koju ćemo se boriti u budućnosti - poručio je konzul.

 

Ponosni na činjenicu da su kao deo srpskog naroda dali doprinos pobedi


Predsednik SO Herceg Novi Ivan Otović je istakao da se danas proslavlja jedinstvo naroda koji je bez obzira na današnje granice povezan jer ima zajedničko istorijsko sećanje i nasleđe koje niko ne može da oduzme:

Foto: printscreen rthn.co.me


- Srbi su ti koji su zapalili iskru slobode, koji su prvi pobedili na Kolubari i Ceru. Oni su dali veliki doprinos da se slome centralne sile. Mi smo ponosni na činjenicu da smo kao deo srpskog naroda dali veliki doprinos. Boka, Paštrovići kao i ostatak današnje Crne Gore su mesta odakle su dolazili brojni dobrovoljci. Oni su zajedno sa srpskom vojskom, vojskom Kral?evine Srbije jurišali na Solunskom frontu - rekao je, između ostalog, Otović, prenela je RTV Herceg Novi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija