• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.09.2021

09:02

NEMAČKA Rezultati izbora su jasni, sastavljanje nove vlade neizvesno

AP Photo/Markus Schreiber

Vesti

NEMAČKA Rezultati izbora su jasni, sastavljanje nove vlade neizvesno

Podeli vest

Dva kandidata za kancelara, vodeći socijaldemokrata Olaf Šolc sa osvojena 25,7 odsto glasova, ali i demohrišćanin Armin Lašet sa 1,6 procenta manje dobijenih glasova najavljuju obrazovanje kabineta u Berlinu, unoseći neizvesnost u formiranje buduće vlade čiji će sastav odlučiti manje stranke koje su u poziciji da biraju u koju će koaliciju

Tradicionalni razgovori posle saveznih izbora u Nemačkoj "Berlinski krug" na prvom programu javne televizije ARD, uneo je malo jasnoće u haos koji je izazvao ishod parlamentarnih izbora, ali još uvek su mnoge opcije otvorene.

Trenutak o kojem će možda raspravljati studenti politikologije u godinama koje slede, dogodio se negde na sredini tradicionalne rasprave predsednika parlamentarnih stranaka koja se vodi izborne večeri kada je predsednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kristijan Lindner pomalo začuđenoj predsednici Zelenih Analeni Berbok ponudio razgovore oko buduće koalicije, prenosi Dojče vele (DW).

Foto: Kay Nietfeld/dpa via AP

Analena Berbok (Zelena stranka)


- Vremena u kojima veći partner na razgovore poziva manje su pod novim okolnostima stvar prošlosti - rekao je Lindner. Berbok je, s malom zadrškom, pristala na te pregovore.

To znači da će manje stranke FDP i Zeleni sami odlučivati u koju vladu će ući - u vladu na čelu sa SPD, koji je u trenutku održavanja ove emisije bio u prednosti ili s Unijom CDU/CSU.

 

Lašet za novi politički bon-ton

 



Za nova pravila političkog bon-tona se zalaže i demohrišćanski kandidat za kancelara Armin Lašet koji je protiv svih dosadašnjih pravila po kojima stranka koja je osvojila najviše glasova sastavlja buduću vladu.

Po njemu, vladu sastavlja ona stranka koja uspe oko sebe da okupi parlamentarnu većinu.

Foto: Mićael Kappeler/DPA via AP

Armin Lašet (CDU)


Do večerašnjih izbora liberali su otvoreno pokazivali sklonost koaliciji u kojoj će se nalaziti Unija, ali s obzirom na to da su Zeleni i liberali izašli ojačani iz izbora, vreme je da se prvo manji dogovore s kim bi mogli da uđu u koaliciju.

Lašetu ne smeta, ne samo činjenica da Unija najverovatnije neće raspolagati najvećim poslaničkim klubom u Bundestagu, nego i činjenica da su pod njegovim vođstvom demohrišćani izgubili osam procentnih poena u odnosu na poslednje izbore 2017. godine.

 

CDU izgubio gde je Merkel pobeđivala

 


U izbornoj jedinici u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji u kojoj je aktuelna kancelarka Angela Merkel uzastopno osam puta osvajala direktan mandat, na parlamentarnim izborima pobedu je odnela kandidatkinja socijaldemokrata Ana Kasaucki.

Foto: Reuters



Merkelova je u ovoj izbornoj jedinici pobeđivala od 1990. godine, prenose nemački mediji.

Kandidat za poslanika CDU Georg Ginter osvojio je tek treće mesto iza predstavnika desničarske Alternative za Nemačku.

 

Šolc očekuje da sastavi vladu

 



Kandidat socijaldemokrata za kancelara Olaf Šolc, koji je i ovaj put, kako ocenjuje DW, nastupio državnički i pobednički uprkos mogućnosti da možda neće postati kancelar, u jednom trenutku je Lašetu dao do znanja kako bi „iz poštovanja prema biračima" sastavljanje vlade trebalo prepustiti strankama koje su na izborima ostvarile dobitke - a to su SPD, FDP i Zeleni.

Šolc je tako pokušao da smiri one koji strahuju, a njih je mnogo, da će se koalicioni pregovori odužiti unedogled.

- Ja ću dati sve od sebe da Angela Merkel ove godine ne drži novogodišnji govor - rekao je Šolc, aludirajući na to da bi aktuelnu kancelarku hteo da reši muka i večitog šefovanja jednoj tehničkoj vladi i obaveze držanja novogodišnjeg govora, navodi DW.

Foto: Wolfgang Kumm/dpa via AP

Olaf Šolc (SPD)



Ko god dođe na kancelarku poziciju posle Merkel, biće to političar s osetno slabijom podrškom.

Na to je opet ukazao Lindner, koji je obojici mogućih kancelara, Lašetu i Šolcu, dao do znanja da se nikad u istoriji Savezne Republike Nemačke nije desilo da čak 75 dosto građana ne glasa za stranku koja daje kancelara.

U ovom važnom postizbornom razgovoru, međutim, niko nije pominjao nove izbore.

Ali, s obzirom na komplikovanu i neizvesnu budućnost koalicionih pregovora, ni ta opcija nije u potpunosti isključena, zaključuje DW.

 

 

Milioni Nemaca promenili mišljenje

 



Više miliona Nemaca na parlamentarnim izborima glasalo je za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

Kako se navodi u anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest, sprovedenoj za televiziju ARD, 1,4 miliona Nemaca okrenulo je leđa unionistima i opredelilo se za socijaldemokrate, a među njima najviše je starijih ljudi i žena.

Osim toga, oko 900.000 glasova CDU/CSU otišlo je danas Zelenoj stranci, a 340.000 liberalima, prenosi ntv.de.

Osim toga, Zeleni su ove godine dobili i 470.000 glasova Levice i 320.000 socijaldemokrata.

Istovremeno, za socijaldemokrate glasalo je i 590.000 nekadašnjih birača Levice.

Foto: Tanjug/AP

 

Inače, prema poslednjim rezultatima Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i njen kandidat za kancelara Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, stekavši tako blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) koja je dobila 24,1 odsto podrške, dok su Zeleni završili na trećoj poziciji sa 14,8 odsto glasova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POSLEDNJI REZULTATI IZBORA U NEMAČKOJ Pobeda Socijaldemokrata
Planeta

POSLEDNJI REZULTATI IZBORA U NEMAČKOJ Pobeda Socijaldemokrata

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i njen kandidat za kancelara Olaf Šolc osvojili su 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, stekavši tako blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) koja je dobila 24,1 odsto podrške, dok su Zeleni završili na trećoj poziciji sa 14,8 odsto glasova

27.09.2021

08:20

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17