• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: wikipedia

07.01.2021

16:30

SAHRANJEN JE UZ STIHOVE PESME "TAMO DALEKO", SPAVAO JE DVA SATA DNEVNO! Evo šta sve niste znali o NIKOLI TESLI

Live TV

SAHRANJEN JE UZ STIHOVE PESME "TAMO DALEKO", SPAVAO JE DVA SATA DNEVNO! Evo šta sve niste znali o NIKOLI TESLI

Podeli vest

Nikola Tesla preminuo je na današnji dan 1943. godine. Baš na Božić. Imao je 87 godina i umro je u snu, od posledica koronarne tromboze. I te noći bio je u svom apartmanu na 33. spratu hotela „Njujorker“ u kojem je proveo poslednjih deset godina života. Sam i siromašan.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. Kratkratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

 

Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićeno u 27 zemalja na pet kontinenata. 

Novčana dobit ga nikada nije zanimala, zbog čega nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je hteo.

 

Po Tesli su nazvane jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je 2003. godine u registar Uneska.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
prohor

pre 3 godine

Draga moja braco Srbi.Nasa najveca nesreca je to sto ne cenimo ono sto nam ja dragi Bog dao...a dao nam je sve,treba da prodje 60 god....da se Unesko seti...Nikole Tesle...a koliko me pamcenje sluzi...Tesla je stariji...od postovanog...Uneska

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija