• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

09.10.2021

12:34

ZAŠTO JE MUŠKI NOS VEĆI OD ŽENSKOG? Da, zaista mislimo na nos!

Live TV

ZAŠTO JE MUŠKI NOS VEĆI OD ŽENSKOG? Da, zaista mislimo na nos!

Podeli vest

Istraživanje je pokazalo da je u evropskoj populaciji muški nos za 10% veći od ženskog

Naučnici pretpostavljaju da razlika u veličini nosa nastaje zbog razlika među polovima u građi i potrošnji energije.

Muškarci u opštem smislu imaju više mišićne mase, što zahteva više kiseonika za mišićno tkivo kako bi ono raslo i bilo neoštećeno. Veći nos podrazumeva da se može udahnuti više kiseonika u organizam.

Naučnici su primetili da razlike u veličini nosa između muškaraca i žena počinju sa se primećuju u pubertetu.  

Tada muškarci počinju da razvijaju veću mišićnu masu, dok žene nakupljaju više masnog tkiva. 

- O ovoj vezi se već duže diskutuje u literaturi, ali ovo je prvi put da je sprovedeno longitudinalno istraživanje koje želi da utvrdi kako je veličina nosa povezena s veličinom tela muškaraca i žena - kaže profesor stomatologije Nathan Holton i dodaje: 

- Pokazali smo da s povećanjem telesne mase kod muškaraca i žena za vreme puberteta, muškarci pokazuju neproporcionalni rast nosa. Taj neproporcionalni rast nosa ide zajedno s nekim drugim promenama, poput količine kiseonika koja je potrebna metabolizmu, zahtevima za dnevnim unosom odgovarajuće količine energije u telo tokom tok rasta.

Pogledajte i 10 zanimljivih činjenica o ljudskom telu koje možda niste znali:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Cvijanović: Dejtonski sporazum ruši Šmit, a ne Republika Srpska (VIDEO)
Politika

Cvijanović: Dejtonski sporazum ruši Šmit, a ne Republika Srpska (VIDEO)

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da je Republika Srpska opedeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i da to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije već godinama delovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.

28.03.2024

12:43

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija