• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Youtube

09.11.2021

15:38

ŠTA JE CRNA SVADBA? Otkrivamo PRAVU ISTINU o najstrašnijem i najmorbidnijem običaju u Srbiji, a možda i u svetu!

Printscreen You Tube

Live TV

ŠTA JE CRNA SVADBA? Otkrivamo PRAVU ISTINU o najstrašnijem i najmorbidnijem običaju u Srbiji, a možda i u svetu!

Podeli vest

Donedavno se praktikovao u nekim mestima u istočnoj Srbiji

Nastala je među Vlasima, koji su i inače poznati po veoma čudnim obredima.

Kao i kod velikog broja naroda, i kod Vlaha je veoma jak kult smrti. To dovodi do toga da se mrtvima poklanja veća pažnja nego živima.

Sama crna svadba zbog degutantnosti i jezivosti ni među samim Vlasima nije naročito popularna.

Pravi se kada umre mlad čovek (ili devojka), stasao za ženidbu, ali koji nije doživeo svoju "pravu" svadbu. Umesto sahrane, tad se sprema "crna svadba" na groblju.

Verenica umrlog najčešće pristaje da sklopi simbolični brak sa pokojnikom, ali ako odbije, rodbina traga po selu za devojkom koja će pristati, kako bi tako umirili dušu pokojnika. Taj brak traje narednih godinu dana.

Sam ritual spaja elemente svadbe i sahrane. Pokojnik se sahranjuje u svadbenom odelu, a pre spuštanja u raku, njegova "crna mlada" u beloj venčanici mu se zaklinje na vernost. Iako su svi u žalosti i tuguju, igraju svadbarsko kolo oko kovčega, što je najpotresniji momenat ceremonije.

Posle godinu dana, brak se raskida složenim obredom čija je centralna tačka lomljenje svadbenog barjaka na grobu pokojnika. "Crna mlada" tek posle toga ima pravo da nastavi sa svojim životom i nađe novog izabranika, a pokojnik na onom svetu ima svoju "suđenicu" sa kojom će provoditi svoj večni zagrobni život.

Ovaj važan deo vlaških običaja danas je u izumiranju. Zabeleženo je da je poslednja “crna svadba” organizovana 2004. a pre toga 1991. godine.

O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su pre ‘90-ih godina i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi.Crkva je u međuvremenu promenila stav prema crnoj svadbi i danas je zabranjuje.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ČUVAJTE SE! Moždani udar NE BIRA GODINE!
Live TV

ČUVAJTE SE! Moždani udar NE BIRA GODINE!

Oduzetost jedne strane tela, nemogućnost kretanja, otežan govor, poremećaj svesti, samo su neke od posledica koje trećinu obolelih ostavljaju trajno zavisne od tuđe nege - i to preko noći!

09.11.2021

12:27

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17