• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milena Krstajić / Informer

10.03.2022

20:00

ŽIVOTA JE PRVI SRBIN KOJI JE NOSIO BLIZANCE, A ILIJA JE MUŠKI ORGAN DAO ZA PODMLAĐIVANJE! KULTURŠOK otkriva potpuno neverovatne priče!

Informer.rs

Live TV

ŽIVOTA JE PRVI SRBIN KOJI JE NOSIO BLIZANCE, A ILIJA JE MUŠKI ORGAN DAO ZA PODMLAĐIVANJE! KULTURŠOK otkriva potpuno neverovatne priče!

Podeli vest

Pisac Živojin Petrović ne prestaje da intrigira neverovatnim pričama iz naše prošlosti. U svojim knjigama „Nestvarno, a stvarno“ jedan i dva, istražuje o neobičnim događajima u Beogradu, Srbiji, o zaboravljenim a zaslužnim građanima

Ovaj strastveni sakupljač crtica, dokopao se očaravajućih podataka i preneo nam ih ne bi li ih sačuvao od zaborava. Za KulturŠok otkriva ko je bio prvi Srbin koji je u stomaku nosio blizance i kako je izgledalo prvo hirurško podmađivanje u Srbiji.

Dvadesetdvogodišnji Života Ranković, zemljoradnik iz Velike Plane, početkom oktobra 1923. godine javlja se dežurnim lekarima iz Opšte državne bolnice u Beogradu zbog naduvenog stomaka. Tada počinje Životina neverovatna priča.

- Rekao je lekarima da od kada zna za sebe oseća neku naduvenost koja je vremenom rasla dok nije došla do veličine fudbalske lopte. Nije mogao više da izdrži koliko ga je to bolelo. Smestili su ga u bolnicu, a čuveni hirurg Kostić ga je prvi pregledao. Doktor je sedam dana sa ostalim kolegama razmatrao šta bi to moglo biti, jer nikada u životu nije video tako nešto. Odlučili su da ga operišu - otkriva pisac.  

Nakon što su pacijentu otvorili trbuh imali su šta i da vide – neviđenu anomaliju veličine fudbalske lopte. U sali je zavladala tišina i svi su sa nestrpljenjem pratili ruku hirirga.

Foto: printscreen

Živojin Petrović

- Kada su otvorili trbuh, videli su da je unutra zasebna opna u kojoj se nalaze dva fetusa. Jedan je bio veličine 25 centimeara, a drugi 15. Hirurg je odstranio tu izraslinu i objasnio da je Životina majka nosila trojke. Života je bio jedan od ta tri ploda. Međutim, nekim čudom Života je "pobedio" dva brata. Nekako ih je usisao ili uvukao u sebe i 22 godine ih nosio u telu. To su bili živi plodovi, razvijali su se, jer su bili povezani krvnim sudovima - objašnjava Živojin Petrović.

Dva dana posle operacije, Života je preminuo, ali je njegova životna priča postala pravi medicinski fenomen.

Sledeća priča iz knjige "Nestvarno, a stvarno 2" jeste ona o prvom hirurškom podmlađivanju u Srbiji vodi nas u 1926. godinu kada je када је šef hirurškog odeljena Državne bolnice u Zaječaru, dr Petar Kolesnikov, poreklom Rus, čitao o metodama podmlađivanja koje je, tih godina, jedan hirurg u Parizu vršio na šipanzama. On je presađivao polne žlezde sa mlađe životinjen a stariju u nameri da ovu drugu podmladi.

- Petar Kolesnikov je krenuo da traži šipanze po Srbiji. Hteo je da nastavi to proučavanje koje je radio lekar iz Pariza, ali nigde nije mogao da pronađe životinju. Jedne nedelje je bio dežuran u bolnici u Zaječaru, kada su stražari iz zatvora koji se nalazi preko puta bolnice, doveli u lancima okovanog Iliju, osuđenika na smrt. Ilija se požalio da mu se pojavila kila u donjem delu stomaka. Kada je doktor došao da pregleda Iliju, u sekundi mu je sinula jedna ideja. Pitao je Iliju da li bi želeo da mu dozvoli da mu ovaj iseče testise i tako podmladi ljude. Ilija je pristao, ali samo pod uslovom da mu ostavi jedan testis - kaže Petrović.

Foto: printscreen

Doktor Kolesnikov je znao da za ovakav poduhvat mora da dobije i odobrenje od poglavara sreza, Miodraga Mihailovića. Posle polučasovnog ubeđivanja, Kolesnikov dobija dozvolu da operiše Iliju. Međutim, tek tada nastaje zavrzlama – nije znao kome da presadi Ilijine polne ćelije.

- Kolesnikov se setio jednog lekara koji živi u okolini Bora. Otišao je kod njega i objasnio o čemu se radi. Taj lekar je pristao posle nekoliko sati ubeđivanja. Kada je  Kolesnikov je sutradan izvršio operaciju i shvatio da jednu polnu ćeliju može da preseče na pola. Jednu polovinu je "ugradio" lekaru iz Bra, a sa drugom nije znao šta da radi. Onda je počeo da trči po bolnici noseći u čaši jednu polnu ćeliju, tragajući za nekim kome bi je stavio. Sreo je jednog starijeg gospodina, međutim on nije pristao na takav poduhvat, tako da je Kolesnikovom propala ta druag polovina Ilijine polne ćelije - kaže pisac.

Foto: printscreen

Operaciju je preživeo i Ilija i lekar. Doktor Kolsenikov je napisao rad o tome poslao ga Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ali se samo nedelju dana pre njega iste te teme dosetio jedan Italijan, tako da je Srbija na drugom mesto kada je reč o ovom eksperimentu. A, kada je kralj čuo o čemu se radi, pomilovao je Iliju, a kaznio načelnika Mihailovića. A, vi se sigurno pitate šta se desilo sa lekarom koji je dobio Ilijinu polnu ćeliju. Taj odgovor zna lekarova supruga, a i vi ćete ga pronaći u knjizi “Nestvarno, a stvarno 2”.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija