• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

02.11.2022

18:00

NE PRENOSE ZARAZU, ALI ZATO UNIŠTAVAJU POVRTNJAKE! Evo zašto ove bube ispuštaju smrad!

printscreen

Live TV

NE PRENOSE ZARAZU, ALI ZATO UNIŠTAVAJU POVRTNJAKE! Evo zašto ove bube ispuštaju smrad!

Podeli vest

Male zelene ili braon bube, koje ispuštaju neprijatan miris čim prokušate da ih uhvatite i izbacite, kao da su se poslednjih dana namnožile. Stručnjaci objašnjavaju da je to očekivano jer ovi insekti ne podnose hladnoću

- Napolju je hladno i one traže svoja mesta za prezimljavanje. To je njihova adaptacija na snižene temperature – kaže Milka Glavendekić, redovni profesor na Šumarskom fakultetu.

Iako smo navikli samo na one zelene i braon boje, svake godine dolaze nam nove vrste.

- Stenica obuhvata oko pet hiljada vrsta. Kod nas je dobro proučena i obuhvaćena ova grupa insekata. Imamo stručnjake – entomologe koji se time bave. Svake godine dolaze nam neke nove vrste koje nisu karakteristične za naše podneblje. Od 2000. godine imali smo više stranih vrsta strižibuba od kojih su neke invazivne – u stanju su da se same razmnožavaju, da grade velike populacije i da se onda pojavljuju kao štetne. Neke od njih su štetne u poljoprivredi, u hortikulturi, na urbanom zelenom prostoru, a neke samo uznemiruju građane, pa zato skreću pažnju na sebe. Primetili smo i štetočine koje sišu seme iz lipe. Reč je o mediteranskoj vrsti. Kod nas je prvi put detektovana pre 20 godina. Uglavnom se javljaju u velikim kolonijama i to na lipama gde prezimljavaju. Ljudi ih teže primete, jer malo ko zagleda lipe. I one, kao i smrdibube imaju taj efekat uznemiravanja – kaže profestorka.

Osim što se mnogi plaše ovih buba zbog ružnog izgleda, ima i onih koji se boje da su baš ovi insekti prenosioci zaraze.

Foto: Pinterest

Smrdibuba

- Ovo su vrste koje ne ubadaju. Neprijatne su jer emituju neugodan miris i to samo kada se uznemire. Ne treba ih dirati. Kada se i nađu u zatvorenom prostoru treba ih pustiti da izađu, nikako ih ne ubijati. Onda će u samoodbrani ispustiti taj miris koji nikome ne može da škodi. U Americi je ova vrsta uneta 1903. godine i nema podataka da ona bilo kakvu štetu može da napravi. Ne može da prenese nikakvu zarazu – objašnjava profesorka Glavendekić.

Ove stenice možda neće vama nauditi, ali će zato napasti biljke.

- Braon mamorasta stenica koja je invazivna vrsta evroazijskog porekla, veoma je štetna u povrtnjacima – paradajz i paprike su najviše ugrožene, a mogu se pojaviti i na soji – kaže profesorka.

Svake godine ista priča - kako da se otarasite ovih dosadnih insekata? Jednostavno, samo ih izbacite napolje.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija