• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: Informer

09.11.2022

21:00

STIŽE LEDENI DECEMBAR! Prognoze meteorologa predviđaju dugu i hladnu zimu, a na ovaj način možete da se zaštite od nje!

Informer

Live TV

STIŽE LEDENI DECEMBAR! Prognoze meteorologa predviđaju dugu i hladnu zimu, a na ovaj način možete da se zaštite od nje!

Podeli vest

Kao ljudska bića, evolucijom smo uspeli da prevaziđemo mnoge negativne prirodne uticaje na naše telo. Jedan ipak nismo uspeli da pobedimo, a to je hladnoća!

Naše telo na potpuno jedinstven način reaguje na hladnoću. Ono dobro zna koji su delovi od vitalne važnosti za naš organizam i zato se u hladnim uslovima trudi da baš te delove zaštiti. Prirodnim putem naše telo štiti unutrašnje organe tako što usmerava najveći deo krvi do njih, pri čemu ekstremiteti ostaju slabije zaštićeni. Važno je da dobro utoplimo ruke i noge kada izlazimo napolje po hladnom vremenu.

Foto: unsplash.com

 

Upravo zbog toga što naše šake i stopala nisu dovoljno zagrejani, hodanje, a posebno trčanje po hladnom danu izaziva preveliki napor za organizam. Iz ovog razloga može doći do povišenog krvnog pritiska, s obzirom da naše srce brže radi kako bi "upumpalo" što više krvi do eksremiteta. 

Po hladnom vazduhu, koji je izuzetno suv, može se desiti da otežano dišemo. Asmatičari posebno treba da vode računa, jer može doći do napada. Međutim, ako se ne naprežete previše i izbegavate brzo hodanje po hladnom danu, dišete uravnoteženo i lagano, neće doći ni do kakvih problema. 

Naš nos ima posebnu ulogu kada smo izloženi preterano niskim temperaturama. On predstavlja neku vrstu malog grejača, ali i ovlaživača hladnog i suvog vazduha. Upravo zbog te njegove uloge, može da se desi da nam nos curi. 

Foto: clipart

 

Dehidrataciju obično vezujemo za vrele letnje dane, ali treba znati da do nje može doći i zimi. Kako je unutrašnjim organima potrebno više krvi da bi funkcionisali po hladnoći, tako im je potrebno i više vode. Kako većina vode iz organizma putuje upravo do njih, veoma je važno da nadoknadimo tu vodu.

Prepoznatljivi simboli hladnoće jesu drhtavica, jeza i nakostrešene dlačice na telu. Do ovoga dolazi usled preteranog gubitka toplote koje naše telo, u datom trenutku, nije u stanju da nadoknadi. Ljudi nemaju krzno poput životinja koje će ih štititi od hladnoće, pa tako moramo da oblačimo topliju garderobu i da se trudimo da se što pre sklonimo na neko zatvoreno mesto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nik

pre 1 godinu

I ovo je tekst!? Sramota šta pišete! Vi ste bruka za novinarstvo!!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija