• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

16.11.2022

11:00

DA LI STE ŽRTVA EMOCIONALNE UCENE? Na ovaj način možete da  prepoznate manipulatore u svom okruženju!

Informer.rs

Live TV

DA LI STE ŽRTVA EMOCIONALNE UCENE? Na ovaj način možete da prepoznate manipulatore u svom okruženju!

Podeli vest

Svaka osoba je makar jednom u svom životu bila žrtva emocionalne ucene. Psihološkinja Jovana Stojković objašnjava šta ta pojava znači i kako se manifestuje

Emocionalna ucena jedna je od najzastupljenijih vidova i najteži vid manipulacije. Ona može biti direktna ili indirektna i ne mora se javljati nužno u partnerskim odnosima, već može biti i u odnosima roditelj-dete, na poslu...

Ostaje pitanje zbog čega ljudi doživljavaju potrebu da manipulišu drugim ljudima, i to po pravilu onima koji su im najdraži.

-Ukoliko pričamo o odnosu roditelj-dete, najviše imaju potrebu da ucenjuju, da se detetu ne da sloboda za samostalnošću, za izražavanjem sopstvenih potreba, što je nažalost danas jako često. Idu one standardne rečenice: Ja ću ti zagorčati život! Ja sam te rodila, ja ću ti ga i zagorčati! To je izuzetno često. Uskraćivanje svih mogućih potreba prema detetu zato što nisu ispunjeni ciljevi roditelja - objašnjava Jovana Stojković.

U partnerskim odnosima emocionalne ucene su jednako često zastupljene, ali one se manifestuju na sasvim drugačiji način.

 

-Što se tiče partnerskih odnosa, često su skloni da prete partneru da će okončati njihov odnos, da nužno mora biti kako oni kažu, da ignorišu želje i činjenice koje iznosi njihova partnerka. Skloni su laskanju i dodeljivanju komplimenata, ali samo kada je njihova potreba u tom momentu zadovoljena. Inače, nisu skloni da ih obasipaju određenim pohvalama i komplimentima. Podrazumevaju da apsolutno sve mora biti po njihovom, a na prvom mestu je zadovoljenje njihovih potreba - kaže naša sagovornica. 

Ono što je najvažnije za svakoga jeste da prepozna kada je emotivno ucenjen ili izmanipulisan. Jako je važno da znamo da se u nekom odnosu loše osećamo, kao i da ispoljimo svoje nezadovoljstvo situacijom, jer to je jedini način da se problem reši. 

Foto: pexels.com

 

-Mi možemo da prepoznamo kroz klasično ucenjivanje u smislu: Ja ću biti dobro, ja ću biti srećan ako ti uradiš to i to... Ili, obrnuta rečenica: Ja sam zbog tebe nesrećan, zato što si ti to i to uradila... Nekako se krivica uvek okreće na drugu stranu i te osobe nemaju kapaciteta da sagledaju sebe jer stavljaju svoje potrebe ispred tuđih - ističe Jovana.

Postoji jasna granica između emotivne ucene i običnog traženja pažnje. Neke osobe su manipulatori, ali druge su samo željne da osete to da su voljene i bitne svojim partnerima. Ne bismo nikada smeli da pomešamo ove dve situacije i osudimo svog partnera samo zato što smo mi ti koji mu ne pružaju dovoljno pažnje koja je njemu neophodna.

Foto: pexels.com

 

-Razliku između toga da li je osoba sebična ili je skolna emocionalnim ucenama možemo jako lepo videti na psihoterapiji tako što se oba partnera otvore. Nekada je psihoterapija jedino mesto gde oni mogu da čuju svoje potrebe. U partnerskim odnosima i uopšte u porodici, kada se radi sa čitavim sistemom, mnoge stvari se podrazumevaju. Nekada, kada dođu na psihoterapiju, kada iznesu neku svoju potrebu, druga osoba je sklona da kaže: Pa ja sam mislila da se to podrazumeva. Način, ko će kome želeti koliko da udovolji, opet zavisi od te osobe. Možda je za nekoga pažnja kupovina jedne čokolade, a za nekoga telefonski razgovor od dva sata. To je veoma bitno raščlaniti na psihoterapiji, šta za koga znači dovoljno pažnje, a šta prelazi u neku vrstu gušenja - kaže psihološkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija