• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

30.11.2022

15:00

AKO VAŠE DETE SVAKODNEVNO PROVODI PO NEKOLIKO SATI UZ IGRICE, TO MOŽE DA PREDSTAVLJA OZBILJAN PROBLEM!

printscreen

Live TV

AKO VAŠE DETE SVAKODNEVNO PROVODI PO NEKOLIKO SATI UZ IGRICE, TO MOŽE DA PREDSTAVLJA OZBILJAN PROBLEM!

Podeli vest

Da li igrice utiču negativno na ponašanje deteta? Psihološkinja Jovana Stojković otkriva negativne strane ovakvog vida dečije zabave


U razgovoru sa psihološkinjom Jovanom Stojković saznali smo do kojih zaključaka su došli istraživači koji su se bavili problemom igranja igrica i uticajem koje one ostavljaju na tinejdžere.

-Bračni par iz Amerike vršio je jedno veliko istraživanje. Uzorak su bila deca školskog uzrasta. Bilo je 1200 dece. Postojale su kontrolna i istraživačka grupa. Vršili su, zapravo, istraživanje koliko taj nasilni sadržaj iz igrica utiče na njihovo ponašanje u narednih godinu dana. Ono što su oni dobili tokom istraživanja je da je čak 51%  dečaka u narednih godinu dana bilo jako agresivno, odnosno da su više puta učestvovali u nekoj tuči. Ali, ono što je još zanimljivije je da je svega 40% devojčica bilo takođe nasilno u narednih godinu dana. Promene se dešavaju jer su deca, koja dugo vremena gledaju te snimke, izložena tim nasilnim sadržajem i dezintiziraju se sa takvim sadržajem i samim tim postaju i oni nasilni - objašnjava naša sagovornica. 

Foto: pexels.com

 

Stručnjaci i istraživači suočavaju se sa velikom dilemom: koliko agresivne osobe zapravo traže potkrepljujući sadržaj koji će tu agresiju da podstakne. 

Posledice nisu male, pogotovo ako dete dugo vremena igra igrice. Postoji optimalno ograničenje koliko je dozvoljeno igrati igrice, a da njihov sadržaj ne utiče negativno na psihu deteta.

-Savetuje se da bi dete trebalo da igra igrice pola sata u prepodnevnim časovima i pola sata u popodnevnim, što znači jedan sat za ceo dan. To retko koje dete ispoštuje. Ali, ne mogu reći da su apsolutno sve igrice štetne. Mislim da najveću štetu pravi ono šta je prikazano u toj igrici. Ukoliko je to nasilje, velika je verovatnoća da će nakon prestanka dete osećati bes, razdražljivost, impulsivnost, desiće se poremećaj koncentracije, teže će da uči... - kaže Jovana.

Ovaj problem ponekad deluje nerešivo za roditelje dece koja neprestano igraju igrice. Takvi ljudi često se javljaju stručnjacima za pomoć i savet, jer sve što preduzmu kako bi umanjili igrice svojoj deci, zapravo je kontraproduktivno.

Foto: pexels.com

 

-Roditelji se jako često javljaju zbog ovog problema koji je danas dominantan. Prve roditeljske strategije su da isključuju kompjutere, skrivaju igrice i tako dalje. Ali, nažalost, dok oni to saznaju, prođe mnogo vremena jer su deca toliko snalažljiva, pa čekaju da roditelji zaspu, pa onda igraju igrice po celu noć. I tek kada se to odrazi na učenje i dok oni dođu do zaključka šta se desilo, onda se javljaju za pomoć. Odvikavanje od igrica nije tako lako jer su tek onda nasilni prema svojim roditeljima, može doći do fizičkog okršaja, tako da je njima stručna pomoć neophodna - ističe Jovana.

Rešenje je u psihoterapiji. Uvek postoji mogućnost da se roditelji jave psihologu na terapiju zajedno sa svojom decom kako bi se ustanovio problem, ali i rešenje koje će biti trajno i sigurno.

-Oni svakako treba da se jave stručnom licu da se posavetuju i da se odaberu što bolje strategije osim isključivanja kompjutera. Potrebno je da prva faza bude pregovaranje sa detetom. Dete može samo da donese odluku da će danas igrati pola sata, sat vremena, da se postepeno smanjuju vremenski intervali. Do sada, nažalost, nisam imala dete koje je ispoštovalo taj dogovor, već sve to na kraju prelazi u ucenjivanje tipa: neću da učim, neću da završim domaći zadatak pošto mi ti ne daš da igram igrice. Sledi ucenjivanje da se donesu nove igrice. Čak sam imala dete koje nije htelo da dođe na psihoterapiju, već je tražilo od mene da ja donesem tu njegovu omiljenu video igricu - navodi primer psihološkinja.

Foto: pexels.com

 

Ipak, nisu sve igrice nužno loše. Osim igrica sa nasilničkim sadržajem, postoje i drugi tipovi igrica koje su čak i preporučljive za decu školskog uzrasta. Naravno, u prihvatljivoj meri.

-Ja moram da kažem da postoje neke edukativne igrice koje mogu biti jako dobre za decu kojoj je otežana pažnja, odnosno koncentracija i da se daju neke igrice koje će pospešiti pažnju kao što je slaganje puzli, ili tako nešto što će od njih zahtevati da budu fokusirani na tu igricu i da se samim tim produžava koncentracija i poboljšava sam fokus pažnje - kaže Jovana Stojković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija