• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

07.01.2023

18:00

Kako da prelazak sa posne na mrsnu hranu ne bude šok za organizam!

printscreen

Live TV

Kako da prelazak sa posne na mrsnu hranu ne bude šok za organizam!

Podeli vest

Po prvi put nakon četrdeset dana posta danas će se mnogi omrsiti. Posle ribe, povrća i voća, unos mesa, jaja i mleka za organizam može da bude veliki šok

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić savetuje kako da vam prelazak sa posne na mrsnu hranu ne bude opterećenje.

- Period adaptacije na redovnu ishranu zahteva spontanost i postepenost. Ukoliko je neko postio duže, na primer mesec dana, veoma je važno da prelazak na mrsnu hranu bude veoma spor. Treba uvoditi namirnice postepeno, nikako naglo. Savet je da se u prvim danima ne uključuju jake, masne i prerađene namirnice, jer smo tokom posta bili na ishrani koja je bila lakša i manje kalorična. Treba uvoditi dovoljne količine voća i povrća, zatim ako želite da pojedete nešto od mesa, neka to bude piletina po mogućstvu barena sa povrćem. Preporuka je veći broj manjih obroka. Važno je da dobro sazvaćete hranu, jer to olakšava varenje – savetuje naša sagovornica.

Oni koji su poslednjih dana posta jeli hranu pripremljenu samo na vodi, treba posebno da povedu računa.

Foto: Pixabay

 

- Osobe koje su postile na vodi treba posebno da obrate pažnju na ishranu. Polako moraju da pređu na namirnice životinjskog porekla. Preporuka je da prvog dana nakon posta jedu potaže, barenu piletinu, a nikako čvrstu i tešku hranu. Pogotovo treba izbegavati prženo i pohovano – savetuje nutricionistkinja.

Ukoliko vam se tokom praznika prijede nešto slatko, umesto torte pojedite kompot ili sveže voće ali bez kore.

- Kompot može biti opcija, ali u prvim danima treba ipak uzeti sveže voće. Moj savet je da oljuštite koru, jer je ona bogata vlaknima, pa da ne biste odmah iritirali sluzokožu i creva. Slatkiši su teški za stomak koji je duži period bio odviknut od mlečnih proizvoda, a torte će sigurno biti pripremljene sa mlekom, pa ih treba izbegavati. Oni su prepuni masti i šećera, što nikako nije dobro za organizam nakon posta. Bolje pojedite malo crne čokolade ili kolač napravljen od nje – kaže Sandra Švabić.

Foto: Shutterstock

 

Ako ipak ne možete da odolite božićnoj trpezi i preterate sa hranom, spas protiv nadutosti su voda i šetnja.

- Da biste se oslobodili osećaja nadutosti šetajte 40 minuta – nikako se ne preporučuje intenzivna fizička aktivnost. Preporuka je i detoksikacija organizma – voda sa limunom ili đumbirom. Izbegavajte ceđene sokove, jer su prepuni šećera. Voda je definitivno najbolji izbor kako bismo smirili nadutost – kaže Sandra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija