• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

08.02.2023

17:30

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME KOJE VAM ŠALJU HORMONI! Koža u menopauzi može da se neguje uz pomoć ovih biljaka!

printscreen

Live TV

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME KOJE VAM ŠALJU HORMONI! Koža u menopauzi može da se neguje uz pomoć ovih biljaka!

Podeli vest

Koliko god novca trošili na razne preparate ili odlaske kod kozmetičara, nekada ne možete protiv prirode. Žene u pedesetim godinama često ne mogu da se pomire sa time da im koža gubi elastičnost, da bore postaju previše uočljive i da tonus opada.

 

Hormonske promene u tom dobu utiču na celokupan organizam, ali one na koži lica su najviše izložene očima drugih. Diplomirana kozmetičarka i fitoterapeutkinja Tatjana Čopa otkriva kako da na prirodan način pomognete svojoj koži da ide u korak sa ovim promenama.

- U menopauzi žene doživljavaju razne promene usled nekog hormonskog disbalansa. Kod žena na koži i te kako može da se odrazi taj hormonski disbalans. Lice je deo tela koje je vidljivije od nekih drugih delova – izloženo je očima drugih. U menopauzi dolazi do opadanja kolagena, hijaluronske kiseline u koži i to je prirodan proces starenja. Negde između dvadesete i osamdesete godine života hijaluronska kiselina u koži opada za 65 procenata. Masu kože čak 90 odsto čini kolagen, pa je zato važno da žene što je moguće duže održe taj nivo kolagena i hijalurona kako bi koža izgledala zdravo i negovano – objašnjava naša sagovornica za Informer.

Foto: Shutterstock

 

Poznato je da s godinama kolagen u koži opada, i baš zbog toga mnoge dame pribegavaju raznim estetskim intervencijama. Naša sagovornica napominje da rešenje i za ove probleme možemo potražiti u prirodi.

- Kada je u pitanju drastično opadanje tonusa kože, to može da se reguliše nekim kozmetičkim procedurama. Na taj način se nadoknađuje kolagen i hijaluron. Mnogo je važno da negujemo kožu iznutra jer se ćelije kože hrane svime onime što unosimo u organizam. Postoje i ulja koja su bogata fitoestrogenima koja mogu da nadoknade hormon estrogen koji s godinama opada. Taj hormon je potreban da bi koliko toliko vratio u balans organizam i samu kožu. Ulja koja su bogata fitoestrogenima i beta-fitosterolima su laneno ulje, ulje pšeničnih klica, ulje divlje ruže... Ona se preporučuju ženama koje imaju problem sa kožom u menopauzi – kaže Tatjana Čopa.

Foto: Shutterstock

 

Nega kože spolja u vodu krema, losiona i ulja neće biti delotvorna ukoliko se ne pozabavite i negom iznutra. Čajevi igraju veliku ulogu u tome jer osim što dovode hormone u balans, ublažiće simptome menopauze u vidu valunga, promena raspoloženja, nesanice.

- Postoje čajevi koji mogu da regulišu hormonski disbalans. Čajeve možete da pijete, ali i da od njih pravite obloge. Parče vate ili tufer natopite u željeni čaj i stavite na problematično područje na koži. Uglavnom je to lice, vrat i dekolte. Biljke koje se preporučuju u menopauzi su crvena detelina, žalfija, virak... One su odlične u situacijama kada žene imaju valunge, promene raspoloženja, nesanicu, glavobolju... Preporuka je da se koriste čajevi koji dodatno smiruju – matičnjak, valerijana, kamilica, majčina dušica – savetuje fitoterapeutkinja.

Cirkulacija kod zrele kože je dosta slabija, pa stručnjači preporučuju piling jer tada dolazi do ubrzavanja prokrvljenosti.

Foto: printscreen

 

- Kod kože lica je potrebno da se stalno ubrzava mikrocirkulacija jer se na taj način ubrzava i revitalizacija, kao i razmena hranljivih materija između ćelija u epidermisu i dermisu. To najbolje može da se postigne pilingovanjem. Taj postupak je poželjan kod kože koja je zrelija, zato što se tada otvore pore, zatim aktivne materije iz prirodne kozmetike mogu da prodru u dublje slojeve kože – dermisa, i zato što se prokrvljenost ubrzava. Mikrocirkulacija je tada mnogo jača. Dva do tri puta nedeljno je idealno da koristite piling za lice. Nakon pilinga dobro je da nanesete hranljivu kremu koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama. To su kiseline koje nadoknađuju koži sve ono što ona nema i što naš organizam ne može ni prirodno sam da sintetiše. Vitamine A, E, C i D možemo da unesemo preko nekih namirnica. Jedite sveže voće i povrće. Poželjno je da u ishranu uvrstite ananas, maline, kupine, jabuke, ribizle jer su ove voćke bogate antioksidansima – savetuje diplomirana kozmetičarka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija