• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

02.03.2023

11:20

Ovo je idealan način da se oslobodite stresa! Sve što vam je potrebno su papir, bojice i malo mašte

printscreen

Live TV

Ovo je idealan način da se oslobodite stresa! Sve što vam je potrebno su papir, bojice i malo mašte

Podeli vest

Već nekoliko godina bojanke za odrasle su pravi hit u svetu. Iako znamo da je ovo idealna razonoda za mališane, stručnjaci su došli do zaključka da je bojenje atistres terapija i za one starije.

 

Tanja Vučković iz izdavačke kuće “Laguna” otkriva zašto su bojanke postale pomama i na koji način edukuju i podstiču kreativnost.

- Bojanke su oduvek bile namenjene deci. Mnogi roditelji su tokom bojenja uzimali od svojih mališana bojice i zajedno sa njima popunjavale prazan papir. Takva aktivnost se pokazala kao idealan način da se odrasli oslobode stresa. Sve što ima veze sa okom i rukama je dobro za naš celokupan sistem. Kada bojite, vi radite nešto prijatno i na taj način se koncentrišete na lepe i kreativne stvari, pa izbacujete negativne misli iz glave – objašnjava Tanja.

Foto: printscreen

 

Švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung često je u terapijama koristio bojanke. Naime, svojim pacijentima nudio je bojenje u mandalama kako bi na taj način oslobodili ono podsvesno i postigli balans između tela i psihe. Danas se bojanke uglavnom koriste za suzbijanje stresa i otrkivanja kreativnosti.

- Brojne naučne studije potvrđuju da bojenje umanjuje stres, odagnava negativne misli i podstiče pozitivno razmišljanje. Svakako je bolje da u ruci imate bojanku nego mobilni telefon. Ta sloboda kada se nađete pred praznim papirom koji treba ukrasiti, zaista izvlači neku kreativnost za koju možda niste znali da li imate. Taj umirujući efekat koji daje taj rad oka i ruke može mnogo da učini na polju psihičkog zdravlja – kaže naša sagovornica za Informer.

Foto: printscreen

 

Ova aktivnost će vas opustiti, umiriti misli, a što je najvažnije pružiće vam mogućnost da budete slobodni.

- Mislim da je najveći benefit zapravo ta sloboda da vi birate kako će nešto izgledati. Uglavnom nam preko dana govore šta treba da uradimo, a ovde pred bojankom ste sam svoj šef i vi možete da se ispoljite na način na koji možda u drugim segmentima svog života nemate priliku. U toku večeri slobodno bojite jer ta aktivnost pozitivno utiče i na miran san – otkriva Tanja Vučković.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija