• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

12.03.2023

16:02

ZAŠTO DECI ČITAMO BAJKE? Priče za laku noć postoje oduvek, a evo zbog čega se ta tradicija održala do danas!

printscreen

Live TV

ZAŠTO DECI ČITAMO BAJKE? Priče za laku noć postoje oduvek, a evo zbog čega se ta tradicija održala do danas!

Podeli vest

Bajke su neizostavni deo odrastanja i učenja o životu. One imaju dugu tradiciju, ali nisu oduvek pisane samo za decu.

Šarl Pero svoje bajke pisao je za francusko otmeno društvo, a naročito za dame kako bi se čitanjem zabavile. Razgovarali smo sa Tanjom Vučković iz izdavačke kuće "Laguna" koja nam je predstavila kako bajke izgledaju danas i koja je sada njihova primarna namena.

Foto: printscreen

 

- Čitanje bajki unapređuje koncentraciju, pospešuje pamćenje, razvija kritički um i maštu, ali i povećava fond reči što dovodi do toga da oni koji čitaju bajke od malih nogu razvijaju se u ljude koji imaju više uspeha u životu. Bajke imaju dugu tradiciju. Kroz istoriju, one su imale i određenu vaspitnu ulogu. Deci su ukazivale na opasnosti koje vrebaju oko njih. Danas su se stvari promenile. Nekadašnjih opasnosti više nema, bilo da je to vuk ili neka druga životinja. Ipak, te stare bajke nisu izgubile popularnost. I dalje prve knjige mališana zaista jesu bajke i svi roditelji koji se trude da kod dece razviju ljubav prema čitanju, rade dobru stvar - rekla je Tanja Vučković.


Stare bajke do današnjih dana nisu izgubile svoju vrednost. Klasični pisci i dalje su popularni kod mališana. Međutim, često ih čitaju u nešto drugačijem izdanju.

Foto: printscreen

 


- I danas su najčitanjije bajke Hansa Kristijana Andersena, braće Grim, ili Šarla Peroa. Međutim, ima mnogo izdanja koja prilagode tekst bajke uzrastu deteta jer je originalna verzija često preobimna. Tako smo dobili skraćene varijante sa mnogo ilustracija. Cilj je da zainteresujemo decu mlađeg uzrasta - objasnila je naša sagovornica.


Osim klasičnih pisaca, deci su danas među omiljenima savremeni autori bajki.

Foto: printscreen

 


- Uroš Petrović uradio je sjajnu stvar. Osmislio je i napisao svojih prvih sedam bajki koje govore o mališanima koji se suočavaju sa problemima sličnim onima koje muče i današnju decu. Svoje bajke prebacio je u sadašnji trenutak. On zna koliko su bajke dobre i koliko razvijaju maštu. Svestan je da deca imaju ogromnu sposobnost učenja i samo im treba dati podstreh. Bajke su upravo ono što hrani njihovru maštu i unapređuje i donosi radost čitanja i odrastanja - kaže Tanja.


Mnoge tradicionalne bajke danas su ispričane na drugačiji način. Autori zbirki ponekad daju sebi umetničku slobodu da promene kraj ili neki drugi deo određene bajke kako bi je prilagodili potrebama današnje dece.

Foto: printscreen

 


- Zanimljiv je primer čuvene holivudske glumice Natali Portman koja, kada je postala majka, nije bila zadovoljna izgledom bajki i odlučila je da im da jednu notu koja će biti ohrabrujuća i za devojčice. U svojoj knjizi "Basne" koju je "Laguna" objavila, malo je promenila likove, a malo motive. To je i dalje ista priča, ali je ispričana na nov način. Vremena se menjaju. Različite stvari su bile u fokusu pre sto godina i danas. Ipak, to su sve umetničke slobode. Niko ne narušava bajku time što je ponovo ispriča. Na svakoj knjizi navedeno je da je to skraćena verzija iz razloga da bi bila dostupna mlađim čitaocima - ispričala nam je Tanja Vučković.


Zahvaljujući bajkama, roditelji grade prisniji odnos sa svojom decom. Najpre mame i tate čitaju priče, a potom deca postaju čitaoci. Tako se stvara jedna prelepa navika koja ostaje za ceo život.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija