• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

02.06.2022

12:53

VLADIMIR SE PREKO NOĆI CEO OSUO KADA JE SAZNAO DA MU OTAC BOLUJE OD KARCINOMA, A OVA TERAPIJA MU JE POMOGLA DA POBEDI PSORIJAZU!

informer.rs

Podkast

VLADIMIR SE PREKO NOĆI CEO OSUO KADA JE SAZNAO DA MU OTAC BOLUJE OD KARCINOMA, A OVA TERAPIJA MU JE POMOGLA DA POBEDI PSORIJAZU!

Podeli vest

Moderna biološka terapija dostupna pacijentima obolelim od psorijaze i u Srbiji!

Oko 2% svetske populacije boluje od neke forme psorijaze. U Srbiji od sedam miliona ljudi njih blizu 140 hiljada bori se sa tom bolešću. Srećom, najviše osoba ima lakšu formu, ali postoje i oni sa težom kliničkom slikom koju može da donese ova sistemska zapaljenska neinfektivna bolest kože o kojoj se još uvek ne zna sve.   

- Puno toga se o patogenezi same bolesti zna. Zna se da je oboljenje pre svega genetski determinisano i da, ukoliko u porodici majka i otac imaju psorijazu, značajno je veća verovatnoća da će je imati i dete. Međutim, samo oko 30% svih osoba koje imaju psorijazu zna da je neko u porodici imao to oboljenje - ističe direktor Klinike za dermatovenorologiju Kliničkog centra Srbije dr Miloš Nikolić.

- Kod mene je kombinacija genetike i stresa. Ja sam prvo oko 25. godine dobio nekoliko promena po pregibima i laktovima, da bih onda u 27. godini, kad mi se otac razboleo, buknuo sam preko noći ceo. Zapao sam u eritodermiju i oko 80 posto kože bilo mi je zahvaćeno promenama. Tek tada saznao sam da psorijaza može da bude i te kako opasna - priseća se predsednik Udruženje obolelih od psorijaze Vladimir Kecić.

Pored takozvane konvencionalne terapije, koja se primenjuje više decenija i koja je imala određene efekte za teške forme psorijaze, u poslednje 3 godine primenjuju se novi biološki lekovi. Oni su napravili revoluciju u terapiji ne samo psorijaze, već u celoj medicini. 

Foto: informer.rs

dr Miloš Nikolić

- To je jedna revolucija koja se može porediti sa onom koju su doneli antibiotici ili kortikosteroidi za lečenje zapaljenskih oboljenja. Nova grupa lekova na vrlo efikasan način dovodi do povlačenja simptoma i znakova bolesti, a pritom nema nikakvih ili ima vrlo malo neženjenih efekata - navodi dr Nikolić.


- Ja sam dosta rano upao u kliničku studiju u vezi sa biološkom terapijom i uvideo njene benefite. Shvatio sam da pacijenti koji boluju od psorijaze mogu da budu kao svi drugi uz pomoć adekvatne terapije - kaže Kecić

Biološka terapija primenjuje se kod umereno teških i teških formi psorijaze, objašnjava dr Nikolić i dodaje da su to pacijenti kojima je preko 10 procenata kože zahvaćeno bolešću. 

- Tu su još i pacijenti koji pokazuju rezistenciju ili imaju neželjene efekte od konvencionalne terapije. Takođe oni koji imaju zahvaćene specijalne zone, koje dovode do značajnog pogoršanja kvaliteta života, kao što je poglavina, lice, šake, eventulano genitalni predeo - objašnjava doktor. 

Važno je istaći da se kvalitet života pacijenata uz primenu moderne biološke terapije značajno  poboljšao, naglašava profesor Nikolić.

- Na kraju, kada je pacijent sa potpuno čistom kožom ili sa vrlo malim brojem promena, koje mu ne smetaju u svakodnevnom životu, kvalitet života se praktično ne razlikuje od života potpuno zdravih osoba. Naš je cilj da pacijenti potpuno zaborave da su ikada imali psorijazu i da se vrate životu kao da nisu bolesni - kaže Nikolić.

Foto: informer.rs

Vladimir Kecić

- Psorijaza je uporna bolest i ona ne može da se izleči preko noći. Ljudi, kada odu kod lekara, želeli bi da se izleče u roku od par dana. To nije prehlada ni kašalj da se mogu tako izlečiti. Pacijeniti su skloni tome da menjaju lekare. Moj savet je da se drže jednog doktora. Lekar nema čarobni štapić i mora pokušati sa raznim terapijama dok ne vidi koja vama najviše odgovara. Postoje sada i inovativne terapije, biće ih sve više. Pojavljuju se iz godine u godinu moderniji lekovi koji su još efikasniji - priča predsedik udruženja obolelih.

Cilj kampanje pod sloganom "Za život bez psorijaze" je unapređenje lečenja pacijenata, edukacija dermatologa u sekundarnim zdravstvenim ustanovama, a u okviru projekta sprovodiće se besplatni pregledi širom Srbije u narednom periodu. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija