INFORMACIJE O BUDŽETU I TENDERIMA USKORO DOSTUPNE SVIMA!

pritnscreen/Informer

13:00 Tv In 0

informer | 29. 09. 2022.

INFORMACIJE O BUDŽETU I TENDERIMA USKORO DOSTUPNE SVIMA!

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je kako će u samo nekoliko klikova informacije o budžetu, javnim nabavkama, tenderima, projektima, visini zarada i ostalih primanja biti dostupne svima!

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna razgovarali smo sa poverenikom za informacije od javnog značaja Milanom Marinovićem koji nam je objasnio ciljeve zakona o slobodnom pristupu informacijama.

- Za sveobuhvatnu analizu efekata celog zakona trebaće minimum godinu dana od primene, a primena je počela 17. februara ove godine. Neke su već dale efekat. Dale su efekat one izmene koje se tiču povećanih ovlašćenja poverenika. Poverenik je dobio mnoga nova ovlašćenja. Ono što je odmah pokazalo rezultat to je ovlašćenje koje je dobio poverenik ka onim organima vlasti koji uopšte nisu postupili po zakonu u odnosu na onoga koji traži informacije. Takozvano ćutanje uprave. Poverenik je sada u mogućnosti da izda prekršajni nalog na kaznu u iznosu od 30.000 dinara. Nekoliko desetina prekršajnih naloga smo već izdali. Neka od njih su čak i naplaćena - navodi Marinović.

Poverenik je, prema novom zakonu, dobio ovlašćenja za pokretanje prekršajnog postupka. Do 16. novembra tekuće godine ističe godinu dana od stupanja na snagu tog zakona.

- To je zapravo rok u kome većina organa vlasti, njih 14-15 hiljada, ima obavezu da izradi informator o radu i to na jedinstvenoj platformi koju vodi i održava poverenik. Ona je po prvi put drastično promenjena. Do sada je negde oko 3500 organa vlasti imalo tu obavezu. Sada je značajno povećan taj broj. Ali, povećan je i broj rubrika koje treba popuniti. Nekad je bilo 9, sad je 24. Prošireno je sa rubrikama koje su vezane za sve u vezi sa javnim nabavkama koje sprovodi taj organ vlasti. Kako se planiraju? Kako se sprovode? Ko je dobio na javnim nabavkama? Zatim, trošenje sredstava iz budžeta, zarade i ostala primanja i slično. Sada je to na platformi koju vodi poverenik. Do sada je svako vodio na svom sajtu, pa su se informatori razlikovali i građani su se teško snalazili. Sada će na jedinstven način da pretražuju informatore o radu svih organa vlasti. - ističe poverenik.

Privatna arhiva/Informer

MILAN MARINOVIĆ

Informator o radu, prema novom zakonu, obezbediće da se svi organi vlasti obavežu da će postavljati validne informacije na platformu i da će one redovno biti ažurirane.

- Ta platforma je skup informatora o radu svih organa vlasti koji imaju tu obavezu da ga objavljuju. Do sada, nažalost, organi vlasti koji imaju tu obavezu nisu to shvatili ozbiljno. Od tih 14-15 hiljada, koliko je procenjeno da ih ima, svega 450 njih se do pre nekoliko dana registrovalo da će imati informator o radu, a svega 30 ga je objavilo. - kaže Milan Marinović

Ovaj zakon obezbediće bolje uslove i za javne organe, ali i za građane. Njegovom primenom, kako tvrdi Marinović, svi će imati benefite.

- Što više objavite o svom radu, sa jedne strane, građani će biti mnogo zadovoljniji, neće vam pisati silne zahteve za pristup informacijama od javnog značaja. Neće prolaziti silno vreme da oni dobiju te informacije, koje je nekada trajalo i po godinu dana. S druge strane i vi ćete biti zadovoljniji jer nećete angažovati ljudstvo da postupa po zahtevima. Informacije će već biti javno objavljene, a čim je vaš rad vidljiv, i vaš ugled u građanstvu će biti veći i biće bolja slika i o vama i o vašem radu. - prema rečima Marinovića.

Trenutno, najveći problem predstavlja primena novog zakona. Nisu svi organi vlasti spremni da učine izmene u načinu svog poslovanja, kako bi se uskladili sa novim zakonom.

- Najveći izazov predstavlja način da ubedimo organe vlasti da ispoštuju tu svoju obavezu. I za to ćemo upotrebiti sve naše resurse da do 16. novembra veliki broj organa vlasti ubedimo da to urade. Svima će biti lakše - veruje Milan Marinović.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.