• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

30.01.2023

15:45

LIČNI PODACI VREDNIJI SU OD NOVCA! Evo na koji način možete da ih zaštitite!

Informer

Podkast

LIČNI PODACI VREDNIJI SU OD NOVCA! Evo na koji način možete da ih zaštitite!

Podeli vest

Lični podaci su nafta digitalnog doba, a rad na njihovoj zaštiti predstavlja izazov tehnološki napredne ere koju preuzima veštačka inteligencija - poručeno je sa skupa kojim je danas obeležen Medjunarodni dan zaštite podataka o ličnosti.

Poverenik za zaštitu podataka Milan Marinović ocenio je kako je došlo za značajnih promena u ovoj oblasti kao i da su građani postali oprezniji. 


- Teško je reći da li je u našoj zemlji smanjen stepen zloupotrebe podataka o ličnosti. Na osnovu naših rezultata rada rekli bismo da jeste. Do promena na bolje dolazi svakodnevno.
Kad kažem promene, mislim pre svega na podizanje svesti svih naših građana o potrebi zaštite svojih ličnih podataka, ali i onih koji ih obrađuju i rukuju njima - 
ističe Marinović.

30. decembra prošle godine poverenik je otvorio regionalnu kancelariju u Novom Sadu kako bi što veći broj građana naše zemlje imao jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji. Kako je najavljeno, sredinom ove godine planira se otvaranje kancelarije u Nišu, a potom i u Kragujevcu.

- Prostor u Nišu je već određen, ali treba da se adaptira i od tempa radova zavisi kad će biti otvoreno. Ja želim da budem optimista i nadam se da će otvaranje biti u prvoj polovini ove godine. Inače, moram da napomenem da je kacenarija u Novom Sadu već dala rezultate. Sve veći broj građana dolazi, interesuje se čime se kancelarija bavi i koja prava štiti i na koji način mogu da ostvare svoja prava - navodi naš sagovornik.

Prošle su tri godine od početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Marinović nam je rekao kako je od procenjenih 12 - 15 hiljada onih koji imaju obavezu da odrede lice za zaštitu podatala o ličnosti nepunih 4000 je to i uradilo.

- Poverenik ima mogućnost da kažnjava one koji odrede, a ne objave podatke lica povereniku. Mi to do sada nismo koristili, delovali smo preventivno i pokušali da utičemo na svest o značaju potrebe određivanja lica - tvrdi poverenik.

Od neprocenjivog je značaja da se radi na edukaciji najmlađih i da se osnovci i srednjoškolci upoznaju sa načinom zaštite podataka o ličnosti.

- Najbolji način je da zaštita podataka o ličnosti uđe u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola. Dok se to ne desi, moraćemo da delujemo posredno. Danas će biti predstavljena brošura prilagođena deci - poručio je za kraj Marinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59