• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: tanjug

06.03.2023

12:15

POGINULO MU DETE U AUTOMOBILU, A ON VOZI DVOJE NA PREDNJEM SEDIŠTU! Nove mere u saobraćaju nateraće vozače da koriste sigurnosni pojas!

printscreen

Podkast

POGINULO MU DETE U AUTOMOBILU, A ON VOZI DVOJE NA PREDNJEM SEDIŠTU! Nove mere u saobraćaju nateraće vozače da koriste sigurnosni pojas!

Podeli vest

U poslednje vreme primećeno je da sve više vozača ne vezuje pojas u automobilu. Zahvaljujući neodgovornosti ljudi u saobraćaju, broj nesreća, ali i smrtnih slučajeva drastično se povećao.

Razgovarali smo sa pripadnikom saobraćajne policije Zlatkom Belencanom koji nam je predočio mere koje će biti usmerene na otkrivanje prekršaja nekorišćenja pojasa i nepropisnog prevoženja dece.

Foto: N.R.

 

-Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovešće akciju koja će trajati od 6. do 12. marta. Akcenat će biti na korišćenju sigurnosnih pojaseva i propisnom prevoženju dece. Saobraćajni policajci će kontrolisati kako vozače, tako i putnike na prednjim sedištima, ali i na zadnjim. Osim toga, kontrolisaće se propisno prevoženje dece. Prošle godine poginulo je čak 97 vozača i 47 putnika zbog toga što nisu koristili sigurnosne pojaseve. Treba reći i to da je prošle godine oko 200.000 učesnika u saobraćaju zatečeno da ne koristi sigurnosni pojas. Kada govorimo o nepropisnom prevoženju dece u dečjim sedištima, ta brojka je oko 2600. Ovom prilikom, poseban akcenat dajemo na propisnom i bezbednom prevoženju dece. Tokom prethodnog vikenda sprovedene su akcije u Jagodini i Kragujevcu i nažalost, imali smo čak 25 slučajeva da se deca nebezbedno i nepropisno prevoze. Čovek je prevozio dvoje dece na prednjem sedištu iako je u poslednjih sedam godina imao saobraćajnu nezgodu u kojoj je poginulo jedno dete. Taj događaj nije uticao na njega da svojih dvoje dece prevozi nebezbedno i nepropisno - ispričao je Belencan.

Foto: Informer/M. Rafailović

 

Zlatko Belencan objasnio je kako će sprovođenje novih mera izgledati u praksi.


-Biće angažovano 4000 saobraćajnih policajaca koji će raditi kako u civilu, tako i u uniformi. Policijski službenici u civilu će, na adekvatnim pozicijama uočavati izvršenje prekršaja i javljati kolegama koje će zaustavljati na bezbednim mestima ko od učesnika u saobraćaju nije koristio pojas u vozilima - naveo je Zlatko Belencan.

Foto: Pixabay


Usled sudara dva vozila, ili udara automobila u objekat telo se nekontrolisano kreće, pa tako može doći i do tragičnog ishoda. Pojas u automobilu dizajniran je tako da sprečava nagle pokrete pri udaru i to je jedini način da se vozač, ali i putnici zaštite tokom vožnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija