• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

03.11.2021

17:00

VOĆE U TEGLI! Slatko, slađe, najslađe!

Pixabay

Live TV

VOĆE U TEGLI! Slatko, slađe, najslađe!

Podeli vest

U 16. veku napravljena je prva marmelada, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste!

Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane. Ukusni džemovi, kompoti i marmelade su pravi izbor za doručak, ali i zanimljiv poklon.
Znamo da je neko voće već prohujalo sa sezonom, ali se potajno nadamo da ste ga na neki način uskladištili, makar u zamrzivaču. Ako niste, ostaje vam još dovoljno različitih plodova da napravite svoju slatku rezervu za hladne dane.

Foto: Pixabay

Priprema

Voće prvo treba razvrstati: najlepše plodove treba odvojiti za kompote, a one manje lepe za marmelade i drugo. Oštećeno voće ne dolazi u obzir za ukuvavanje. Odaberite zrele plodove, ali ne i prezrele.

Površina voćki uvek je pokrivena mnoštvom živih mikroorganizama, od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Stoga voće treba vrlo pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre treba potopiti 5 do 10 minuta u vodu, a zatim ih dobro oprati pod mlazom, osušiti, pa tek onda očistiti.
n Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica kod nas, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste i zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer preventivno deluje na rast mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal šećer.
Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.

Voće koje nema dovoljno pektina (jagode, trešnje, dinje) teže se zgrušava, pa mu dodajte sok od jabuka, naranadži ili limuna i kuvajte na jakoj vatri.
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kog se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuvaju boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.

Kuvanje

Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, a ukoliko smesa ostane retka, kuvati još nekoliko minuta.
Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.
Prilikom kuvanja, dolazi do uništavanja mikroorganizama. Oko 30 odsto vitamina C se uništi, ali je ono što ostane - stabilno tokom skladištenja.

Foto: Pixabay

Zatvaranje

Da vam posao oko kuvanja zimnice ne bi propao, potrudite se da je propisno zapečatite. Tegle se pripremaju tako što se operu, dobro osuše i stave u rernu na najslabiju temperaturu, da se zagreju kako ne bi pukle kad u njih sipate vruću masu. Kada napunite tegle, dobro ih zatvorite poklopcima sa navojem.

Pre zatvaranja, poklopce i obode tegli dobro je premazati alkoholom kako biste ih dezinfikovali, a zimnica duže trajala. Odmah po zatvaranju tegle okrenite poklopcem nadole, čime se postiže da se tegla hermetički zatvori i sadržaj ostane svež i godinu dana, do otvaranja. Ostavite ih tako 5-10 minuta, okrenite i pustite da se ohlade.

Džemovi i želei su kalorični - jedna kašika sadrži 48 kalorija (ipak dvostruko manje od butera ili margarina), ugljenih hidrata ima ukupno osam grama, od toga sedam grama šećera, dok masti nema.

Recepti

Aromatični džem od bresaka

Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm. Priprema: Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje krompir-pirea ili promešajte na kraju mikserom.

Grčki džem od šljiva

Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Priprema: Stavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji, pa ostavite da se kuva još dva minuta.

Slatko od smokava i đumbira

Sastojci: 950 g zelenih smokava, koren svežeg đumbira (3 cm dug), 100 ml soka od limuna, 500 g šećera za želiranje. Priprema: Smokve operite, ostavite da se ocede, očistite ih i iseckajte. Đumbir očistite i isecite na kockice. Pomešajte smokve, đumbir, sok od limuna i šećer za želiranje, pa ostavite tako sat vremena. Šerpu sa ovom smesom stavite da se kuva i pritom stalno mešajte (pridržavajte se uputstva na pakovanju za šećer za želiranje).

Žele od ribizli s vanilom

Sastojci: kilogram crvenih ribizli, 50 g šećera, šipka vanile, oko 1,2 kg želir-šećera u srazmeri 1:1. Priprema: Ribizle oprati i viljuškom skinuti bobice sa grančica. Na kraju usuti u dublju šerpu. Zatim dodati šećer, 125 ml vode i šipku vanile, pa staviti da se kuva. Voće zajedno sa sokom presuti u cediljku sa gustim sitom i pustiti da se sok potpuno ocedi u posudu. Voće, pritom, ne pritiskati previše. Sok od ribizli možete napraviti i u sokovniku. Zatim sok od ribizli promešati i sa istom količinom želir-šećera sipati u dublju šerpu. Sve kuvati na umerenoj vatri, pa pustiti da vri 4 minuta.

OSAM SAVETA ZA SAVRŠENU ZIMNICU!



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona
Fudbal

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona

Na današnji dan, 25. novembra 2020. godine, preminuo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona. Napoliju je doneo dva šampionska pehara, a Argentini titulu prvaka sveta 1986. Igrao je još za Boku, Barselonu, Sevilju i Njuels old bojs, a selektor "gaučosa" bio je od 2008. do 2010.

25.11.2024

06:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set