• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Autor: M. Tonić Stojić

Izvor: Informer

10.11.2022

19:00

ISTINA O PILEĆEM MESU! Da li je piletina jedna od "najprljavijih" vrsti živinskog mesa, koliko često je treba jesti, a ko ne bi trebalo da je konzumira

printscreen

Live TV

ISTINA O PILEĆEM MESU! Da li je piletina jedna od "najprljavijih" vrsti živinskog mesa, koliko često je treba jesti, a ko ne bi trebalo da je konzumira

Podeli vest

Rušimo mitove o pilećem mesu! Nutricionistkinja Ivana Mišić objašnjava sve nedoumice u vazi sa ovom namirnicom

Kada žele da se hrane zdravo ili izgube koji kilogram viška, ljudi najčešće biraju piletinu. Ova vrsta mesa priprema se brzo i lako je svarljiva. Prema rečima nutricionistkinje Ivane Mišić, pileće meso veoma je važno u ishrani i predstavlja značajan izvor kalijuma, natrijuma, gvožđa, cinka i fosfora.

Ujedno, piletina je vrsta mesa koja sadrži najviše aditiva pa je od neprocenjivog značaja kupovati je od sigurnih prodavaca i po mogućstvu organsku.

Zbog čega je treba jesti, koliko puta nedeljno i u kojim količinama, koja je najzdravija opcija za pripremu prilećeg mesa, razgovarali smo sa stručnjakom u iz ozblasti zdrave ishrane. 

- Piletina je vrsta mesa koju najčešće konzumiramo i dobro je što je tako zato što pileće meso ima najmanje kalorija u odnostu na druga mesa. Osim toga, sadrži gvožđe, selen, cink samim tim utiče na naš imunitet. Selen je izuzetno značajan kod regulisanja joda, a cink je antioksisans. Piletina nema sadržaj gvožđa koliki imaju druga mesa, ali ukoliko je konzumiramo u večim količinama, može da utiče na povećanje gvožđa u organizmu. Broj kalorija na 100 grama piletine je oko 120 pa se preporučuje u restriktivnim režimima ishrane. Pileće grudi imaju manji broj kalorija nego ostali delovi pileta, imaju manje masti, a više proteina. Bataci i karabataci imaju više masti, a sve zavisi da li se konzumiraju sa ili bez kožice. Preporuka je da se kožica uvek skida zato što se u njoj zadržava najviše štetnih materija, a povećava i kalorijsku vrednost. Tamniji delovi mesa, bataci i karabataci, sadrže više gvožđa u odnosu na belo meso - objašnjava mutricionistkinja. 

Foto: pexels.com

 

Piletinu je najbolje konzumitati kuvanu na pari, dinstanu ili pečenu na pek papiru. 

- Ako je pržimo u dubokom ulju ili pohujemo, kalorijska vrednost se duplira i ide do 250 kalorija na 100 grama mesa. Piletina je meso koje je najviše kontaminirano bakterijama pa je veoma važno da termički bude dobro obrađena - naglašava Ivana. 

NEGATIVNA SVOJSTVA PILEĆEG MESA I ŠTA AKO SE PRETERA

Foto: Freepik.com

 

Sada je praksa da se pilićima daju antibiotici. Konzumacijom pilećeg mesa to utiče i na naš organizam tako što postajemo rezistentni na određenu vrstu antibiotika. Ukoliko je konzumiramo u većoj količini, protenini mogu uticati na varenje, povećanje telesne težine, povećanje holesterola u organizmu. Bubrežni bolesnici moraju biti obazrivi zbog stvaranja mokraćne kiseline, koja otperećuje ove organe, ukoliko se pretera sa unosom pilećeg mesa.

KADA SE UVODI BEBAMA U ISHRANU

Foto: pexels.com

Piletina se može davati bebama već od osmog meseca i to belo meso. Tamnije meso, batak i karabatak, počinju se uvoditi u ishranu od 10. meseca.

BELO MESO ILI BATACI?

Foto: pexels.com

 

Iako je pileće belo meso nutritivno najkvalitetnije, nikako ne treba izbaciti iz ishrane ni tamnije delove. Ključ zdrave ishrane je raznovrsnost i umerenost, a ne odricanje. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set