• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

25.12.2022

11:11

DA LI STE ZNALI DA DEDA MRAZOVE SANKE VUKU ŽENKE IRVASA? Ova legenda krije VELIKU grešku!

Informer

Live TV

DA LI STE ZNALI DA DEDA MRAZOVE SANKE VUKU ŽENKE IRVASA? Ova legenda krije VELIKU grešku!

Podeli vest

Naučno je dokazano: Komet, Kjuped, Donald i ostala družina nose pogrešna imena

Svima je dobro poznata legenda o Deda Mrazovim sankama koje vuku irvasi svake novogodišnje noći. Ova priča vremenom dobijala je sve više detalja, tako da su do danas poznata čak i imena njegovih vernih pomoćnika. Međutim, naučno je dokazano da Komet, Kjuped, Donald, pa ni Rudolf nikako ne mogu biti mužjaci.

-Irvasi nastanjuju severni deo neposredno ispod Severnog pola. Hrane se mahovinom iz prirode i raznim drugim čudima koje mogu da nađu u večito snegom i ledom okovanom pojasu. Svoju slavu su stekli po tome što po narodnom predanju, oni su životinje koje vuku sanke Deda Mraza. Međutim, kreću velike polemike oko irvasa. Da li je Rudolf ili Rudolfina? U ovo doba godine dešava se nešto neverovatno. Naime, mužjaci irvasa u ovo doba godine odbacuju svoje rogove. S obzirom da je sezona parenja, njima ti rogovi više nisu potrebni, a ženkama su i te kako potrebni rogovi da bi mogle da se izbore sa mužjacima oko hrane koja je toliko oskudna u tim krajevima. Tako da Deda Mrazove sanke definitivno ne mogu da vuku mužjaci, već isključivo ženke. - objasnio nam je Kristijan Ovari, biolog iz Zoološkog vrta.

Foto: Informer

 

U popularnoj legendi, ipak, nema ničeg lošeg, bez obzira što je potpuno naučno neopravdana. Priče i služe zato da budu lepe i zanimljive, ali i da bude maštu.

-Suština svake priče jeste da postoji dobra namera. Ali, onda se pojavi neki umentik koji izromantizuje priču ne znajući neke osnovne biološke podatke. Tako dolazi do velikih promašaja. Irvas u divljini je poprilično nestao i faktički je ugrožen za razliku od domaćeg irvasa koji se uzgaja gore na severu. Recimo u Laponiji ili takvim nekim mestima. U suštini mnoge porodice i dan danas žive od tog uzgoja. Kao što mi uzgajamo ovce, koze, krave, tako oni uzgajaju irvase. Irvas daje razne derivate: tu su prvenstveno meso i mleko, a sa druge strane, čak i ti rogovi koji se odbacuju se koriste, koža se koristi  , čak i oni brabonjci koje irvas ostavi za sobom se mogu sušiti i koristiti kao gorivo. Irvas je definitivno kamen temeljac celog eko sistema na severu u tim tundrama i tajgama. U prirodi mu je najveći neprijatelj vuk, vrlo retko medved, tako da, u principu čovek mu je u celoj ovoj priči najveći saveznik. - rekao je Kristijan Ovari.

Foto: Pixabay

 

Čovek je i dan danas saveznik i pomoćnik irvasima. Neki od njih žive bezbdedno u zoološkim vrtovima, daleko od prirodnih neprijatelja.

-Životinje su se generacijama unazad rađale u zoološkim vrtovima, tako da su one jako dobro priviknute na našu klimu. Osim toga, osoblje zoološkog vrta je tu ne samo za posetioce, već prvenstveno i za životinje. Mi smo tu da učinimo da im boravak ovde bude udoban, tako da je štalica non-stop otvorena, nikad nije izložen vremenskim nepogodama. Zimi, kada su jaki snežni naleti, opet je štalica tu da bi i on imao gde da se zavuče, jer, verovali ili ne, čak ni te polarne životinje ne vole velike minuse. - zaključio je naš sagovornik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija