• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.07.2023

14:17

Srbija ide u korak sa vremenom, uveli smo nacionalnu platformu za razvoj veštečke inteligencije! Ministar Jovanović na Informer TV o novim tehnologijama

prinstscreen

Live TV

Srbija ide u korak sa vremenom, uveli smo nacionalnu platformu za razvoj veštečke inteligencije! Ministar Jovanović na Informer TV o novim tehnologijama

Podeli vest

Gost Teme dana na Informer TV bio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović koji je govorio o veštačkoj inteligenciji, njenim namenama i dobrobitima za građane Srbije.

Ministar Jovanović je u razgovoru sa Milanom Dobromirovićem, urednikom političke rubrike u Informeru, rekao šta je veštačka inteligencija i koje su njene dobrobiti. 

- Veštačka inteligencija nastala je zahvaljujući razvoju tehnologije. Sada je u svega par sati i minuta dovoljno da se obrade neke velike i važne informacije. Razvijeno je mašinsko učenje i da softver uči i stiče novo znanje. Veštačku inteligenciju treba uvek posmatrati u pozitivnom smeru. Treba reći ljudima da je se ne plaše. Treba je iskoristiti u medicinske svrhe i u svim drugim granama. Tehnologija ide na dobrobit ljudske civilizacije. Razvoj IT sektora se upravo razvija na implementaciji veštačke inteligencije. Srbija ide u korak sa vremenom i uveli smo nacionalnu platformu za razvoj veštečke inteligencije. Super brzi kompjuter je u pitanju. U Kragujevcu se nalazi Super data centar i on je zaista spektakularan. Sada je bitno da čuvamo podatke na bezbedan način i zato su važni ti Data centri - istakao je Jovanović i dodao da je Data Centar u Kragujevcu jedan od najvećih centara u jugositočnoj Evropi.

Foto: prinstscreen

 

- Data Centar u Kragujevcu je jedan od najvećih centara u jugoistočnoj Evropi. Naš centar bi mogao da radi čak 96 sati bez agregata. Imamo i  jedan poseban deo za komercijalne namene. Oko 95 miliona evra je uloženo u ovaj centar, ali će nam se ovo višestruko vratiti. Prvo, kroz komercijalne namene, zatim zbog čuvanja podataka mnogih svetskih kompanija. Zahvaljući tome izvoz IT sektora dramastično raste. To je u novcu oko 2,7 milijardi evra. To je rast za osam, devet puta više nego pre deset godina. Udeo IT sektora je oko 9,5% BDP.  Mi smo sada kao Vlada potpisali nove ugovore za izgradnju novih Data centara po celoj Srbiji. 

Foto: prinstscreen

 

Na pitanje urednika Milana Dobromirovića da li u Srbiji ima dovoljno IT stručnjaka, ministar je rekao da je trenutno deficit tih stručnjaka, ali da veruje da će se to u budućnosti promeniti. 

- Nama fali IT stručnjaci iako samo zaposlili mnogo novih stručnjaka, oko 105 000. Međutim, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je uvela kao obavezan predmet programiranje u osnovnim školama. Srbija je potpisala sporazum sa EU za program "Digitalne Evrope" - istakao je ministar i podvukao da veštačka inteligencija ne može da zameni ljudsku reč i emocije.

- Kada je u pitanju kreativnost, tu ne može da pomogne veštačka inteligencija. Kreativcima veštačka inteligencija treba samo da posluži kao alat. Predavanja na fakultetima ne može da zameni veštačka inteligencija, jer je tu bitna komunikacija sa studentima. Ljudska reč i razgovori studenata sa profesorima i te emocije ne može ništa da zameni. Internet je postao infrastruktura današnjice. Bez njega praktično ne može da se živi. U selima je bitan internet zbog elektronske uprave. Druga bitna stvar je da i oni u najmanjim školama u isturenim odeljenjima imaju takođe pristup digitalnim sadržajima i udzbenicima. Da đaci imaju isti kvalitet  obrazovanja u selima kao i u gradovima. Treća bitna stvar je elektronska trgovina - zaključio je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija