• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.09.2023

11:19

Olakšanje za sve koji imaju stambeni kredit! Stižu niže kamatne stope i niže rate kredita! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Olakšanje za sve koji imaju stambeni kredit! Stižu niže kamatne stope i niže rate kredita! (VIDEO)

Podeli vest

Narodna banka Srbije ograničila je iznos kamatne stope na 4,08%. U "Info jutru" o tome razgovaramo sa Darkom Stamenkovićem iz Narodne banke Srbije i Dušanom Uzelcem urednikom portala "Kamatica".

Narodna banka Srbije je na vanrednoj sednici Izvršnog odbora donela Odluku o privremenim merama za banke, koje se odnose na stambene kredite građana. Kamate narednih 15 meseci neće rasti, a mnogima će obaveza biti i i manja.

Gost "Info jutra" Darko Stamenković iz Narodne banke Srbije rekao je da je doneta odluka o preduzimanju ovakve mere da bi se sprečile finansijske posledice celog sistema, istovremeno da građanima olakša otplaćivanje kredita.

Foto: Zoran Sinko

Darko Stamenković

- Ova mera važi za dužnike prvog stambenog kredita do 200.000 evara. Drugi element ove mere je ograničenje kamatne stope kredita koji će tek biti odobreni u narednih petnaest meseci. Za sve građane koji su nosioci stambenih kredita doći će do umanjenja kamatne stope. Ukoliko korisnici u banci imaju jedan kredit, to se smatra prvim kreditom. To nema veze sa tim da li je nekada u prošlosti imao neki drugi kredit koji je otplatio - istakao je Stamenković.

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je da postoji čitav spektar stvari koji građani ne znaju, ali ipak žele jednu vrstu sigurnosti da će to sve proći kako treba.

Foto: Zoran Sinko

Dušan Uzelac

- Većina građana ne zna pravne regulative, niti želi da ih zna, niti treba da ih zna. Iz okolnosti bili su u obavezi da prate euribor. Ovom odlukom to je rešeno tako da je faktički euribor izbačen iz računice. Svi planiraju da uzmu nekretninu. Pitanje je računice. Danas je računica smanjila računicu jer je porasla kamatna stopa. Kada raspolažete sa manjom cifrom, možete da kupite manje kvadrata. Tržište treba da otvori potencijal građana da dođu do nekretnine koju su želeli - zaključio je Dušan Uzelac.

Za više informacija o novom računanju kamate stambenog kredita pogledajte video ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija