• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.09.2023

09:49

NATO se sprema za rat protiv Rusije! Jović: Ukrajina je žrtva tuđih interesa! Obradović: Moskva više ne može da ucenjuje Evropu! (VIDEO)

informer/reuters

Live TV

NATO se sprema za rat protiv Rusije! Jović: Ukrajina je žrtva tuđih interesa! Obradović: Moskva više ne može da ucenjuje Evropu! (VIDEO)

Podeli vest

Vojnu vežbu koju organizuje NATO pakt u sledećoj godini, na kojoj će biti 40.000 vojnika komentarisali su gosti Info jutra Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i politikolog i novinar Nikola Jović.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu istakao je da se istorijski revizionizam Rusije trenutno čini kao najveća pretnja međunarodne bezbednosti.

- Napad na Ukrajinu je najveća provokacija koju je Rusija mogla da učini, ako misle da će NATO da ih napadne varaju se jer su povukli vojsku sa ukrajinskih granica, tako da je ovo samo propaganda Kremlja. Istorijski revizionizam Rusije ih je iskljkučio iz evropske i svetske bezbednosti, najveća opasnost preti sa ruske strane. Oni smatraju da su NATO i EU pretnja za njih a Rusija je ta, koja preti bivšim sovjetskim državama. Putin misle da će se države iz straha napuštati pakt ali to nema smisla. Evropa nije odvratila Rusiju od rata zbog odsustva sistema prevencije jer imamo jednu silu koja ima prava na veto i time blokira savez bezbednosti - rekao je Obradović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Darko Obradović

Obradović je dodao da je cilje Rusije da od Kijeva napravi novi Berlin i da je do sada podržavala širenje NATO pakta.

Njima je cilj da od Kijeva pravi novi Berlin, Rusija se 1997. godine usaglasila sa širenjem NATO pakta gde su države same birale hoće li mu pristupiti. Rusija 18 meseci stoje, treba konačno da shvate da brutalnost jednog lidera koji može da ubije svog prijatelja Prigožina nije podoban. Rusi su svesni da su samo regionalna sila ali su svesni da svetsku moć drži SAD. Rusija više ne može gasom da ucenjuje Evropu jer su gas zamenili drugim energentima. Samo tamo gde su američki tenkovi imate slobodu, pada gora gvozdena zavesa gora nego ona pre nje - rekao je Obradović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Darko Obradović i Nikola Jović

Politikolog i novinar Nikola Jović naveo je da su Ukrajinci žrtve širih geopolitičkih interesa i da je trenutno samo poligon za međusobno testiranje oružja.

- Rusija je odlično sarađivala sa Zapadom, paradoksalno je da bi izazvali rat da sami sebe sabotiraju. Ako su Rusi već tolika pretnja za NATO, kako ne može jednu Ukrajinu da završi za godinu i po dana. Ukrajina je geopolitička žrtva širih interesa od njenih, jer je ona u međuvremenu postala poligon za testiranje oružja i testiranje snage Rusije. Kako sukob bude napredovao sve teže oružje će se koristiti sa obe strane. Najveća tragedija što Ukrajinci stradaju zarad širih planova, gde se više ništa ne pitaju. Banalno je misliti da 40.000 NATO vojnika može da promeni bilo šta, zato je vojna vežba NATO pakta samo formalnost. Ali Zapadu više odgovara da Ukrajinci ginu kao topovsko meso umesto da sami ratuju. Centar moći se premestio u Aziju od početka rata što je promašaj Vašingtona. Glavni udarac za Zapad je bio što je uz poredstvo Kine opustila odnose sa Iranom i odlučila da pristupi BRIKS-u okrećući leđa Americi - rekao je Jović

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija