• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.12.2023

10:36

Novi skandal oko Zelenskog! Da li Ukrajina preprodaje oružje dobijeno sa Zapada? (VIDEO)

Informer

Live TV

Novi skandal oko Zelenskog! Da li Ukrajina preprodaje oružje dobijeno sa Zapada? (VIDEO)

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bi mogao da se nađe u centru velikog skandala vezanog za prepordaju oružja! To tvrdi Oleg Šoškin, koji je bio savetnik Leonida Kučme, nekadašnjeg ukrajinskog predsednika. O situaciji u Ukrajini u emisiji "Info jutro" razgovarali smo sa političkim analitičarem Milošem Labanom, Darkom Obradovićem iz Centra za stratešku analizu i sociologom Bojanom Panaotuvićem.

Šoškin kaže da su informacije o tome Izraelci najverovatnije već preneli Sjedinjenim Državama. Da Kijev preprodaje NATO oružje Hamasu, još pre mesec dana tvrdio je Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije. Ukrajinska strana to demantuje i tvrdi da je reč o pokušaju ruskih obaveštajnih službi da diskredituju Kijev.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu smatra da se radi o najobičnijoj ruskoj dezinformaciji.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Darko Obradović

- Ne možemo o lažima da pričamo kao o činjenicama. Nema ni jedne međunarodne organizacije koja tvrdi da oružje iz Ukrajine ide bilo gde drugde u svet. Rusija nema odgovor na sprečavanje slanja pomoći Ukrajini. Oni su pretili da ćemo se svi smrznuti ako se bude pomagalo Ukrajini. Potom su pretili nuklearnom bombom. Kada se ništa od toga nije desilo, sada šire dezinformacije. To je sastavna komponenta napada na Ukrajinu. U komad se zna gde je oružje završilo. Ispada da neko švercuje oružje iz Ukrajine, a Zapad to ne zna. To je naivno. Pomoć Ukrajini neće stati. Oni koji su protiv isporuke oružja Ukrajini neće da kažu da su oni za koncentracione logore. Da je Putin ušao u Kijev, mi bi prisustvovali jednom paklu na Zemlji. Amerika može da pomaže i Izrael i Ukrajinu koliko god hoće. Te priče da će se Amerika razvući i da neće moći da igra na više frontova su besmislene. Jedini koji su pričali da će Amerika propasti su Rusi i na kraju je propao Sovjetski savez - rekao je Obradović.

Politički analitičar Miloš Laban smatra da je Ukrajina u takvom stanju da ovako nešto čovek ne može da negira unapred i tvrdi da nije tačno. 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Miloš Laban

- Sigurno je da je popriličan deo NATO oružja završio na crnom tržištu. U Ukrajini vlada velika korupcija.  Činjenica je da je došlo vreme i zapadni krugovi smatraju da je Zelenski potrošen. Pitanje je kako će on svoje mesto dati nekome ko će moći da razgovara sa Rusijom. Ova priča je način da se Zelenski skloni na jedan civilizovan način. Očigledno da ona prva varijanta da iza Hamasa stoji Iran, zapravo ne pije vodu. Predsednik Turske je bio izričit u tome da Hamas nije teroristički, već oslobodilački pokret. To oružje je verovatno kupljeno za Hamas na crnom tržištu. Izrael trpi značajne gubitke i u ljudstvu i u naoružanju. To ne bi bilo moguće da sa druge strane ne postoji formacija koja im nanosi sve te udarce. Da li će sa odlaskom Zelenskog doći do nekog rešenja sa Rusijom. Ogroman broj civila izgubio je život - rekao je Laban.

Sociolog Bojan Panaotuvić smatra da moramo da budemo oprezni sa ovakvim izjavama.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Bojan Panaotuvić

Na prvu loptu bilo bi neozbiljno i neodgovorno zaključivati. Priprema se teren za neku vrstu abdikacje gospodina Zelenskog. Čini mi se da istorija neće dobro upamtiti Zelenskog, pogotovo urkajinska istorija. Mi treba da pozovemo centre moći da se krene konstruktivnim putem i putem razgovora ka miru. Ako je princip nepovredivosti teritorijalnog integriteta na snazi u Evropi, onda on mora da važi kako za Ukrajinu, tako i za Srbiju, Španiju, Kipar i druge zemlje. Ukoliko hoćemo da svet liči na mesto za normalan život treba da se ide putem kompromisa. To važi i za Palestinu i za Ukrajinu i za Kosovo i Metohiju. Sila Boga ne moli. Moćne su svetske slile: Amerika, Kina i Rusija, ali koliko god da su moćni, moraju da idu ka kompromisima - rekao je Panaotuvić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija