• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.01.2024

08:59

Kurti ne da Srbima na Kosovu da idu u EU? Politika koju sprovodi lažni premijer ima ogromnu podršku! (VIDEO)

Informer

Live TV

Kurti ne da Srbima na Kosovu da idu u EU? Politika koju sprovodi lažni premijer ima ogromnu podršku! (VIDEO)

Podeli vest

Takozvana "Vlada Kosova" traži od zemalja Evropske unije da odbace predlog Evropske komisije za ažuriranje liste bezviznih putovanja u EU i dozvoljavanje pasoša koje Srbima na Kosovu i Metohiji izdaje Koordinacioni direktorat Srbije da putuju u EU. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost.

Propis Evropske unije omogućava vlasnicima pasoša iz 61 zemlje da putuju u EU bez viza i da ostanu do 90 dana, piše "Politico". Uključeni su srpski pasoši, osim pasoša koje Srbima na Kosovu i Metohiji izdaje Koordinacioni direktorat Srbije. Evropska komisija je predložila uklanjanje te klauzule.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da normalizacija odnosa uopšte nije cilj.

-To je u svakoj tački svakog sporazuma precrtano. Sve su to prikriveni napadi na Srbe sa Kosova i Metohije. Kurti pokušava dodatno da stvara tenzije sa ciljem da se onemogući Srbima na Kosovu i Metohiji normalan život. Ipak, vidimo da na terenu, ono što Vašington kaže, to se sprovodi. Pravni osnov uopšte nije važan. Oni sami krše elemente svoje državnosti. Imamo situaciju da je sud rekao da su bespravno oduzeta imanja Srbima i da se na njima dižu vojne baze, a u narednom koraku oni to žele da pretvore u vojsku. I pored toga, oni nastavljaju da zidaju. Sami krše odluke svojih sudova. Srbima su prirodna prava ugrožena. Oni trpe fizičko nasilje, pravno, ali i entičko nasilje, mada se ovo poslednje uvek prikriva. Kada imamo sve to, sve se sublimira u psihološko maltretiranje. Vidi se da ne žele da vode dijalog. Aljbin Kurti jeste problem, ali glavni problem je tu tome što politika koju on sprovodi ima podršku preko 50%- rekao je Barac.

Foto: Masha Bandjur

Srđan Barac

On smatra da će, sa ili bez Kurtija, Zajednica srpskh opština biti osnovana.

-Tri kruga pregovora su se dešavala u Prištini. Tu su se tražili partneri koji će raditi na formiranju ZSO. Mi smo opet čuli da je ZSO prioritet. Posle godinu dana mrcvarenja, jasno je da je 10% Srba napustilo Kosovo i Metohiju. Kurti stalno pred septembar pravi probleme. To ima veze sa upisivanjem dece u školu. To je važna odluka za svakog pojedinca. Ako ne upišu decu u školu, jasno je da će napustiti KiM- rekao je Barec.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija