• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.01.2024

13:48

Novinar Nove S optužio Srbe da su palikuće, ubice i pljačkaši! Advokat rekao: ovde ima elemenata krivičnog dela! (VIDEO)

Tanja Andric, Zoran Sinko

Live TV

Novinar Nove S optužio Srbe da su palikuće, ubice i pljačkaši! Advokat rekao: ovde ima elemenata krivičnog dela! (VIDEO)

Podeli vest

Pripadnici opozicije zakazali su novi skup sa početkom u 18h ispred RIK-a. Novinar televizije Nova S Željko Veljković javno je u uživo programu optužio Srbe da su palikuće, pljačkaši i ubice. Na ovu temu u specijalnoj emisiji razgovarali smo sa advokatom sa najvecim brojem odbrana u predmetima ratnih zločina Draganom Palibrkom.

-Gde ste bili 90tih, koliko ste sela spalili, jeste li doneli kuci bar jedan frizider, prsten ili zlatan zub? Jeste li ubili bar jednog coveka u Srebrenici. Ukopaste li nekog Albanca u masovnu grobnicu- reči su Željka Veljkovića, novinara i spikera Nove S, koji je optuzio Srbe da su palikuće, pljackasi i ubice. Zakon o zabrani diskriminacije ovo definise kao govor mrznje. Po zakonu, ovaj govor mržnje predstavlja teški oblik diskriminacije jer je izrečen na televiziji.

Advokat Dragan Palibrk da ima prilike, pitao bi Veljkovića da li on ima veze o istoriji svog naroda i da li zna koliko je taj narod propatio kroz istoriju.

Foto: Tanja Andric

Dragan Palibrk

-Da li je ova pitanja postavio iz neznanja ili zato što je za to plaćen? Siguran sam da je ili jedno, ili drugo. Da tako nešto izgovori pripadnik jednog naroda o svom narodu na televiziji, to je ekskluzivno pravo samo Srpskog naroda. On postavlja pitanje svim Srbima. On nije pitao ni jednog pojedinca, već ceo srpski narod. To može da bude totalno nepoznavanje svoje istorije, ili je debelo za to plaćeno. Ni jedan Albanac ili Hrvat neće postaviti takvo pitanje svom narodu- rekao je Palibrk.

On je dodao ne želi da ulazi u to da li u segmentima njegovih pitanja ima nekog govora mržnje.

-Čovek postavlja pitanja, on ništa ne konstatuje. Nema tu elemenata govora mržnje, ali ima nečeg drugog. Ima elemenata mržnje prema svom narodu. Što nije postavio pitanje muslimanima šta su radili u selu Kravica pre Srebrenice? Da li su nekog opljačkali, ubili, zapalili? Zašto samo u našem narodu postoje takvi ljudi? Da zaista zna šta se dešavalo devedesetih godina, ne bi tako govori- naveo je Palibrk.

Advokat Pavle Staničić smatra da je Željko Veljković na ovaj način ponizio dobar deo srpskog naroda.

Foto: Informer

Pavle Staničić

-Po meni ima ovde elemenata krivičnog dela iz člana 317, stav 1, gde je zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina. Ne znam zašto poverenik o zaštiti informacija nije reagovao. Ako niko nije reagovao, to je propust. Država treba da reaguje. U slučaju da je nekoga poimence prozvao, to bi bilo po njega gore. Ovako, on je to generalizovao i sad je to stvar tužilaštva da li želi time da se pozabavi, a ja mislim da bi trebalo. Da li će ga pozvati na odgovornost ili će odbaciti krivičnu prijavu protiv njega? To je učinjeno na dosta perfidan način i treba da se ispita novinar koji je to učinio- rekao je Staničić.

Novinar Dejan Anđus rekao je da nije pogledao spornu najavu, ali i da nikada nije čuo za dotičnog novinara.

Foto: Masha Bandjur

Dejan Anđus

-Toliko sam se svega nagledao, da ne mogu da popamtim sve  te događaje. Ne znam o kom novinaru se uopšte radi. Nikada nisam čuo za njega. Očigledno se radi o nekom patološkom liku koji se našao u tom obliku novinara. Pitam se čime je to motivisano. Šta je time hteo da kaže? Osim patologije i površnog lupetanja nema ničega. On ne zna šta se dešavalo i nije bio pripadnik ni policijske ni vojne operacije. Ovo je nakon Srpske nove godine jedna nenormalna tema. Pokušavam da nađem motiv i da razlučim zbog čega je baš u ovom trenutku iz usta anonimnog novinara izručen toliki gnev na srpski narod. Meni je malo neprijatno da o tome govorim- rekao je Dejan Anđus.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija