• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.02.2024

10:49

Nemački aerodromi u blokadi, a francuski paori spremni da idu do Brisela! Sve žustrije pobune u Evropi! (VIDEO)

informer.rs

Live TV

Nemački aerodromi u blokadi, a francuski paori spremni da idu do Brisela! Sve žustrije pobune u Evropi! (VIDEO)

Podeli vest

Najnovija crvena lampica upalila se u Nemačkoj. Inflacija od gotovo 6% pogodila je Nemačku prethodne godine, a štrajkovi se nižu jedan za drugim. O sve težim krizama u zemljama Evropske unije, ali i o situaciji u Ukrajini govorili su u "Info jutru" Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost i

Najpre su mašinovođe i poljoprivrednici uzbunili čitavu Nemačku, a sada su im se pridružili i aerodromi. U četvrtak su najavljene blokade aerodroma koje organizuje sindikat Verdi, čija je uloga kontrola bezbednosti aerodroma. U štrajk će prvo stupiti aerodromi u  Hamburgu, Bremenu, Hanoveru, Berlinu, Kelnu, Dizeldorfu, Lajpcigu, Drezdenu, Erfurtu, Frankfurtu I Štutgartu. Takođe, za petak se na štrajk pozivaju I zaposleni u lokalnim preduzećima javnog prevoza. 

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost naveo je da cela ova situacija nije iznenađjujuća i da je bilo pitanje vremena kada će se sve ovo desiti.

Foto: Masha Bandjur

Marko Miškeljin

-Protesti poljoprivrednika  šire se čitavom Evropom. Još prošle godine imali smo proteste u Holandiji, pa je nakon toga na izborima ubedljivo pobedila desnica. Video sam izjavu jednog od francuskih paora koji je rekao: Zašto da ne? Možemo da odemo i do Brisela? Farmeri imaju zajednički problem, a to je nelojalna konkurencija. Kada se na to dodaju specifični problemi Nemačke i Francuske, normalno je da idu na izvor problema. Očigledno je da sve to dolazi iz Brisela. Kada pričamo o tome da EU mora da se reformiše, ovo je jedan od razloga za to. Oni koji su uspostvili sistem EU nisu mogli ni da zamisle da će poljoprivrednici krenuti u štrajk. Železničari su najavili da će se priključiti. Izborna je godina. Javno mnjenje polako počinje da shvata kako može da ostvari svoje interese- rekao je Marko Miškeljin.

Analitičar Centra za nacionalnu politiku Perko Matović objasnio je da Nemačka trenutno pati od nedostatka liderstva što se dešava prvi put od kraja Drugog svetskog  rata.

Foto: Masha Bandjur

Perko Matović

-U Nemačkoj nemamo nikoga ko pretenduje da preuzme ulogu Angele Merkel. Desnica raste, a ona se objašnjava kao neonacistička, što nema nikakvo utemeljenje. Problem EU je to što se oslikao problem nemačkog liderstva na nju. Desnica mora da preuzme vlast u većini zemalja gde je evidentno dobila većinu glasova. To su neophodne mere za smirivanje tenzija u Evropi. Holandija je to vrlo elegantno uradila. Smatram da vojni vrh nije otkazao poslušnost Zelenskom jer bi to bilo uništenje Ukrajine. Ukrajinci su vojnici i uspeli su do sada da odole ruskim napadima. Ja smatram da je moral ukrajinskog vojnika mnogo veći od morala ruskog vojnika regrutovanog sa teritorije Rusije. Mora moral da im bude visok, ipak, moral naroda biće problem kijevskom režimu. Narod na teritoriji Ukrajine ne živi dostojno. Sada ulaze u sukobe sa Poljskom iz nekog razloga. Oni su kritikovali poljsku vladu koja je davala novac u Ukrajinu. To je jako opasno- rekao je Perko Matović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija