• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.02.2024

10:31

Ocena iz vladanja od sada ulazi u prosek! Evo na koji način će se ocenjivati učenici u osnovnim i srednjim školama! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Ocena iz vladanja od sada ulazi u prosek! Evo na koji način će se ocenjivati učenici u osnovnim i srednjim školama! (VIDEO)

Podeli vest

Pre nekoliko dana došlo je do izmena u osnovnim i srednjim školama. Doneta je odluka da će ocena iz vladanja od sada biti podjednako bitna kao i sve ostale ocene. Roditelji će moći da podnesu prijave ukoliko su nezadovoljni radom nekog profesora. Ovo su izmene pravilnika za osnovne i srednje škole o kojima je u emisiji "Prve info" govorila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je država u novembru mesecu prethodne fgodine donela izmene zakona o osnovnim i srednjim školama.

-Ministarstvo je bilo dužno da u roku od šest meseci donese pravilnik i konkretizuje zakonske odredbe koje smo tom prilikom doneli. Ima malo toga novog, ali procedure su urađene na drugačiji način jer je školama i do sada bilo omogućeno da na različite načine reaguju ako dete pravi prekršaj. Sada je sasvim jasno da od drugog razreda osnovne škole, pa kroz čitavo srednje školovanje, deca mogu dobiti i sniženu ocenu iz vladanja odlukom nastavničkog veća za slučaj da ispolje sve ono što se smatra neželjenim ponašanjem. U svakom polugodištu dva puta se dobija ocena iz vladanja, posebno za onu decu koja imaju problem i kod kojih je ta ocena snižena- rekla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je objasnila zbog čega je ta mera zapravo bitna.

Foto: Zoran Sinko

Slavica Đukić Dejanović

-Često jako dobri učenici ispoljavaju pomalo bahata, neželjena ponašanja. Ne želim da ulazim u motive. Deca uče po modelu odraslih i mogli bismo da imamo posebnu temu o tome. Moramo u okviru školskog sistema raditi na toj vaspitnoj komponenti. Kad kažemo da je škola obrazovno-vaspitna ustanova, mi smo nažalost i u Ribnikaru zaključili da je taj vaspitni momenat bio na nižem nivou nego što je to željeno. Upravo ove izmene i dopune zakona bile su sa tendencijom da se pojača upravo ta vaspitna uloga. Nije cilj da dete dobije lošu ocenu iz vladanja, da bude stigmatizovano, ružno obeleženo i da kroz školovanje nosi pečat lošeg učenika. Mnogi učenici i roditelji su zainteresovani za uspeh, a malo smo zanemarili ono što se obično iz kuće nosilo, a to je vaspitanje. Škola mora da nađe način kako će ga podići na viši nivo- rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ona je objasnila da će ocena iz vladanja već od drugog razreda osnovne škole ulaziti u opšti uspeh i da ona može pokvariti uspeh.

-Na dva načina šaljemo signal i detetu i roditeljima. Nastavnik, dete i roditelj, na problemu koje dete eventualno ispoljava, imaju zajednički stav. Ocena je alarm da pokušamo da se dete vrati na pravi put i da vidimo koje to mere u konkretnom slučaju treba da preduzme odeljenski starešina, učitelj, nastavnik, a koje roditelj. Šta dete treba da radi na sebi? Njegovi drugari treba da budu uključeni u taj problem, kako bi se dete što pre vratilo na pozitivnu, povoljnu ocenu koja neće kvariti uspeh- rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Gostovanje ministarke Slavice Đukić Dejanović možete pogledati u videu ispod. Trajanje gostovanja od 57:40 minuta do 1:26:33 minuta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17