• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.02.2024

13:35

Prinuđena da živi sa svekrom, dok muž ima novu porodicu u inostranstvu! Žrtva zlostavljanja prolazi kroz pakao! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Prinuđena da živi sa svekrom, dok muž ima novu porodicu u inostranstvu! Žrtva zlostavljanja prolazi kroz pakao! (VIDEO)

Podeli vest

Ukoliko dođe do razvoda braka, uvek se nameće pitanje kome će pripasti starateljstvo nad detetom ili decom. Zbog ovog pitanja, brakorazvodna parnica može da se oduži, a u priču se uključuje Centar za socijani rad. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Milan Popović i Aleksandra Simić.

Međutim, i kad se dođe do rešenja, bilo ono zajedniško starateljstvo, ili da jedan roditelj dobije starateljsko pravo nad detetom, ni to nije pojedinim bivšim supružnicima sigurnost da je kraj ovog pravnog postupka. Za neke muka i borba tek počinje. Aleksandra Simić je i posle razvoda u kome je dete dodeljeno njoj, bila izložena psihičkom maltretiranju od strane bivšeg muža.

Aleksandra Simić ispričala je šta je doživela sa bivšim suprugom nakon razvoda, ali šta doživljava i dan danas, bez obzira što je prošlo već nekoliko godina.

Foto: Zoran Sinko

Aleksandra Simić

-Formalno sam razvedena četiri godine. Moja ćerka ima trinaest godina. On meni ne daje saglasnost da dete ispišem iz škole i da se preselim u drugi grad. Želim da živim bliže mom ocu i mojoj sestri, a on mi to ne dozvoljava. Mi smo se razveli sporazumno, ali je ta tortura za mene traje već pet godna. On meni govori da ja nisam nikakva majka. To je psihička tortura. Ja živim u kući njegovog oca, a on živi van zemlje. Živi u inostranstvo, ima svoju porodicu, on je sa svojom ženom dolazio tamo gde mi živimo. Nimalo prijatna situacija. Ja sam htela da se odselim još pre tri godine. U Centru za socijalni rad on je rekao da može, ali pod određenim uslovima. Ja moje dete moram da zaštitim od svega toga. Ja joj nikada nisam zabranila da se čuje i vidi sa svojim ocem, a on to tvrdi- rekla je Aleksandra Simić.

Advokat Milan Popović objasnio je kakva su prava roditelja koji imaju starateljstvo nad detetom, ali i prava roditelja koji ne vrši samostalno roditeljkso pravo.

Foto: Zoran Sinko

Milan Popović

-Što se tiče porodičnog zakona, on je definisao da roditelj koji živi sa detetom mora da traži saglasnost o mestu prebivališta. Ukoliko taj roditelj ne želi da da saglasnost, onda postoji mogućnost da sudska odluka bude na mestu drugog roditelja. Ukoliko bi drugi roditelj hteo da vodi dete na more, roditelj koji vrši samostalno pravo ne daje dozvolu za to, on može da pokrene drugi postupak. Sve zavisi od dokaza koji treba da se izvedu na postupku. Porodični postupci su hitni, ali u Beogradu se malo duže čeka zbog velikog broja slučajeva. U unutrašnjosti to ide mnogo brže. Nema dovoljan broj sudija u beogradskim sudovima- rekao je advokat.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija