• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.03.2024

09:58

Dosije Kosovo - Pogrom! Dokumentarni film o stradanju Srba na Kosovu i Metojiji 17. marta 2004. (VIDEO)

Informer

Live TV

Dosije Kosovo - Pogrom! Dokumentarni film o stradanju Srba na Kosovu i Metojiji 17. marta 2004. (VIDEO)

Podeli vest

Gošća "Info jutra" bila je Slađana Zarić, autorka dokumentarnog filma "Dosije Kosovo - Pogrom". Ona je odlučila da prikaže svoj film na današnji dan kada se obeležava 20 godina od strahovitog stradanja Srba na KiM.

Slađana Zarić, autor filma "Dosije Kosovo - Pogrom" rekla je da je ona rođena u Prištini, ali da je kratko živela tamo, svega oko 9 godina.

Foto: Pedja Milosavljević

Slađana Zarić

-Možda je zov predaka bio potreba da se ispričaju sve ove priče. Žuta kuća je jeziva i tragična priča o trgovini organima. Ti ljudi treba da ostanu deo sećanja. Zaboravimo da napravimo analizu i da sa istorijskom distancom sagledamo sve. Ja sam shvatila da mi nemamo predstavu o širini zločina koji je počinjen toga dana. Ja se nadam da ću gledaocima preneti tu strahotu koja se dešavala. Čitala sam mnoge međunarodne izveštaje. Krenula sam da radim hronologiju i pratim šta se u kom gradu dešava iz sata u sat. Maltene počinje u svim gradovima u isto vreme. Ključna je manipulacija sa utapanjem tri albanska dečaka. UMNIK je u to vreme pokušavao da smiri strasti. Haljid Barami je osoba koja je pripremala dečaka za medijsku izjavu. Tada su 6 dečaka bila prisutna. Trojica su se utopila, a trojica su preživela. Od tog događaja pokrenuta je lavina i gori celo Kosovo!- rekla je Slađana Zarić.

Ona je ispričala na koji način je uspela da napravi svoj dokumentarni film o pogromu.

-Radim godinu dana. Imam koleginicu Vesnu Ilić koja mi je pomagala. Krenuli smo da tražimo naše sagovornike. Trebalo je naći ljude u svakom gradu. Dosta je bilo starih ljudi. Završili smo snimanje sa našim ljudima, a onda sam ja insistirala da o tome govore i stranci. Osim norveškog oficira, imaćemo i priče grčkih vojnika koji su bili u Uroševcu gde su sve srpske kuće spaljene i gde ne živi ni jedan Srbin. U ovom filmu govore i italijanski generali. Govori francuski komandant koji se u to vreme pripremao za dužnost, a govori i jedna Irkinja koja je jedno vreme provela na Kosovu i Metohiji. Biće zanimljivo gledati iz njihove vizure šta se dešavalo. Jako mi je drago da sam dobila njihove izjave jer to daje težinu celoj priči- rekla je Slađana Zarić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Da se nikad ne zaboravi! Brutalno nasilje Albanaca nad Srbima! (VIDEO)
Live TV

Da se nikad ne zaboravi! Brutalno nasilje Albanaca nad Srbima! (VIDEO)

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak, 19. marta u Briselu. Glavni pregovarači pozvani su na sastanak na kojem će nastaviti razgovore o odluci Centralne banke tzv. Kosova o ukidanju dinara, ali će na agendi biti reči i o implementaciji Ohridskog sporazuma, rekao je portparol EU Peter Stano. O ovom gorućem pitanju u "Info jutru" govorio je Milovan Drecun, doskorašnji predsednik Skupštinskog odbora za KiM.

17.03.2024

09:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija