• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.03.2024

10:15

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Podeli vest

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

Aničić poručuje da priča o tome kako je avion pogodila druga raketa, a ne prva - nije istina.

- Uočio sam jedan bledunjav odraz. Nisam bio siguran da li je uopšte avion u vazduhu. Moguće da je to bila i smetnja ili odraz od oblaka. Kada sam bio siguran da jeste avion u vazduhu, započeo sam borbene radnje. Borbene radnje, tri pokušaja, su trajale ukupno 75 sekundi. Prva dva pokušaja su bila neuspešna, ali nismo gubili nadu. Usledio je treći pokušaj i lansiranje prve rakete, a nakon pet sekundi, automatski i druge rakete. Avion je oboren prvom raketom. Druga raketa nije ni došla u reon cilja. Ona je završila negde na njivama u ataru sela Sremskih Mihaljevaca - poručio je Aničić.

Foto: Pedja Milosavljević

Đorđe Aničić

Potpukovnik je otkrio i da li je bio u kontaktu sa pilotom oborenog F-117A.

- Nikada nisam imao kontakt sa pilotom tog aviona, niti bih ikad želeo. Većina jedinice se odrekla od našeg saborca koji se s njim pobratimio. To je sve bila holivudska sapunica. Pogledajte sliku iz Doma omladine gde se smeju i recite da li je to čin prinude ili je bio dobrovoljan. On je ovde dočekan ovacijama, umesto da bude uhapšen jer je bombardovao našu državu. Mi smo analizirali šta je pričao i ništa od toga se nije zapravo dogodilo. Verujemo da nam je on podmetnut i za to sigurno postoje neki razlozi - kaže Aničić.

Kompletno gostovanje potpukovnika PVO pogledajte u video-snimku u nastavku teksta:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija