• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.05.2024

22:32

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

Podeli vest

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

Politikolog Vladimir Kljajić  rekao je da je jasno da je čitav region nestabilan.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vladimir Kljajić

-Nerešeno je pitanje BiH. Žalosno je da se ceo region vraća u prošlost. EU pokušava da se izvuče iz onoga što je napravila. Da se ispravi, teško da može bilo šta. Mi smo imali izuzetno loše odnose, a sada pokušavamo da se vraćamo u prošlost. Čuli smo da u narednih šest godina neće biti proširenja EU. EU je jedina koja može na nešto da natera  Kosovo došla je tu da vidi kako može region da iščupa iz interesne sfere Rusije- rekao je Kljajić.

On je rekao da mi bližu državu od Crne Gore nemamo.

-Mi smo bili u uniji sa njima. Delimo zajedničku istoriju. Crna Gora trpi pritiske. I ona je zavisna od Zapada. Male države moraju da prate politiku velikih država. Srbija u toj celoj konstelaciji odnosa pokušava na maksimalan način da zadrži nautralnu politiku i izbalansira spoljnu politiku. Crna Gora je od početka htela da vrši maksimalne ustupke zavedena idejom da će pre svih ući u EU. Mi ne vidimo da do toga dolazi. Svaka vlada odgovorna je pre svega svojim biračima. Nema tu prevelike ljubavi prema drugim državama, već prema svom narodu. Spajić mora da zadovolji i svoju bazu, ali i zapadne partnere- rekao je Kljajić.

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da je ipak ekonomija uvek osnova svega, čak i rat.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Srđan Barac

-Sad imamo rat u Evropi koji se neće završiti zahvaljujući pobedi na frontu, nego zahvaljujući ekonomiji. Jedino iz EU dolazi bespovratan novac, sve ostalo su krediti. Oni ipak za taj novac nešto očekuju. Mi ne prihvatamo takav princip, već tražimo partnerski princip. Našem spretnom rukovodstvu polazi za rukom da prođe između svih tih zamki. Nama jeste mesto u Evropi i nama trebaju partneri. Nas je sa Mađarskom dosta toga delilo u prošlosti. Mi više izvezemo u BiH nego u SAD i Rusiju zajedno. Ključ ipak jeste u toj ekonomiji. Nama je u interesu da se povezujemo i da gradimo otvoreni Balkan, dok se velike sile plaše toga da mi budemo ujedinjeni. Narodu u Crnoj Gori lakše je da trguje s nekim iz Kragujevca, nego s nekim iz Berlina- rekao je Srđan Barac.

On je komentarisao i trenutnu situaciju u Crnoj Gori vezano za njihovo potencijalno podržavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

-Nije nam lako. Nije nam drago. Pitanje je šta je moguće uraditi u ovom trenutku. Svakako bi trebalo podići glas i poslati jasnu poruku da to nije prihvatljivo. Nije rešenje ni da dođe Milo Đukanović ponovo na vlast- rekao je Barac.

Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore rekao je da je ova rezolucija nešto najstrašnije od svega što se dešavalo Srbima u Crnoj Gori.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Željko Čurović

-Sve tako do momenta dok u udžbenike ne uđe da naša deca uče da smo genocidan narod. To će biti put bez povratka. Naša deca će bežati od svojih korena. Od pojave Spajića i Milatovića ja nemam nikakvo poverenje u njih. Oni su dovedeni da nastave politiku Mila Đukanovića. Dovedeni su takozvani stručnjaci iz Evrope. Doveli su dvojicu ljudi koji će sa projektom Evropa sad, preinačili u partiju Evropa sad. Sa povećanjem plata i penzija dobiće rezoluciju da su genocidni narod. Nadam se da će to uvideti srpski birač u Crnoj Gori- rekao je Čurović.

On je rekao da je Milojko Spajić na samom početku vlasti vrlo burno formirao Vladu Crne Gore.

-Imao je pobudu u svom poslaničkom klubu i tad je poslao poziv Srbima da uđu u Vladu. Srbi danas u Crnoj Gori nemaju kapacitete da promene stanje u Crnoj Gori. Crna Gora je zemlja čuda. Izmešane su karte, ali oni čak ni popis stanovništva ne smeju da objave. Sve je moguće, ali svima se gleda blago, osim Srbima. Oni prolaze kroz iglene uši. Mi nismo izašli iz te stege, nama je svilen gajtan oko vrata. Ovo je momenat. Rezolucija je ta koja će najstrašnije da deluje na naš narod- rekao je Čurović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija